pawel66 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Drogi mikołaju ... :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Z rhinocerosa nie korzystam, aczkolwiek jest to dobry cad pod względem zgodności. Posiada in/export 90% środowisk cad'a. Nawet z wrl'em. Co do komercji modelu - nie mam zamiaru go sprzedawać, model robię niekomercyjnie. Krzyśku - Kabinkę i owiewkę owszem wykonam w laminacie. Projekt uważam za zakończony. teraz pozostaje ułożyć elementy na formatce do cięcia, no i oczywiście wyciąć. Kolejnym etapem będzie robienie form. Wrzucam fotki z całości: Kto odgadnie co czego będzie służył ten węglowy pręt ??? Dosyć długo zastanawiałem się czy nie zrobić typowego spływu, ale postanowiłem dać element balsowy do ustawienia kątów półżeber - jest to listwa balsowa 1,5mm która ułatwi montaż. Goleń tylnia - laminat profilowany, 4 warstwy. Dodam tylko, że wewnątrz jest ażurowany. Brakuje tylko koła i osi ze sprężyną. Mocowanie skrzydeł. Tył śruba m3; przód - wpust + śruba. Golenie przykręcane na dwie śruby: (mam jeszcze jeden pomysł aby lepiej się kontrowały) Od dołu nie kreśliłem podłużnic węglowych - ale tak owe będą. Kabina na konstrukcji No i... Czekam jeszcze na silnik aby dokończyć domek. Muszę go "pomacać" aby dobrze dopasować. Znając życie powstanie drugi silnik (wirtualny w cad'e) Mam nadzieję, że kojne fotki jakie wrzucę to już będą puzelki. Przy okazji świąt wszystkiego najlepszego, dużo wzlotów, jak najmniej upadków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 To ma być model 3D? Nie ma czasem za wąskich lotek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Dopiero teraz widać że wszystkie stery są małe No i maska jakaś kanciasta zobacz tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Faktycznie, maska jest prawie kwadratowa . Pawle -w woli ścisłości wrzuciłeś fotkę nie tej extry co trzeba. Ja robię extre 300 a fotka ukazuje extrę 300s. --------------------------------- Trochę puzzelków wyciętych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Chyba pierwsza cnc wycinanka home made która przypomina Extrę w 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenin Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 jakiego programu pan używa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 jakiego programu pan używa?Korzystam z MC Po świętach czas trochę przyśpieszyć. Jak na razie są do zrobienia trzy małe poprawki (w sumie 2 to banał... ale warto to skorygować) Pierwszy montaż na sucho: Jak widać wszystko się trzyma bez kleju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter216 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 temat śledze od początku i naprawdę super Ci to wychodzi Michał :pom: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Dzięki. Sam jestem ciekawy jaki będzie efekt finalny, bo projekt robiłem w małym pośpiechu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Pierwsze fotki ze sklejania: Nieznacznie zmieniłem konstrukcję domku oraz mocowania wręg 1;2;3. Sklejenie całej extry trochę potrwa, gdyż kleję na distal z dynksem. Jutro model ląduje na desce i mam zamiar wkleić pozostałe wręgi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Jeszcze parę fotek w starym roku z postępów budowy. Extra wylądowała na desce montażowej. Nakrętki do przykręcenia statecznika poziomego (teraz żałuję, że nie zrobiłem sklejka lot+ sklejka lipowa) Przyklejam boczki: Pierwsza wręga: Podłużnice do przedniej części (przechodzą dalej w pręt węglowy 2,5) Usztywnienie wręg podwoziowych: (jeszcze nie wklejone) Balsowa wkładka między wręgami przy okazji dobre maskowanie śrub mocujących golenie: Czas na podłużnice węglowe w miejscu klejenia pręty zmatowiłem. DOlne podłużnice fi 2,00mm / boczne 2,5mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Ładnie Zgadza się, widać że przemyślana konstrukcja. Dla mnie świetna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Aktualizacja. Stateczniki gotowe, konstrukcja elipsy tylnej - zrobiona (jeszcze na sucho, tylko poskładana), laminatowa goleń. W skrócie foto relacja: W tym tygodniu planuję zakończyć całkowicie kadłub oraz rozpocząć budowę skrzydeł. W przyszłym jak Bóg da i partia pomoże powstaną formy na kabinkę i maskę. A w między czasie powstaje nowy projekt w Cad'e Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Pełna relacja z budowy pod adresem: http://myaerospace.eu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=43&Itemid=107 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Wyjdzie może że się czepiam, ale ster kierunku masz jak w trenerku, rzuciłem obrys Twojego SK w CAD y inną extrą tej rozp ( z EF) no i masz prawie o połowie mniejszy statecznik - będzie gorsza reakcja na wychylenia steru. a swoją drogą porażką jext wg mnie robić dzielony statecznik poziomy w modelu 1,25 - zbędna waga mechanizmu dzielenia , zazwyczaj dzieli się SW w modelach od 2m w górę ze względu na gabaryty, ale tutaj było to zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Michał, główne golenie będziesz robił z laminatu? Bo jak chcesz to mam arkusz lotniczego duralu 2,5mm i co fajniejsze to laser przemysłowy pod nosem tnący metale do 15mm. Właśnie jestem w trakcie układania goleni do funtany to można i Twoje wrzucić. Musiałbyś tylko rysunek podesłać. Szczegóły na PW albo na aerodesign. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Model jest już prawie na ukończeniu (skrzydła już istnieją, jeszcze nie ukończone)... Póki co wrzucam fotki kadłuba wraz z usterzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Podoba mi się mocowanie statecznika, oczywiście nie tylko :roll: Gdzie będzie oblot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi