vowthyn Opublikowano 5 Listopada 2011 Opublikowano 5 Listopada 2011 Jakiego kleju używacie do powierzchniowego łączenia arkuszy depronu? Chodzi mi o wykonanie nosa modelu (kilka arkuszy trzeba skleić ze sobą w grubszą "kostkę", a następnie dociąć i doszlifować do stożkowatego kształtu. Spoina powinna być lekka i łatwa do obróbki przez szlifowanie. Wydaje mi się, że polimer (lub UHU Por) nadają się do tego średnio (fatalnie się potem przecina elementy łączone, a tutaj spoin będzie kilka i będzie się to strzępić przy cięciu). Autor modelu poleca do tego klej 3M-77 w sprayu, ale drogie to cholerstwo jest: http://allegro.pl/klej-w-aerozolu-3m-77-i1912200709.html Może macie jakieś pomysły?
ppompka Opublikowano 5 Listopada 2011 Opublikowano 5 Listopada 2011 A może soudal 66A do drewna? Nie ciągnie się jak polimer. Motylasty używa tego kleju do podobnych elementów jak twój http://www.motylasty.pl/toto002a.html 10 zdjęcie.
robertus Opublikowano 5 Listopada 2011 Opublikowano 5 Listopada 2011 Dzisiaj w budowlanym widziałem kostkę z twardej pianki, która oryginalnie służy do tworzenia bukietów. Lekka i dość twarda można dość mocno ścisnąć i nie zostają odciski. Kosztowała 4 zł.
vowthyn Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Opublikowano 5 Listopada 2011 Czytałem o tym kleju (trudno go przegapić) ale nie wiem, czy to że puchnie i wypełnia szczeliny to będzie zaleta przy tym zastosowaniu. Tutaj dobrze byłoby, gdyby poszczególne "płatki" jak najściślej przylegały do siebie i żeby dało się taką sklejoną kostkę przeciąć w poprzek spoiny bez zaciągania depronu. Ten stożek trzeba potem wyprowadzić na gładko. Robertus - ten wariant też rozważam, wycięcie całego stożka z grubej kostki styroduru.
janegab Opublikowano 5 Listopada 2011 Opublikowano 5 Listopada 2011 SOUDAL-to b.dobry klej. Dośc szybko wiąże-tok ok godż warto wtenczas spojrzeć na spoinę / ja ślinię palec i ja wygładzam/ Jak to przegapisz klej puchnie -to dobrze bo się wszedzie wciska ale nadmiar kleju wystaje i trzeba go delikutaśnie obciąc. Wszelkie plamy po nim zmyj denaturatem OD RAZU -zostawia sraczkowate ubarwienie ale jest super. POZDRAWIAM JANEK
krankor Opublikowano 5 Listopada 2011 Opublikowano 5 Listopada 2011 Soudal 66 jest świetny. Pewnie nie uwierzysz, ale pierwsze nosy do Polarisa kleiłem zwykłym CA. Bo nie miałem jeszcze soudalu Nieszlifowany depron ma taką glazurkę i jej CA nie rozpuszczał. Kilka kropel w szachownicę i docisnąć. Poza tym jednak UHU-POR. Kolega rosomak74 klei tym swoje cudeńka z depronu (min. MiG- 29) Zdradził tajemnicę, że smaruje cieniutko jedną stronę tylko i wszystko Potem szlifuje i wychodzą piękne rzeczy.
vowthyn Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Opublikowano 5 Listopada 2011 To chyba zostanę przy UHU Por (albo kupię jedną grubą płytę styroduru i najwyżej dwa kawałki będą do sklejenia). Do tego konkretnego zastosowania rozcieńczać UHU Por denaturatem czy na żywca prosto z tubki?
Cimek Opublikowano 5 Listopada 2011 Opublikowano 5 Listopada 2011 Uhu Por'em ,albo polimerowym... Bardzo ładnie skleja ,tylko klej musi podeschnąć aby można ładnie wyszlifować
krankor Opublikowano 5 Listopada 2011 Opublikowano 5 Listopada 2011 Zacytuję rosomaka74 " staram sie zawsze nakladac naprawde cieniutki film tego kleju. Najlepiej jak posmarujesz tylko jedna powierzchnie klejenia i na chwile przylozysz ja w miejscu laczenia. "
robertus Opublikowano 5 Listopada 2011 Opublikowano 5 Listopada 2011 Nie wiem czy uhu por to dobry pomysł. Po miesiącu wciąż się ciągnął, jak wyciągałem pręt węglowy ze skrzydła. Raczej nie da się tego wyszlifować papierem.
piterb1996 Opublikowano 5 Listopada 2011 Opublikowano 5 Listopada 2011 Polimerowy tez bym odpuścił sklejałem 2 płaty depronu po tygodniu jak chciałem szlifowac to jeszcze mi sie ciągnął i robiły się kulki z kleju i depronu
vowthyn Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Opublikowano 5 Listopada 2011 No to jest ból z klejem polimerowym, że po odcięciu dostępu powietrza nie schnie. Po trzech tygodniach od sklejenia skrzydła wycinałem z niego lotki i klej polimerowy dalej mocno się ciągnął.
Malker Opublikowano 5 Listopada 2011 Opublikowano 5 Listopada 2011 Polimerami klei się na sucho dlatego Wam się ciągnął.
vowthyn Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Opublikowano 5 Listopada 2011 Na sucho można kleić niewielkie elementy. Jak do sklejenia jest większa powierzchnia, to bardzo trudno przyłożyć od razu idealnie, a przy klejeniu polimerem na sucho (po odparowaniu rozpuszczalnika) nie ma miejsca na żadne poprawki - jak przyłożysz tak zostanie.
utopia Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 Jak do sklejenia jest większa powierzchnia, to bardzo trudno przyłożyć od razu idealnie zła technika zawsze w ten sposób źle skleisz Popatrz jak na kleje kontaktowe stolarze naklejają forniry . Sklejasz krawędź a reszta jest uniesiona w powietrzu . Posuwasz się dalej powoli dociskając wąskimi pasami i dbając by nie zrobić pęcherzy powietrza miedzy płytami. Depron jest elastyczny więc się da
Rekomendowane odpowiedzi