vowthyn Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Bawiłem się czymś takim jako dzieciak, pomyślałem, że zmajstrowałbym coś takiego siostrzeńcowi, który jest jeszcze stanowczo za mały na RC. Nie chodzi mi o jakieś zawodnicze rzutki F1N. Daaaawno temu miałem kilka takich sylwetkowych modeli z cienkiej pianki, bez żadnych elementów konstrukcyjnych - po prostu szczelina wycięta w "kadłubie" i wsunięte w nią płaskie skrzydło, tak samo statecznik poziomy. To były sylwetki warbirdów WWII. Myślałem, żeby wydrukować kilka takich sylwetek i nakleić na depron, wyciąć, wyważyć i "model" dla Młodego gotowy. Szukałem po necie, ale nigdzie nie widzę takich gotowców. Jak nie znajdę to sam na podstawie rzutów coś zmajstruję, ale to już więcej zabawy z szukaniem optymalnych kątów zaklinowania itp. a nie chcę na to poświęcać zbyt wiele czasu, bo i tak żywot tych "modeli" będzie bardzo krótki. Czy ktoś z Was widział może podobne gotowce do wydruku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Właśnie dzisiaj przy okazji wycinania Bielika wyciąłem takie cudo, zupełnie z głowy. Szczelinę pod skrzydło w kadłubie wyciąłem w kształcie profilu wypukłego i powiem, że byłem pod wrażeniem jak coś bez planów naprawdę ładnie szybowało. Była to moja pierwsza rzutka. Zła wiadomość jest taka, że nie wytrzymał do wieczora :mrgreen: Więc do dzieła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan11 Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 vowthyn, Poszukaj na SAU modelarnia są bardzo fajne rzutki, jutro z synem będziemy robić już drugiego , free był pierwszy i latał super;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Udało mi się zreanimować model. Odrysowałem z pozostałości :mrgreen: Nr 2 również lata. Na dziobie dołożyłem 8g w postaci sporej nakrętki i podkładki talerzykowej. http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=7343 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=7346 Model jest z pianki 5mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Dziękuję za pomoc, chodziło mi w sumie o takie "modele" jak ten Robertusa tylko z sylwetkami prawdziwych samolotów, ale skończyło się na tym, że zrobiłem "Mini 2" z SAU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan11 Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 vowthyn, Nam wczoraj udało się tylko wydrukować plany , nakleić na tekturę i wyciąć, także szablony mamy już gotowe , też robimy z synem "Mini2" Robertus , fajny ten modelik , czekam na plany w pdf:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogi23 Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Aż mi się przypomniało jak się bawiłem takimi gotowcami z pianki... Ahh Ile to sztuk poległo, ile to śmigieł zgubionych w zakamarkach domu. Swoją drogą to idealnie się wyważały spinaczami biurowymi. Pod tym linkiem są "gotowce". Polecam zwrócić uwagę na klip reklamowy - nieco komiczny http-~~-//www.youtube.com/watch?v=gMRigCZydNA&feature=player_embedded Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Właśnie, to były czasy, kiedy przejmowało się tylko tym, czy mam lepszy/ładniejszy samolocik niż inni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Zrobiłem pdf-a Całość na A1 http://kaffa.netpak.pl/rc/rzutkaa1.pdf Oraz na A4 http://kaffa.netpak.pl/rc/rzutkaa4.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan11 Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 robertus, Super Czy środek ciężkości tradycyjnie 1/3 szerokości płata od krawędzi natarcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Gdzieś czytałem, że rzutki na 1/2 cięciwy, ale ja ustawiałem wstępie na 1/3 płata bo to jednak profil.Z resztą później można doregulować aby ładnie szybował. Profil skrzydła wyginałem na krawędzi stołu i w rękach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shimek Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Zrobiłem, i nie wiem czy poprawnie bo na bezwietrznej pogodzie leciał 6-7m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Trochę mało, mi lata koło 9-10m. Kluczem jest dobre wyważenie. W całym locie powinien lecieć równo. Jeśli np pod koniec bardziej pikuje w dół to jest odrobinę za ciężki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shimek Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 A lądowanie ? bo mi w końcówce lotu zaliczał kreta... Użyłem depronu 6mm (jasno zielony) i ciężko o to by był prosty dlatego w kadłubie włożę listewkę.. Powinno być lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Dobrze wyważony i prosty leci lotem ślizgowym do samego końca. Z drugiej strony po paru lotach z pilotem, który ma 4 lata to trudno powiedzieć, że jest prosty :mrgreen: W każdym razie "prosto z fabryki" dobrze lata. Możesz też zrobić delikatny wznios na skrzydle. zamiast listewki wystarczy duży patyk od szaszłyka. Zrobiłem też wersję całą oklejoną taśmą pakową. Jest niestety cięższy i szybszy. PS. Zrobiłem taką rzutkę w przypływie weny twórczej. Miała to być szybko-zróbka i taka, żeby nie było szkoda gdy młody zepsuje podczas zabawy., Ekspertem od rzutek nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shimek Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 W trakcie moich testów zabawę miał pies jak z frisbee ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi