Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odkupiłem od kolegi z forum model F-16.

Pochodzi z hobbyking: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__15523__70mm_EDF_Fighter_Jet_Fibreglass_620mm_ARF_.html ale prawdopodobnie jest to produkcja Proedf : http://www.proedf.com/index.php?p=6&id=10&new=&cat2=27&cat1=11&cat0=9&lang=en

Będę tu opisywał postępy z moich dokonań, notował swoje uwagi, ale bardzo liczę na pomoc użytkowników tego modelu.

Edf to drogie zabawki, więc każda wskazówka jest mile widziana.

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Model ma mieć rozpiętość 620mm i wzrost 985mm, a waży zupełnie goły w częściach lekko ponad 700g:

Skrzydła i usterzenie 195g

Dołączona grafika

Kabinka, dysza, pokrywa i galanteria 91g

Dołączona grafika

Kadłub 419g

Dołączona grafika

Planowane wyposażenie:

- serwa 4x HK929MG

- akumulator 4S2650 Zippy

- regulator Mystery 60A

- silnik CS480-3700 (pierwszy raz w moich edf będę próbował outrunner)

- turbinka 70mm Proedf (pierwszy raz turbinka pchająca - silnik z przodu)

Edit:

Położenie SC (gdzieś z sieci dla wersji HET)

Dołączona grafika

Wychodzi mi do lotu około 1350g.

Jakoś tak trzymając go w ręku, to bez katapulty chyba nie poleci :evil:

Opublikowano

Jako, że to ARF, więc szybko poszło sklejanie.

Było trochę kombinacji ze sterami wysokosci, ale zamocowane są na łożysku i duralowej tulejce każdy.

Zostało jeszcze zamontowanie serw.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

O napędzie nic konkretnego nie mogę napisać, bo go jeszcze nie mam.

Tzn mam samą zestawową turbinkę.

Dziwna, bo 3 łopatowa i do tego silnik ma być z przodu - sprawdzałem wyważenie modelu i powinno się udać.

Dołączona grafika

Za to o tunelu mogę napisać, że jest czyściutki od wlotu do wylotu.

Jedynie na wlocie mogłyby być grubsze ścianki (warga wlotowa), ale i tak jest ok.

Wlot, widać silnik, ale to nie jest ten docelowy.

Dołączona grafika

Wylot (tu będzie wirnik), inny kolor to zwykła taśma klejąca służąca do sklecenia tunelu.

Dołączona grafika

- A jakie jest Twoje zdanie na temat tego?

http://www.hobbyking.com/...nit_2s_4s_.html

Śledziłem wątek na rcgroups i mam wrażenie, że nic rewelacyjnego nie wyszło.

Podobnie mam mieszane uczucia o Landerowej metalowej turbince - trafiła mi się totalnie niewyważona - z 1mm bicia (a kupuje się toto jako gotowe z silnikiem).

Tak więc te eksperymenty różnie się kończą.

Tylko żebym po skompletowaniu tego napędu z zamówionym silnikiem nie musiał kupować sprawdzonego Minifana :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To jest high speed.Mam takie dwie ale jeszcze nie testowałem.

Ja już jestem po.

Wyważyłem wirnik sporą kroplą żywicy.

Dotarł zakupiony silnik 3700kv i odpaliłem.

Pierwsze wrażenie - OKROPNIE głośna, ale nic nie drży w całym zakresie obrotów :jupi:

Słabe akumulatorki pozwoliły zmierzyć moc 500W i nic nie dyga, silnik zimny.

Ładuję akumulatory i mam wrażenie, że chyba ogłuchłem :shock:

Po co tyle mocy tracić na wytwarzanie hałasu ?

Edit, pomiary w modelu:

4S 2650mAh =>57A; 800W pobierane; ciąg 900g (i kompletny tunel- założona dysza wylotowa fi 58mm z zestawu modelu)

Po usunięciu końcówki (tej czarnej dyszy fi 58mm) ciąg zmalał do 700g, mimo, że fi wylotowe było 68mm, a i tunel sporo krótszy.

Edit:

Dane ze strony sprzedawcy silnika: Wemotec Mini Fan 480 (5 Blade) + CS480-3700-32EDF Motor + 14.8v Static Thrust: 1450g 62A

Edit:

Gotowy model waży 1400g => trzeba jednak kombinować, gdzie ma być wklejony hak do bungee :?

Opublikowano

Hubert,w tej turbinie nie będzie dużego ciągu,ale prędkość przepływu.

Tak, zdaję sobie sprawę, w końcu na coś oprócz hałasu trzeba zamienić pobieraną moc.

Niestety model wydaje się relatywnie ciężki, więc start (przynajmniej pierwsze próby) będę robił z katapulty.

Opublikowano

Skonfigurowałem stery.

Nie bardzo wiem, jak to ustawić, ale znalazłem wychylenia dla wersji HET (wersja prawie identyczna, tylko bez lotek).

Tam sugerują tailerony: +/- 11mm i 50% expo jako wysokość oraz +/- 11mm i 20% expo jako lotki.

Jako, że ja mam prawdziwe lotki, zrobiłem wysokość +/- 12mm i 50% expo, ale wysokość jako lotki (jak to się nazywa ???) domixowałem do lotek z 50% skutecznością, czyli +/-6mm.

Lotki +/- 6mm i 35% expo (lotki są master, więc to samo expo obowiązuje dla taileronów jako lotek).

Hak wklejony, trochę szare niebo, ale kto wie...

Opublikowano

Wyciąłem jeszcze dodatkowe otwory chłodzące regulator w grzbiecie kadłuba i stateczniku pionowym - wylot.

Wlot gdzieś w nieszczelnościach kabinki.

Tuż przed:

Dołączona grafika

Tuż po:

Dołączona grafika

Cały "oblot" + dopalanie regulatora:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=2MRl3beOKOY

No i po bólu => start bardzo udany, nie ma co :devil:

Opublikowano

Nadal nie wiem, co się stało :shock:

Po dodaniu gazu model po prostu nie pociągnął, może trzeba było jeszcze sekundę poczekać ?

W każdym razie, już wiem, że katapulta jest ok.

Poobijany, ale pierwsze koty za płoty.

Jak dojdzie do następnej próby, będę wiedział cokolwiek o bezwłądności tego modelu i gaz na max dam o wiele wcześniej, a walka będzie do końca :evil:

Opublikowano

Hubert, mam F-16 z Hype. Trochę większy i z piany, właśnie go kończę. Może bysmy go ulotnili z Twoją katapultą? Miałem czekać do wiosny ale może coś polatac po Nowym Roku w Świdniku?

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

Kończ model i go strzelimy; katapulta będzie odpowiednia, była robiona do większego modelu (F4D) i dała radę.

Jedynie sprężystość gumy sporo spada na mrozie, ale chyba też wielkich mrozów nie zapowiadają.

Do końca roku mam wolne, później zostają tylko weekendy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.