GiulioN Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Witam, niedawno zacząłem budować RWD-5 projektu Wiesława Schiera. Części modelu były wycinane wodą pod ciśnieniem. Była to wersja próbna, dlatego części nie są dokładnie takie same jak rysunki na planach, niektóre krawędzie czy otwory na listewki są poprzesuwane o kilka milimetrów, ale tragedii nie ma. Model znalazł się w tym dziale, gdyż zamierzam go zrobić pod elektryka. Dwa tematy niżej znajduje się pytanie jak przerobić, aby się udało. Pomysł jest następujący: odrysuję element W1 i wytnę dwie takie same ze sklejki "bananówki", a następnie do oryginalnej wręgi zostaną przyklejone z przodu i z tyłu te części z "bananówki". Na razie jestem na etapie kratownic kadłuba, lecz prace stoją z powodu braku odpowiednich listewek, tzn. 3x3. Fotki wrzucę niebawem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reinus Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 I jak prace? niemoge sie doczekac wersji elektro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 A na razie tylko ten nieszczęsny kawałek kratownicy, brakuje mi dalej listewek, niedługo jadę do Czech to kupię i będą postępy. Modelarnię mam co tydzień, więc do zdjęć kompletnej kratownicy daleko. Postaram się dzisiaj wrzucić zdjęcia które wam obiecałem, ale się nie doczekały jak na razie publikacji :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Sorki za opóźnienie, nie miałem zbytnio czasu na wstawienie zdjęć. Pierwsza faza budowy -cięcie listewek na kratownicę: Potem dopasowywanie ich do planu (towarzyszy kolega z modelarni Kacper): Potem ułożenie wszystkiego na planach i klejenie: Potem z braku listewek nie było co robić postawiłem wręgi na planach, aby zobaczyć jak to będzie mniej więcej wyglądać (nie bójcie się, nie przykleiłem ich): I tak samo postąpiłem z "mocowaniem silnika": Napisałem to w cudzysłowiu, gdyż faktycznie to nie będzie spełniać swojej pierwotnej roli, ponieważ będzie tam silnik elektryczny. I jeszcze dwie fotki, na wypadek, jakby kogoś interesowało, jak wygląda taki zestaw. Wręgi, elementy mocowania skrzydeł, półwręgi, coś tam jeszcze...: Żebra (wiem, praktycznie nic nie widać, ale te elementy są dobrej jakości: Model będzie miał kilka modyfikacji, oprócz wspomnianego wyżej napędu elektrycznego, a mianowicie: wznios w moim modelu nie będzie taki, jak W. Schier wymyślił, lecz jak w oryginale -profilowy. Natomiast kolejna modyfikacja to będzie zrobienie lotek, tylko muszę wymyślić jak to zrobić. To by było na tyle :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś2 Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Super model i super zdjęcia !!! Czekamy na ciąg dalszy. ps. Problem wykonania lotek w tym modelu (RWS 5 by W.Schier) musiał już ktoś opisywać na tym forum, wystarczyłoby dobrze poszukać (a może ktoś z uczestników forum podpowie Giuliowi link do takiego tematu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 wszystko ok ale po użyciu takich gwoździ deska montażowa nadaje się już tylko na opał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Gdybyś widział, co dzieciaki w modelarni robią z takimi deskami w czasie budowy Feniksów, Tukanów itp... W każdym razie, te gwoździe nie są takie grube i długie, nie szkodzą jej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 możliwe ,,, raczej nie chcę wiedzieć . Mam jedną "deskę"od dobrych 15 lat i wbijam w nią wyłącznie szpilki modelarskie . Gwoździe i młotek używam do właściwych celów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 27 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Na pewno ktoś z obecnych tutaj, tzn. na forum ludzi przerabiał problem przeróbki na model z lotkami. A ja dalej nie mam rozwiązania. tylko błagam, nie mówcie mi, że jestem leniwy, że nie szukam itp, bo szukałem w książkach Schiera i po tym forum ale najwyraźniej słabo, bo nie znalazłem. :oops: Proszę, niech się ktoś zlituje i rozwiąże mój problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Wycinasz lotki i tyle, w czym problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś2 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 To nie jest takie proste. Lotki poddają skrzydło dużej dodatkowej sile skręcającej, a wycięcie lotek w skrzydle projektowanym przez konstruktora jako "bezlotkowe" też bardzo mocno je osłabia. To chyba ono jednak powinno być z tego powodu wzmocnione, a sama lotka zamocowana na dodatkowym dźwigarze pomocniczym, czy czymś w tym rodzaju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 robertus to nie deproniak by skazoo :wink: Krzyś2 myślałem o takim sposobie, ale jeszcze trzeba to przemyśleć i poszukać dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Zapadła decyzja -zrobię lotki jak Wojtek I. Zresztą konstrukcja skrzydła cała będzie jak u niego. Listewki na kratownice zostały kupione, ale nie zrobiłem wczoraj zbyt dużo -jedynie pionowe rozpórki kratownicy. Zdjęć na razie nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Prawie rok minął od ostatniego postu, ale nasuwa się pytanie: Gdzie jest Rwd !? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Pewnie jest w koszu . A na planach W. Schiera lotki są wyraźnie zaznaczone, więc w czym był problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Budowa modelu upadła już dawno temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi