Gość Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 A może jakieś dowody na poparcie tego stwierdzenia można ? Oczywiście nie takie że EF czu PA ma większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 A może jakieś dowody na poparcie tego stwierdzenia można ? haha, dowody, najlepszym dowodem sa zdjęcia, oraz celowe zatajanie rozmiaru sterów w cm przez projektanta :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Że co... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Człowieku, stery są jakie są inne nie będą - dla ciebie za małe.... OK dajcie już spokój z tymi sterami... Apropos... kto okleja rurkę taśmą przyklejną, a później ją wkleja w skrzydło (*chyba żeby bez problemu się odkleiła... i była do drugiego modelu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Masz rację Michał, dalsza rozmowa nie ma sensu , co do funtany to zaraz zrobię Ci screen w pdf-ie i podeślę na mail. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Ok. Wrzucę ją i zobaczymy jak to będzie wyglądać. A sprobuj ją cyknąć może w jakimś rzucie aby w pionie jak najmniej miejsca zajmowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Plik jest masakrycznie duzy, 145Mb, mój komputer już sobie nie radzi z tym. Całe szczęście że niedługo będzie i7 z Nwidią Qadro :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Fajnyużytkownik nie wiem czemu się rzucasz, możesz napisać że chcesz takie i już ale nie pisz że model będzie do 3D... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Paweł, problem w tym że nie potraficie uzasadnić swoich spostrzeżeń w sposób czysto techniczny. Piszecie na zasadzie: nie bo nie i już. Podajcie jakieś kryteria , obliczenia , poprzyjcie swoje wypowiedzi odpowiednimi parametrami technicznymi. Tyle. A odpowiedź że będzie latał źle bo dowodem jest zdjęcie , no bez przesady. Po to robi się wstępne założenia żeby mieć bazę do prób, taką bazą zawsze jest pierwszy egzemplarz (prototyp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Założenia, obliczenia i inne pierdoły, nie oddadzą realiów, oraz realnego lotu, najlepsze symulatory tego nie mają, także o tym czy model będzie kręcił 3D, czy nie, najlepiej oceni pilot, i to nie z perspektywy zaprojektowanego modelu, ale z perspektywy doświadczenia w lataniu i kreceniu fikołków, prościej nie da sie wytłumaczyć, a jak ktoś nie zrozumiał, to nanic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Aż żal tego słuchać. To lotki za małe, to kadłub za ciężki... Matko jedyna... Piotrek piszesz o dużych lotkach? To teraz ja wrzucę swoje 3 grosze. Mając już 2 modele wymiaru pod benzynę też uważałem, że jak 3D to lotki muszą być wielkie. I co? Guzik prawda. W 2 modelach zrobiłem ten błąd i nigdy więcej! Teraz nowe skrzydła mają lotkę jak najbliżej kadłuba, zwęża się do końca. Powód? Duże lotki wcale nie gwarantują kręcenia beczek jak wiertarka, wszystko zależy też od innych czynników. Ja miałem lotki jak łopaty w Jaku-54 i co z tego, jak w zawisie brakowało kontry? Przy harierku jako tako się dało, ale to na prawdę wkurzające, jak lotkę wywalisz na 60 stopni a model dalej się obraca. Za duże lotki to obciążenie dla serwa, które przy niektórych figurach i tak dostaje ostro po :ass: Moim zdaniem wielkie lotki to coś zaczerpnięte z deproniaków. Po drugie nie obraź się, ale ciągle piszesz w wielu wątkach, że modele to będą cegły, za małe stery, do 3D nie da rady, ale czy my jesteśmy w dziale 3D? Czy model 3D to jakiś utarty schemat? Nie... Co do SK to w Jaku powiększyłem swój w stosunku do modeli i oryginału i przy wychyleniu 45 stopni jest na styk. Twoje docinki stają się już nudne... Jak dla mnie model Michała jest świetny, zarazem w tak małym modelu udało się osiągnąć proporcje oryginału i powinien fajnie latać. Uważasz, że z takimi lotkami nie zrobisz hariera? Można mieć lotkę jak łopata, albo dobrze wyważony model poprzecznie, delikatne kontry i harier wyjdzie równie pięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Czy 3D kończy się na harierze? Jak zrobi ścianę albo płaski korek jeśli będzie miał małe stery? Oczywiście zależy jak kto lubi latać, Jednemu stery wystarczą inny będzie narzekał :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Paweł, nadal nie dostrzegasz problemu. Swoje opinie wydajecie na podstawie "widzimisię" . Tak sie nie da. Każdy model jest inny, inne są opływy, zależności powierzchni, proporcje, ramię statecznika i inne elementy mające wpływ na lot. Poniekąd gratuluję samopoczucia w wydawaniu jedynie słusznych opinii. Jest jeszcze jeden problem który zauwazył Marek, forsujecie swoje zdanie a autor modelu raczej nie jest nim zainteresowany. Jest takie powiedzenie : nadgorliwość jest gorsza od chamstwa. Nie pomagajcie na siłę jak tej pomocy ktoś nie oczekuje. Michał założył temat to dajcie mu spokojnie oblatać model a sam pewnie sie podzieli spostrzeżeniami, tym bardziej że jest poważnym człowiekiem . Załóżcie sobie temat w HP i rozmawiajcie tam o rozmiarach (chyba nie tylko lotek) a tu dajcie spokojnie pisać człowiekowi który chce zrobić merytoryczną relację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Właśnie, merytorycznie i bez bicia piany :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Właśnie, merytorycznie i bez bicia piany :devil: No właśnie muszę tym razem niestety przyznać rację, marudzenie o za małych sterach bez poparcia tych rewelacji mocnymi argumentami to nic więcej jak bicie piany :lol2: :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 To tak na koniec OT napiszę, że chciałbym zobaczyć film z 3D tym modelem, nie mówie, że sie nie da, po prostu chciałbym zobaczyć bo jeszcze chyba nikt kto budował samodzielnie model takiego filmu nie umieścił a po zrobieniu zawisu i hariera pisze na forum, że lata "czyde". Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Nie uwierzę że przez opływy, ramie statecznika i inne bzdety model ze sterami o powierzchni 1/3 statecznika będzie ładnie kręcił 3D... ale możecie mnie przekonać. Czekam w pełnej gotowości żeby zwrócić wam honor :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 No tak, masz rację. TO bzdety, takie same jak to że po zmianie profilu skrzydła z NACA0012 na 64012A model ma zgoła inne własności lotne. Przecież to mała różnica w obrysie no nie? Ja zaś czekam na oblot pewnego modelu który ma być wprost rewelacyjny do tak uwielbianego 3D a może i 4lub nawet 5D Nie mój temat tylko Michała. PS: Zarówno Ty Pawle jak i Twój kolega niech poczytają o Cz dla profilu symetrycznego i dla płytki , od tego zacznijcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Wiem że te "bzdety" mają wypływ ale nie uwierzę że aż taki. Dlaczego firmy robiące modele dają większe stery do 3d ? Może razem z Fajnym przedstawicie jakie to rewelacyjne właściwości ma ta extra że nie potrzebuje dużych sterów? Nie zabieram głosu do oblotu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi