kamil_rc Opublikowano 8 Września 2007 Opublikowano 8 Września 2007 Witam. Cos mnie wzięło na spalinki. Kolega miał na sprzedaż cessne 182 z wyposażeniem za okazyjna cenę wiec wziąłem. Oto zdjęcia Rozpietosc to 160cm waga ok. 3kg. Silnik ThunderTiger 41 (6,9ccm) 3 serwa standart i 2 mini na lotkach. W niedziele oblatałem modelik. Miałem małe problemy ze świecami ale udało się polatać. Na koniec lotów urwałem ucho ponieważ miałem za mała predkosc na starcie a chciałem startować i mnie przewaliło na skrzydło. Modelik juz posklejany. Mam pytanie odnośnie wyposażenia startowego. Opłaca sie kupowac panel startowy, akumlator do skrzynki startowej kupic zelowy 7Ah??
Marcin Opublikowano 8 Września 2007 Opublikowano 8 Września 2007 Panel startowy to zawsze jest cos uniwersalnego. Ja mam panel Ripmax. Z integralną pompką paliwa i ładowarką do klipsu bezprzewodowego oraz wyjsciem do rozrusznika i żarzenia świecy. Sprawuje się bardzo dobrze. Mam akku żelowy 7 Ah. Jesli masz dobrze motor ustawiony to starcza na dość dłlugo. U mnie po prostu duzy prąd na świecę, przylozyc rozrusznik, ruszyć i już chodzi. Wczesniej, jak w ASP mialem problemy z za slabą swiecą, to mi akku padało szybko bo rozrusznikiem duzo kręciłem. Teraz juz nie pamietam kiedy akku żelowe doładowywałem. A panel masz tutaj: http://nastik.pl/panel-startowy-ripmax-pompka-paliwa-p-708.html do tego znajdź sobie jakis mały, litrowy zbiorniczek paliwa i zamontuj w skrzynce startowej. Ja moją zrobiłem z plastikowej skrzynki na narzędzia kupionej w Tesco za 20 zł. Panel na środkową scianę. Akku żelowe 7 Ah na jeden kraniec i 1l zbiornik paliwa na drugą stronę. Pięknie się całość wyważa, jak jeszcze rozrusznik trzymasz przy zbiorniku w skrzynce startowej. A po środku pudełko po ASP na pierdoły (klucze, kabelki itp). Generalnie polecam skrzynkę startową - choćby dlatego, że łatwiej wszystko mieć zorganizowane. A ta Cessna to tak tylko mnie sie wydaje czy jej kolorki wypłowiały??
kamil_rc Opublikowano 8 Września 2007 Autor Opublikowano 8 Września 2007 U mnie tez była za zimna swieca i nie chciał chodzic dobrze silnik. Ale wymieniłem na os-max 2 i jak narazie chodzi bardzo dobrze. Myslałem nad takim panelem http://www.modelarski.com/index.php?page=product&id=424 Fak kolorki sa wypłowiałe bo modelik ma swoje lata ale do treninu moze byc przez mam zamiar ja malowac. Akumlator zelowy 7Ah juz zamówiony i we srode jeszcze musze zamówic rozrusznik do 30ccm i jaks panel startowy.
tikicaca Opublikowano 8 Września 2007 Opublikowano 8 Września 2007 spojrz na majster-klepka, maja tam dobre ceny na akcesoria startowe, ten sam panel jest u nich za 97zl
Tomek Opublikowano 8 Września 2007 Opublikowano 8 Września 2007 Ja też mam panel startowy ,ale często używam klipsa z aku i akumulatorowego rozrusznika. Brak kabli plątających się pod śmigłem to niezaprzeczalny argument na plus. Ale są też minusy. Z klipsa nie zawsze startuje moje ST-51 . Oraz zawsze można polecieć( jeśli się zapomni go wyjąć) z klipsem na pokładzie.
