afish Opublikowano 13 Września 2007 Opublikowano 13 Września 2007 tak jak w temacie chcialem zapytac forumowiczów czym powiekszaja otwory w smiglach pod dana piaste .. Pytanie zrodzilo sie z tad, ze gdy wierce otwór w smigle to najczesciej wychodzi krzywo i smiglo bije.. Jeszcze inna sprawa to mocowanie .. w imadla nie da sie tego dobrze zrobic bo albo sie smiglo sciska albo jego lopaty albo podczas wiercenia sie cos lamie ..
-==PEGAZ==- Opublikowano 13 Września 2007 Opublikowano 13 Września 2007 Najlepiej rozwiercać otwór stopniowo coraz większym wiertłem. Nie mocuję śmigieł w żadne imadło. Stopniowo, rozwiercać wiertłami o 0.5-1 mm większymi do uzyskania pożądanej średnicy otworu.
Lukasz Opublikowano 13 Września 2007 Opublikowano 13 Września 2007 Najlepiej rozwiercać otwór stopniowo coraz większym wiertłem.Nie mocuję śmigieł w żadne imadło. Stopniowo, rozwiercać wiertłami o 0.5-1 mm większymi do uzyskania pożądanej średnicy otworu. DO tego warto używać wiertarki na stojaku zeby miec pewnosc ze wierci sie w pionie
afish Opublikowano 13 Września 2007 Autor Opublikowano 13 Września 2007 uzywam wiertarki stolowej ale ciezko smiglo utrzymac w rekach bo wyrywa ... musze spróbowac metode PEGAZA z tym stopniowym rozwiercaniem .. Moze ktos jeszcze ma jakies patenty ??
marcel_Kaszëbë Opublikowano 13 Września 2007 Opublikowano 13 Września 2007 Ja rozwiercam śmigło co 0,5 mm ale w LEWĄ stronę (przeciwnie do normalnego wiercenia). Wiertło nie wrzyna się w materiał przez co spokojnie można utrzymać je w rękach. Poza tym przy rozwiercaniu co 0,5 mm jest znikome prawdopodobieństwo że "ucieknie" oś otworu.
afish Opublikowano 13 Września 2007 Autor Opublikowano 13 Września 2007 a tak zapytam wysokie powinny byc obroty ?? bo u mnie na wiertarce stolowej nie sa zbyt wysokie okreslil bym je mianem wolnych (jak na wiertarki)
h3nry Opublikowano 14 Września 2007 Opublikowano 14 Września 2007 ...ja natomiast nawiertakiem 60st. w imadle na wiertarce stołowej .
motyl Opublikowano 14 Września 2007 Opublikowano 14 Września 2007 W towerHobby mają specjalny rozwiertak do śmigieł. może RCSkorpion coś pomoże
cobra Opublikowano 14 Września 2007 Opublikowano 14 Września 2007 Ja wszystkie śmigła rozwiercam stopniowo co 0,5 mm wiertarko-wkrętarką (małe obroty), trzymając śmigło w ręku.
Marcin Opublikowano 14 Września 2007 Opublikowano 14 Września 2007 W towerHobby mają specjalny rozwiertak do śmigieł. może RCSkorpion coś pomoże z pewnością fajna rzecz, ale ja osobiscie uwazam, ze czesc sprzetu z TH jest dla leni
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.