ender Opublikowano 2 Listopada 2011 Opublikowano 2 Listopada 2011 Witam! Potrzebuję zidentyfikować profil skrzydła w trenerku "Telemaster 400" z planów dostępnych w internecie. Oto rysunek profilu z planów: Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, ponieważ chciałbym wygenerować sobie szablon w programie profili2. Po prostu zastanawiam się czy nie zrobię go trochę większego a ułatwiło by mi to wtedy życie. I jeszcze jedno pytanie: Czy po "bezczelnym" powiększeniu planów do 120% będę musiał robić jakieś specjalne zmiany w konstrukcji? Edit: Plany wspomnianego wyżej trenerka w razie jakby się nie załadował obrazek. pozdrawiam
waldi1973 Opublikowano 2 Listopada 2011 Opublikowano 2 Listopada 2011 Niestety - po takim rysunku ciężko będzie zidentyfikować profil.. Chyba, że jest gdzieś opis budowy i tam jest info na temat zastosowanego profilu.. moim zdaniem - to nie jest profil ujęty danymi, tylko profil narysowany na potrzeby (lub w trakcie) planów Wrzuć sobie ten profil w Corela, obrób go (możesz nawet zmodyfikować) i dowolnie powiększ.. jak będziesz miał problem z Corelem, to daj znać.. Pomogę ci zrobić formatki pod laser z profilami..
ender Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Opublikowano 2 Listopada 2011 Niestety - po takim rysunku ciężko będzie zidentyfikować profil.. Chyba, że jest gdzieś opis budowy i tam jest info na temat zastosowanego profilu.. moim zdaniem - to nie jest profil ujęty danymi, tylko profil narysowany na potrzeby (lub w trakcie) planów Wrzuć sobie ten profil w Corela, obrób go (możesz nawet zmodyfikować) i dowolnie powiększ.. jak będziesz miał problem z Corelem, to daj znać.. Pomogę ci zrobić formatki pod laser z profilami.. W sumie nie szukałem opisu budowy. Powiększyć go to nie problem- rozmieszczenie i przygotowanie pod laser- już tak, a na Corelu nie znam się w ogóle. Co do identyfikacji profilu myślałem od zmianie dźwigarów etc. Ale skoro ma być powiększony to może zostać tak jak jest (skrzydło jak na 1m trenerka jest moim trochę zbyt pancerne, na 1,2-1,5m mogą być). waldi1973- rozumiem że masz dostęp do lasera? Jak wygląda cenowo takie coś (wycięcie średniej wielkości modelu: żebra, boki kadłuba-więcej chyba nic bo jest dosyć prosty, aczkolwiek można pokombinować) Liczy się za godzinę pracy plotera tak? Edit: waldi1973- poszła PW do Ciebie.
waldi1973 Opublikowano 4 Listopada 2011 Opublikowano 4 Listopada 2011 cos pomiedzy ClarkY i ClarcZ .. Coś pomiędzy Kutnem a Szczecinem.. ;D Niestety - ani jedno ani drugie.. Popatrz dobrze.
MASK Opublikowano 5 Listopada 2011 Opublikowano 5 Listopada 2011 Porównanie Twojego profilu z Clark Y i Z: Czy po "bezczelnym" powiększeniu planów do 120% będę musiał robić jakieś specjalne zmiany w konstrukcji? Niestety tak. Rozwiązania konstrukcyjne przy tak dużym powiększeniu będą nieefektywne i bardzo ciężkie. Powierzchnia nośna wzrośnie Ci niecałe 5 razy, a masa ponad 10.
ender Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Opublikowano 7 Listopada 2011 Dzięki za ten rysunek był bardzo pomocny. Już sobie odpuściłem poszukiwania tego profilu. Niestety tak. Rozwiązania konstrukcyjne przy tak dużym powiększeniu będą nieefektywne i bardzo ciężkie. Powierzchnia nośna wzrośnie Ci niecałe 5 razy, a masa ponad 10. MASK Nie wiem czy ja się wyraziłem źle, czy Ty trochę źle zrozumiałeś Chodziło mi o powiększenie planów DO 120% (o 20% większy). Nie o 120%. Słowem Przy metrze rozpiętości oryginalnej chciałem mieć model o rozp. 120cm. I rozumuję tak: skala k=1,2 więc rozp 120cm, powierzchnia wyjściowa 212 cali razy k^2 daje mi 305,28 cali (odpowiednio 5,4 metra kwadratowego i 7,8 metra kwadratowego). Ale model będzie zrobiony normalnie. między 120 a 100cm w budowie nie sądzę żeby było dużo roboty więcej więc nie ma co kombinować. Jakbym planował 200cm to już byłoby coś. Ale 100-120 różnicy mi nie robi i będę miał (mam nadzieje) mały modelik
MASK Opublikowano 8 Listopada 2011 Opublikowano 8 Listopada 2011 Nie wiem czy ja się wyraziłem źle, czy Ty trochę źle zrozumiałeś Chodziło mi o powiększenie planów DO 120% (o 20% większy). Nie o 120%. Przepraszam, moja wina. Źle zrozumiałem. W tej sytuacji rzeczywiście nie ma problemu z przeskalowaniem. I rozumuję tak: skala k=1,2 więc rozp 120cm, powierzchnia wyjściowa 212 cali razy k^2 daje mi 305,28 cali (odpowiednio 5,4 metra kwadratowego i 7,8 metra kwadratowego). Dokładnie, z tą różnicą, że powierzchnia wyjściowa 212 cali kwadratowych to ok. 0,14 metra kw., a 305 to ok. 0,2 metra kw.
ender Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Opublikowano 8 Listopada 2011 Nie wiem czy ja się wyraziłem źle, czy Ty trochę źle zrozumiałeś :D Chodziło mi o powiększenie planów DO 120% (o 20% większy). Nie o 120%. Przepraszam, moja wina. Źle zrozumiałem. W tej sytuacji rzeczywiście nie ma problemu z przeskalowaniem. I rozumuję tak: skala k=1,2 więc rozp 120cm, powierzchnia wyjściowa 212 cali razy k^2 daje mi 305,28 cali (odpowiednio 5,4 metra kwadratowego i 7,8 metra kwadratowego). Dokładnie, z tą różnicą, że powierzchnia wyjściowa 212 cali kwadratowych to ok. 0,14 metra kw., a 305 to ok. 0,2 metra kw. I jeszcze wtopa z mojej strony że nie umiem przeliczać jednostek. Jak mi wyszło 5,4 i 7,8 metra? Fakt powinno mnie to zaintrygować ale cóż może późno było. Ale dzięki za zwrócenie uwagi ktoś by to jeszcze za prawdę mógł wziąć.
Rekomendowane odpowiedzi