kamil_rc Opublikowano 8 Września 2007 Autor Opublikowano 8 Września 2007 Przejrzałem ofertę sklepu majster klepka i naprawdę maja tam tanio. Rozrusznik tańszy o prawie 20zł panel tańszy o ponad 20zł. U nich chyba zamówię akcesoria. Tez sie obawiam wplątania kabla w śmigło ale jak sie pytałem modelarzy u nas na lotnisku to się jeszcze żadnemu to nie przytrafiło.
marcin133 Opublikowano 8 Września 2007 Opublikowano 8 Września 2007 Wplątanego kabla jeszcze nie widziałem (sam stosuje - kabel zawsze za skrzydło) za to widziałem nie raz jak klips z aku uderza w śmigło. Szczególnie jak silnik jest cylindrem do dołu. Przykładowo Paweł R. tak załatwił sobie jedyne śmigło na Aero Model Show i plajta na cały dzień Z klipsem z aku raczej nie polecisz - częściej właśnie sam odpada
Marcin Opublikowano 8 Września 2007 Opublikowano 8 Września 2007 U mnie kable zasilające do żarzenia nie mają prawa wkręcić się w śmigło. Po pierwsze zastosowałem przedłużacz żarzenia, dzieki czemu nie podpinam się bezp. pod silnik tylko trochę bardziej z tyłu, a po drugie stawiam skrzynke startową w takiej odleglosci, ze kabel do żarzenia jest lekko naciągnięty i nic się nie pęta. Potem tylko odczepić klips, zdjąć linę z ogona i w górę
Tomek Opublikowano 8 Września 2007 Opublikowano 8 Września 2007 Lot z przypiętym klipsem nie widziałem ,ale takowy sie odbył na lotnisku w Radawcu. Całe szczęście ,że gość nie miał podpiętej skrzynki startowej ,bo trochę by mu to w locie przeszkadzało. Patent z przeniesieniem wtyczki żarzenia dalej od śmigła to b.dobry pomysł, szczególnie jeśli podpięcie do świecy jest w niewygodnym miejscu np. dołu lub osłania je osłona silnika. Jak często latam z Arturem ,to żarzenie biorę z skrzynki ,ale rozrusznik na 3 lipole to bajerancka sprawa. Więc zawsze go podbieram Arturowi
Doman Opublikowano 9 Września 2007 Opublikowano 9 Września 2007 ale rozrusznik na 3 lipole to bajerancka sprawa. Więc zawsze go podbieram Arturowi To na AlexRC... chyba Alex, pokazywał jaki rozrusznik ma/miał. Na 10xKAN1050(lub jakieś Sanyo Sub-C) :-D Wszystko ładnie spasowane i dość poręczne. Kwestia wagi... Tomku, masz zdjęcie tego rozrusznika? Chętnie zobaczę jak to jest zrobione i gdzie te LoPol'e są spasowane :-)
Tomek Opublikowano 9 Września 2007 Opublikowano 9 Września 2007 Trzeba by Artura poprosić ,aby zapodał zdjęcie jak to rozwiązał ,ale zanim on to zrobi to dodam tylko ,że w tylnej części rozrusznika jest doczepiona komora z lipolami.
kamil_rc Opublikowano 9 Września 2007 Autor Opublikowano 9 Września 2007 Ciekawa sprawa z tymi li-polami. Jak narazie zamierzam korzystać z aku. żelowego 7Ah
bigkris Opublikowano 21 Listopada 2008 Opublikowano 21 Listopada 2008 kamil_rc, masz jeszcze ten model? : )
kamil_rc Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Opublikowano 22 Listopada 2008 Model juz niestety sprzedany.
bigkris Opublikowano 22 Listopada 2008 Opublikowano 22 Listopada 2008 a masz moze jeszcze jakies inne zdjecia tego modelu?
kamil_rc Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Opublikowano 22 Listopada 2008 Oj niestety nie mam wiecej zdjec.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.