meteor Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Jakiś czas temu zacząłem molestować Marka - http://www.napolskimniebie.pl/ (a jak ! ) żeby wyciął jakieś skrzydełko z EPP nadające się do FPV. W odpowiedzi dostałem informację że coś takiego jest właśnie "na tapecie". :mrgreen: Wiadomość ta bardzo mnie ucieszyła, niedługo później dostałem informację że zestaw dla mnie czeka. Trochę zwlekałem z relacją na forum bo liczyłem na to że pogoda się poprawi i w relacji będzie od razu relacja z oblotu - niestety nie udało się bo od ~1,5 tygodnia mam nielotną pogodę :-( Merkury jest młodszym bratem Vegi, ma 1,2m rozpiętości. Po otwarciu opakowania z Merkurym moim oczom ukazał się widok z takimi częściami: W zestawie znajduje się wszystko potrzebne do budowy, balsa na lotki, wzmocnienia z prętów szklanych, dźwignie, snapy etc. Zestaw jak zawsze wycięty z dokładnością, wszystko idealnie do siebie pasuje - to lubię ! Ochoczo zabrałem się do budowy :-) Na początku złożyłem skrzydło bez klejenia, zaznaczyłem w którym miejscu będzie zamocowany silnik i zrobiłem wcięcie na śmigło. Kolejnym etapem było docięcie i doklejenie lotek - było mi łatwiej zrobić to gdy skrzydło nie było w całości. Moje balsowe lotki mają wymiary 5cm>3cm. Lotki wklejałem na mój ulubiony klej UHU POR. Posmarowałem spływ "zawiasu" oraz krawędź lotki, poczekałem aż klej podeschnie następnie zetknąłem i mocno ścisnąłem. Załapało od razu :mrgreen: Marek zastosował bardzo fajny patent na zawias, zrobił go po prostu z EPP, zostawiając za nim kawałek EPP do którego należy dokleić balsę. Na początku obawiałem się czy będzie to dobrze działało, jednak moje obawy okazały się niesłuszne. Zawias z początku wydawał mi się nieco za gruby, więc z pomocą papieru ściernego złożonego na pół pogłębiłem rowek, teraz pięknie działa. Po "uporaniu" się z zawiasami przyszła kolej na wzmocnienia z prętów szklanych. Wykonałem je po swojemu, Marek proponował umieścić je inaczej. Może wstawi obrazek jak miało to wyglądać. U mnie wygląda to tak jak na zdjęciu (jeden dźwigar główny z góry i dołu oraz kawałek pręta przy natarciu na samym dziobie). Na zdjęciu widać przyklejone już łoże silnika, wzmocnione z boku dwiema listewkami 5x3mm. Łoże przyklejałem na klej Soudal 66A D4/B4 (taki lekko pieniący się). Użyłem tego kleju ponieważ łoże znajduje się w specyficznym miejscu, gdzie jest zmienna grubość płatów i nie w każdym miejscu przylegało ono do płata. Mając już skrzydełko w kupie (celowo nie przyklejałem wingletów żeby sobie nie utrudniać manewrowania przy montowaniu wyposażenia), zabrałem się za montaż wyposażenie. W Merkurym znajduje się takie wyposażenie: RC: silnik: Emax 2822 + GWS 9x5 regulator: HK SS 25A serwa: 2x9g pakiet: 2200mAh 3S Video: link video: Betatronik ze zmienioną końcówką mocy kamera: KPC132ZP 420 lini - jak mnie kiedyś będzie stać to kupię lepszą, a co Wyposażenie umieściłem tak jak na zdjęciu: W moim zagi takie rozmieszczenie się sprawdziło. Udało mi się tak rozłożyć wyposażenie że nie miałem problemów z wyważeniem. Mocowanie kamerki rozwiązałem w bardzo prosty sposób, wklejając dwa paski laminatu szklanego o szerokości ~1cm. Czekam teraz na lepszą pogodę, jutro wiatr ma osłabnąć do 4m/s więc może oblatam skrzydło :-D Zapomniałem napisać że z jednej strony Merkury dostał już maskowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Czesc, ja mam skrzydelko 1,6m lecz nie od Marka. Planuje wlozyc fpv, w sumie tor video i jakas kamerke mam ale video to niby fox czy cos podobnego, moc 700mW a obudowa nadajniks video niebieska. Pracuje na 1,2 lub 1,3ghz. Bedzie sie zaklocac z 2,4ghz fasst? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Nie, śmiało możesz wkładać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Hej, Gratuluję budowy. Sam od 2 dni buduję Vegę. Jaka Ci wyszła masa tej platformy? Jak zamocowałeś nadajnik do skrzydła? Rzep, klej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 27 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Nadajnik video wsunięty jest w dziure wyciętą w płacie. Masa do lotu ze sprzętem FPV - 580g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Skrzydełko zostało już wcześniej oblatane, wstawiam więc film z pierwszego lotu: http-~~-//www.youtube.com/watch?v=8StG-eikchc Wnioski ? Do skorygowania kąt zaklinowania silnika i trochę przesunąć do przodu SC. Model jest wrażliwy na "ster wysokości", jednak na lotkach jest leniwy, musiałem zwiększyć mu wychylenia. Odbył się również oblot FPV, jeżeli można tak nazwać 5 sek. lotu :-? Model przyglebił zaraz po zawrocie bo nie zauważyłem a oderwał się kabel przy wtyczce od dopałki RC i skończył się zasięg :-/ Oderwała się lotka na zawiasie i to chyba tyle jeśli chodzi o straty :-) Pakiet wyleciał i nie ucierpiał. Mocowanie pakietu "na wcisk" się sprawdziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi