kminek Opublikowano 12 Stycznia 2012 Opublikowano 12 Stycznia 2012 No ten Jaczek pięknie lata na filmie. Chyba skusze się i go nabęde
mirolek Opublikowano 13 Stycznia 2012 Opublikowano 13 Stycznia 2012 I na dodatek się jeszcze cieszy nie wiadomo z czego. Wiadomo z czego .... z sukcesów "kolegi z gwiazdką" czyli Ił-a :rotfl: ms
misiekkk Opublikowano 28 Stycznia 2012 Opublikowano 28 Stycznia 2012 sebamor, od zawsze podobał mi się Jak-3 więc postanowiłem pójść w Twoje ślady, nielotna pogoda motywuje do prac warsztatowych i tu pojawiły mi się pytania: - główne pręty w skrzydle wkleiłeś zgodnie z instrukcją ( 65mm od krawędzi natarcia na środku skrzydła ) czy dalej ? Przy 65 mm to pręt wychodzi na krawędzi przy końcówce skrzydła. - jak masz ustawiony SC ? zgodnie z instrukcją 54-64 ? - na Twoich zdjęciach nie mogę dojrzeć wzmocnień kadłuba - celowo ? Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję udanego modelu.
sebamor Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2012 Witam, już odpowiadam: -pręt 75mm od krawędzi natarcia (mierzone w miejscu sklejenia obu połówek) -SC u mnie 70mm od natarcia i lata super, ale walczy rónie dobrze. -pręty oczywiście są, tylko dobrze zakamuflowane korektorem. Podsumowując, jest to super model. Buduj, lataj i walcz!
misiekkk Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 sebamor - mam jeszcze jedno pytanie - tym razem o przekrój statecznika poziomego - fabrycznie wycięty jest dość gruby i nie ma pocienienia w kierunku spływu - zostawiłeś tak czy zeszlifowałeś krawędź spływu na ostro ? Obawiam się, że w takiej postaci ( oryginalnej - grubej ) mógłby nie funkcjonować prawidłowo.
mirolek Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 mógłby nie funkcjonować prawidłowo. Bez wyoblenia będzie "działał prawidłowo" ale opływ powietrza nie jest laminarny. Lepsze właściwości ma wycieniony w kierunku spływu. Nie przesadzaj jednak z prasowaniem czy szlifowaniem aby materiał nie stracił sztywności. ms
misiekkk Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 To na początek chyba zaokrąglę tylko krawędzie i zobaczę jak będzie się zachowywał w powietrzu.
sebamor Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Opublikowano 3 Lutego 2012 To na początek chyba zaokrąglę tylko krawędzie i zobaczę jak będzie się zachowywał w powietrzu.A co jeszcze chciałeś zaokrąglać przy stateczniku? .
Rekomendowane odpowiedzi