waldi1973 Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Na ostatnim zdjęciu widać, że źle przykleiłeś przedłużenie dźwigni serwa. Powinno być wysunięte do przodu a nie do tyłu. A po czym wnosisz że jest źle przyklejone..? Chyba się srogo mylisz kolego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 A po czym wnosisz że jest źle przyklejone..? Chyba się srogo mylisz kolego. to ty się mylisz kolego. nakładka przedłużająca dźwignię serwa jest po to tak wyprofilowana aby uzyskać kąt jak najbliższy 90 st. pomiędzy popychaczem lotki a ramieniem serwa.wtedy lotki będą miały jednakowe wychylenia góra-dół. teraz gdy dźwignia jest zamontowana odwrotnie lotka będzie się wychylać bardziej w dół niż do góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Chyba się srogo mylisz kolego. Jak już odpowiedział Andrzej. W tej chwili w modelu będzie odwrotna niż powinna być różnicowość wychylenia lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbacz Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Ale panowie tam są 2 serwa do lotek, więc niema żadnej różnicy jak przyklei się tą dźwignię. Niema znaczenia przebieg pomiędzy osią serwa a otworem na cięgno, to to i tak jest prosta.. Co innego jest jak mamy lotki na 1 serwie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1973 Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Qrczę.. Ale pięknie sobie wyedytowałem.. Wszystko poszło w p.. Ale po analizie prawdą jest to co napisał Andrzej. Lotka będzie wychylać się bardziej w dół niż w górę, czyli efekt nie bardzo pożądany (powinno być odwrotnie). Zwracam honor kolegom. A to na potwierdzenie Waszej słuszności: Nas w tym przypadku interesuje wycinek koła i ruch ramienia po jego promieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maćko87 Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Trochę burze wywołałem nieświadomie. Po analizie wypowiedzi poprzedników, przyznaje się zrobiłem błąd :roll: Ludzka rzeczą jest się mylić, na przyszłość będę pamiętać :wink: Ale faktem tez jest ze model posiada dwa serwa do lotek wiec, owy błąd nie wpłynie specjalnie na wychylenia sterów, skoryguje sie w radiu :wink: osiem dni, po rozpoczęciu budowy dziś powiedzmy zakończyłem budowę. w tym tygodniu mam zamiar oddać do użytku latadło :mrgreen: Jak wcześniej planowałem elektrykę a co za tym idzie gąszcz kabli schowałem w kadłubie i prawie się udało tylko trochę odbiornik wystaje :? pakiet http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/%5F%5F9187%5F%5FTurnigy%5F500mAh%5F2S%5F20C%5FLipo%5FPack.html umieszczony w fabrycznym wycięciu idealnie wyważał model (przynajmniej na "sucho") pierwsze statyczne próby dobrze obiecują :mrgreen: motorek gwizda jak się patrzy! W racji podsumowania... na pierwszy rzut oka wydaje sie ze model depromowy można zmontować w jedno popołudnie (na upartego może i to realne :ble: ) Praktyka jednak uczy ze nad wszystkim schodzi :| Oki dosyć wywodów pora na probe generalna :jupi: aby pogoda dopisała bo jeszcze żadnej hali nie zlokalizowałem :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PUPI Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Maćko jaka wyszła ostateczna waga do lotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maćko87 Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Właśnie tego pytania obawiałem sie najbardziej :wink: Moja wiekowa waga wskazała 175g niewiele się rożni od wcześniejszych założeń, Szczerze mówiąc spodziewałem się mniej masy :cry: . ale chyba nie jest zle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Ale panowie tam są 2 serwa do lotek, więc niema żadnej różnicy jak przyklei się tą dźwignię. Niema znaczenia przebieg pomiędzy osią serwa a otworem na cięgno, to to i tak jest prosta.. Co innego jest jak mamy lotki na 1 serwie.. Przy ustawnieniu wychyleń z radia faktycznie nie ma to znaczenia. Jeśli ma to być jednak rozwiązane prawidłowo mechanicznie, to musi być tak jak to już społecznie ustaliliśmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maćko87 Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Zbuntuje się systemowi,teraz niestety na ewentualna zamianę jest za późno :ble: zaraz się okaże ze bowdeny są za krótkie :? Pewnie zaraz moje słowa zostaną skrytykowane i cytowane, Ale rozumiem ze przy skrzydle posiadającym profil różnicowe wychylenia maja zastosowanie. Natomiast przy skrzydle o profilu "deski" jakoś nie widzę większej potrzeby poprawiania w sposób mechaniczny wspomnianego błędu. może i robię nie całkiem poprawie ale pozostanę przy elektronicznej korekcie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Ja nie mówię że elektronicznie nie wystarczy Po prostu jestem zwolennikiem robienia od A do Z jak trzeba Tzn może inaczej - ja lubię równe wychylenia w depronach, ale oczywiście nie jest to zasadą - polatasz, popróbujesz i sam zobaczysz co Ci pasuje najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maćko87 Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 na pewno wszystko wyjdzie w czasie najtrudniejszym dla modelu czyli w lotach treningowych :wink: Latałem większym elektrykami o klasycznej balsianej konstrukcji, tylko ze lotki napędzało jedno serwo i jakoś rożne wychyleni nie spędzały mi snu z powiek :wink: ale jak mówisz Paweł każdy ma swoje upodobania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 W lotach treningowych jeszcze nie wyjdzie Wyjdzie później, jak już załapiesz o co chodzi w lataniu halówkowym i np. model będzie schodził Ci z kierunku w beczkach Wtedy będziesz albo uczył się latać tak, żeby nad tym zapanować albo będziesz dłubał w modelach Ja dopiero po 3 sezonie dopracowałem swoją konstrukcję na tyle że jestem z niej zadowolony, więc wszystko przed Toba:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 I jak latanie tym modelem? Jakaś relacja z oblotu, zdjęcia, film? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maćko87 Opublikowano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 mhyy chwilowo sa male problemy techniczne z radiem i male problem ze znaleziemiem miejscowki, ale wszystko zmierza ku dobremu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi