GregorianR Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Po około 2 miesiącach od zakupu, wziąłem się wkońcu za jego sklejanie! Jest to mój pierwszy balsowy model, więc efekt nie jest zadowalający! Sklejanie takich modeli nie jest takie proste jak myślałem :oops: Konstrukcji nie bede opisywał, bo jest chyba dobrze znana! A oto wynik 2 dni pracy! Jutro postaram się jeszcze troche pogrzebać przy skrzydłach! Ale najbardziej się boję ich oklejania! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PXT Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 O jak miło. Kolejna osoba która buduje Pelikana . Ja mam przeróbkę na moto - os .10 (Jeśli mówimy o tym samym Pelikanie - 1,5 m) Ale najbardziej się boję ich oklejania! Co w tym takiego strasznego :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 14 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 Tak to pelikan 1,5m A oklejania się boje dlatego, ze cos spapram! Nawet nie wiem jak to się robi! Ale jakoś to będzie A to kolejne fotki! Za pieknie to nie wychodzi, ale lepszego efektu się nawet nie spodziewałem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PXT Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 Ja oklejałem model folią solarfilm. Link do instrukcji: http://www.old.modelarstwo.org.pl/technika/inne/solarfilm/index.html Nie jestem jeszcze doświadczonym modelarzem (pierwszy raz oklejałem folią) więc z oklejaniem stosowałem się według instrukcji. I gdy bym oklejał go teraz to zrobił bym to po swojemu. Zalecają oklejac każdą powierzchnię z osobna. I do dziś nie wiem po co. Spód kadłuba jest cały poodklejany (wiadomo, lądowania na płozach). Do tego dostają się jeszcze pod folię spaliny co powiększa efekt odklejania. Jakbym zakleił spód i boki kadłuba jednym kawałkiem to raczej lepiej by to wyglądało. Chciałbym żeby to skomentował ktoś bardziej doświadczony Wracając do tematu: czyli to twój pierwszy balsiak. I jak ci się widzi GregorianR balsa? 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 14 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 Też właśnie posiadam folię solarfilm! Instrukcja napewno się przyda! A balsa może być :!: Troche berdziej pracochłonna robota, ale efekt o wiele lepszy! Nie wiem czy to czasami nie będzie pierwszy i ostatni szybowiec! Kupiłem jednego, aby sprawdzić czy latanie tego typu modelami mi się spodoba! Ale jak oglądam filmiki z szybowcami to bardziej mi się wkręcają niz samoloty Więc moze nie bedzie az tak źle! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PXT Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 mocowanie skrzydła polecam zrobic na gumach. Wcześniej miałem na śrubie i co twardsze lądowanie to sklejkę ze śrubą wyrywało z kadłuba. Na zdjęciu mojego profilu jest Pelikan - jeszcze przed zmotoryzowaniem i z mocowaniem skrzydła na śrubę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 16 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Właśnie tak myslałem żeby mocowanie zrobić na gumki! Teraz skrzydełko prawie gotowe ! Pozostało oklejenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PXT Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 No, czekam z niecierpliwością i zaciekawieniem na zdjęcia z efektami kolejnych prac. Szczególnie z prac nad oklejaniem. Muszę przyznac, że przypadł mi ten temat do gustu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahorex Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 no i mi się ten temat też podoba... za niedługo planuje zakup Pelikana z ArtModel (do firmy mam niecały kilometr) i będę zabierał sie za sklejanie już drugiego szybowczyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Będziesz zakładał jakiś napęd czy jedynie pod hol i zbocze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 18 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Witam!!! Model bedzie latał na zboczu ewentualnie z holu! Możej jak się kiedyś znudzi to wsadze motorek! Okleiłem skrzydło i dopóki nie pomalowałem kesonów było wszystko ok!(a teraz wygląda jak wygląda Troche się folii zmarnowało(no moze więcej niz troche) ale jakoś poszło! a tak wygląda płat! I odrazu mam pytanko! czym moge zmyc farbę, która znalazła się no folii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Zależy jaka to farba :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 18 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Spray Brico color (ral 9010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Spróbuj rozpuszczalnikiem nitro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Nie zmywaj, zostaw jak jest bo pogorszysz sprawe. Rozpuszczalnikiem prawdopodobnie zetrzesz tez kolor z folii i bedzie wygladalo fatalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Oja Oja... Jezeli mnie oczy nie myla to ten sam pelikan jaki ja robilem !! Masz plany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 18 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Nitro to chyba jednak zmaze kolor a do tego bedzie się chyba marszczyła! Elektron to jest pelikan 1,5m więc chyba ten sam A plany posiadam! A i mam nadzieje że będzie latał jak Twój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 U mnie na Oracoverze i SolarFilmie nic nie rozpuściło... Rozpuszczalnik nitro zmyje sprawy z folii i "pigment" który jest na samej folii (jeśli po przyklejeniu ździerasz to zostają plamy z koloru którym pokrywałeś)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Mam nadzieje ze nie skonczy tak jak moj - rozwalony na mniej niz drzazgi po tym jak podczas ostrego holu zachaczylem palcem o ster wys ktory sie zablokowal.... Ale model lata Za... tylko pozadnie zrob poszycie !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 18 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Poszycie mogło by wyglądać lepiej ale pierwszy raz oklejałem i nie jest to rewelacja! Ale pomarszczonej folii nie ma! Następne płaty beda wyglądały lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.