juras_p@op.pl Opublikowano 22 Listopada 2011 Opublikowano 22 Listopada 2011 Witam wszystkich. Mam pytanie o ster wysokości. Czy ktoś próbował zrobić w modelu typu EDGE540, extra, lub zlin ster panelowy (tak to się chyba nazywa)? Chodzi mi o ster jaki spotyka się w odrzutowych myśliwcach dużego lotnictwa. Wygląda to tak, że obraca się cały statecznik, a nie tylko jego część. Pozdrawiam.
Eryk Opublikowano 22 Listopada 2011 Opublikowano 22 Listopada 2011 może płytowy? przy wystarczająco mocnych serwach i niezniszczalnej rurze to pewnie wszystko poleci takie usterzenie stosuje się chociażby w szybowcach F3J,B i im podobnych
awot Opublikowano 22 Listopada 2011 Opublikowano 22 Listopada 2011 Latający a nie pływający ;D A tak na poważnie to chodzi pewnie i usterzenie płytowe. Pozdrawiam
Pawel_W Opublikowano 22 Listopada 2011 Opublikowano 22 Listopada 2011 Usterzenie płytowe zwane też pływającym. Obie nazwy są poprawne. Co do zastosowania czegoś takiego w akrobacie - są takie modele, ale to EPP bądź halówki. Jest też Kulbutin, akrobacyjny szybowiec - motoszybowiec. Mam na myśli modele nadające się do akrobacji, F3J itp nie biorę pod uwagę. W większym akrobacyjnym modelu przy gwałtownych akrobacjach bez podparcia taki ster by się wyłamał. Dochodzi Ci też konieczność stosowania bardzo precyzyjnych napędów - bez tego (czyli bez idealnego trzymania centrum w konsekwencji) może być kiepsko z utrzymaniem modelu w prostym locie przy jakiejkolwiek większej prędkości.
Rekomendowane odpowiedzi