alenik Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Ktory z nich wybrac? Rex 7 MPD w "pudeleczku" w cenie 135 zl wersja normalna (nie mini) nowy ze sklepu. Z tego co czytalem na forum to raczej nie nazekacie na niego a wrecz pochlebne opinie wystepuja. Graupner R 700 w cenie 150 zł od znajomego, uzywka, bez gwarancji. Podobno bardzo pozadny odbiornik. Ale chyba nie posiada opcji "ustawienie neutrum" w razie zaniku sygnalu z odbiornika. (moge sie mylic) Roznica w cenie praktycznie zadna. Posiadam aparature graupnera MC 16/20 i dzialam do tej pory bezproblemowo na kwarcach Jeti. Docelowo odbiornik trafi do szybowca 2m, a w dalszej karierze do elektroszybowca. Czasami sporadycznie do jakiegos malego steropianka parkowego Narazie uzywam REX 4 ale cosik nie chce dzialac na chlodzie ;/ nie reagujac na drazki. W cieplym domku wszystko wraca do normy Prosilbym o nakierowanie mnie na ktorys z produktow. Chcialbym dokonac rozsadnego zakupu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Hej Mam 7mpd i działa super.Pamiętać należy że kwarce w odbiorniku muszą być tej samy firmy co odbiornik i tego należy się trzymać. Czy uważasz że ustawienie neutrum to zaleta? Ja nie bo rozpatrz coś takiego. Latasz wyskoko , nagle tracisz zasięg czy coś pada np. aku. Ustawiają się neutrum i model leci sobie dalej prosto niesiony z wiatrem. Spadnie może blisko a może jakię 5km dalej od ciebie. JA już bym wolał by spadł blisko bo przynajmniej coś może z modelu by ocalało. Jak modelu nie znajdziesz to nic ci nieocaleje :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Pamiętać należy że kwarce w odbiorniku muszą być tej samy firmy co odbiornik... Kiedys czytalem, ze kwarce powinny byc tej samej firmy co nadajnik(nadawcze i odbiorcze), dziwilem sie temu, ale przyjalem do wiadomosci, i teraz jestem zdezorientowany :? To jak to w koncu jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kareks Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 No chyba coś takiego sie nie zdaży. Latasz wyskoko , nagle tracisz zasięg czy coś pada np. aku. Jak serwa ustawią się w neutrum nie majac zasilania Dla mnie Graupner OK a rexy mam tylko w depronkach. Pozdrowka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 A jeżeli nie mam kwarca w nadajniku? Ja w Rex-iku mam kwarc Mpx .kolega Hiteca a jeszcze inny Graupnera, to małe"ustrojstwo" działa dobrze z każdym kwarcem. Używałem go do szybowca jak i do motoszybowca a teraz siedzi w Micronie bo inny ma tam problem wejść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alenik Opublikowano 13 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Czy uważasz że ustawienie neutrum to zaleta? Ja nie bo rozpatrz coś takiego. A to nie jest programowalne w Rexie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deem Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Czy uważasz że ustawienie neutrum to zaleta? Ja nie bo rozpatrz coś takiego.Latasz wyskoko , nagle tracisz zasięg czy coś pada np. aku. Ustawiają się neutrum i model leci sobie dalej prosto niesiony z wiatrem. Spadnie może blisko a może jakię 5km dalej od ciebie. JA już bym wolał by spadł blisko bo przynajmniej coś może z modelu by ocalało. Jak modelu nie znajdziesz to nic ci nieocaleje :lol2: Tak, tylko jak wystąpią sporadyczne zakłócenia to na rexie ich nie zauważysz, a na R700 model zacznie wariować. Nie daj Boże kiedy te zakłócenia wystąpią przy lądowaniu. Przy tym zestawieniu prędzej model zniknie z oczu nim stracisz zasięg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Widze każdy ma swoje zdanie , jednak niemal wszystkie są przeciwne do mojego :jupi: Ja latam tylko na rexach 5mpd i 7mpd i nigdy nie ubiłem kreta z powodu odbiornika czy straty zasięgu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 Cześć Malinn ma częściowo rację. MPD może być częściowo wadą bo jak model wyleci z zasięgu to leci sobie prosto. Ale odbiornik można również tak zaprogramować że będzie np. krążył w lewo z lekkim opadaniem. Po prostu w czasie włączania nadajnika należy trzymać wychylony w pewnym stopniu drążek (ale trzeba trzymać go nie ruchomo) przez kilka pierwszych sekund. Wtedy jak wyłączymy nadajnik to serwa zamiast wrócić do neutrum powinny się wychylić tak jak kazaliśmy w pierwszym włączeniu nadajnika to zrobić. Warto zrobić próbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 CześćMalinn ma częściowo rację. MPD może być częściowo wadą bo jak model wyleci z zasięgu to leci sobie prosto. Też nie do końca. Ja w mefisto ustawiam zawsze przed włączeniem odbiornika aparaturę na butterfly'a i kierunek do krążenia. Po zaniku zasięgu automatycznie model przechodzi na te ustawienia. Praktycznie jeszcze nie sprawdzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 PEGAZ dobrze pisze! Nie wiem dlaczego powielacie błędne twierdzenie o powrocie do neutrum? Serwa powracają do zaprogramowanej pozycji. Osobiście chwalę odbiorniki rex 7 mpd (mam 2 szt.), aczkolwiek ostatnio przez taki odbiornik rozbiłem motoszybowiec 2 m - prawdopodobnie zimny lut anteny do płytki. Mam też dwa rexy 5 mpd - też ok, ale tylko do depronów. Nieraz łapią jakieś kopnięcia, których nie ma na 7 mpd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.