Azienkoz Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Witam! Zrezygnowałem z prób ożywienia FMS-a (vide mój wątek o FMS) i zabrałem się za RC Desk Pilot. Oprócz tego zainstalowałem PPJoya i SmartPropoPlus. Wyjąłem nadajnik, podpiąłem aparaturę do gniazda mikrofonu (na line-in zupełnie nie działa), skalibrowałem w Windowsie, przypisałem odpowiednie kanały funkcjom w RCDP i... Czasem uda się polatać, czasem nie. Rekordowo bez przerwy latałem ok. 2 minuty (choć mam wrażenie, że nie działał ster pionowy, mimo że był wykrywany przez program). W pewnym momencie (zazwyczaj po wyjściu z panelu "Controller" w RCDP) wszystkie kanały zaczynają dowolnie "skakać", co objawia się nieuporządkowanym ruchem suwaków (zaznaczone na czerwono): Suwaki uspokajają się po dowolnej zmianie parametrów w SmartPropoPlus, jednak zwykle trwa to kilka sekund. Zauważyłem dodatkowo, że vJoy ze SmartPropoPlus oddziałuje też na inne programy (w szczególności gry komputerowe) i za Chiny nie wiem, jak się tego pozbyć bez odinstalowania całego SmartPropoPlus... Czy ktoś się z tym spotkał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azienkoz Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Odkryłem rozwiązanie. Nie wiem, na czym polega, ale działa. Wystarczy zostawić okienko SmartPropoPlus na wierzchu pulpitu, najlepiej nawet cały czas "wybrane" (tak, aby pasek na górze okienka był [przynajmniej domyślnie w XP] niebieski). I wtedy można latać, a latać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Ja klikam hide i zwija mi się do traya. Działa wtedy u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azienkoz Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 A działają u Ciebie stery kierunku? Może to konkretny model ma z tym kłopot (latam na Glider - electric), bo sam kanał jest wykrywany. U mnie po kliknięciu Hide zwykle nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Akurat R/C Desk Pilot nie używam, ale na FMS, Phoenix i RealFlightG4.5 działa wszystko bardzo dobrze. Takie mam ustawienia http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=7515 Masz Parallel Port Joystics w panelu sterowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azienkoz Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Masz Parallel Port Joystics w panelu sterowania?Tak, mam. Aktualnie nic w nim się nie pojawia, ale nawet, gdy miał na liście "vJoy", nie odczuwałem żadnej różnicy. Wypróbuję wymienione przez Ciebie symulatory (poza FMS, który u mnie nie działa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi