Skocz do zawartości

Pelikan

GregorianR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak widać na filmie szybowiec startował pod wiatr a nie skośnie :D Wiatr był zmienny i dlatego puszczałem go tak jak widać! Sprawdziłem teraz stery i wszystko jest jak byc powinno! Ale znalazłem zwichrowaną końcówkę płata! Zaraz naciągne folię i mam nadzieje że się płacik podda :D a później heja na jakąś górke!

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Sposob na zwichrowana koncowke, "naprostuj ja" tak jak ma byc plus 1 do 2 mm wiecej, folia po obu stronach skrzydla sie wtedy pomarszczy i trzymajac dalej "naprostowana" koncowke, wyprasuj folie na gladko.

Co do lotow to wg mnie sa poprawne, bardzo fajnie sprawdza sie kolorystyka skrzydla , wyglada ono rzeczywiscie z daleka jak skrzydlo prawdziwego pelikana. Problem dlugosci lotow tkwi tylko i wylacznie w holu. Musisz kupic ze 20 metrow gumy w oplocie i do tego ok 50 do 80 m zylki 0.8mm no moze 0.6 mm. Po takim "strzale" znajdziesz sie na wysokosci gdzie znacznie latwiej zlapac komin termiczny.Tak jak powiedzial Piotrek na gorce zawsze startujesz pod wiatr i z gory, trzymasz sie na nawietrznej stronie gory.Przy odpowiednim wietrze i profilu gorki mozesz tak latac az do usniecia. K

Opublikowano

to bedzie hol wsam raz dla takiego modelu :) ten hol nadaje sie dla modeli 1,5m do 2,3m o wadze niewiekszej niz 900g-1000g ;) takze jest idealny

EDIT: Nieprobowales podczas oblotow zamiast olowiu oddac z 3 zabki na trymerze?

Opublikowano
to bedzie hol wsam raz dla takiego modelu :) ten hol nadaje sie dla modeli 1,5m do 2,3m o wadze niewiekszej niz 900g-1000g ;) takze jest idealny

EDIT: Nieprobowales podczas oblotow zamiast olowiu oddac z 3 zabki na trymerze?

Próbowałem ale nic! Jednak zdecydowałem że holu nie kupie i pelikan to juz motoszybowiec :( Tyle górek w okolicy, ale na zadnej nie ma odpowiednich warunków :evil:

Teraz pelikan dostał silnik Bm 2408-21 i pakiet Li-pol 3s 1200mAh

4ee4d7d959b63211.jpg

Nie jestem zadowolony z tego co zrobiłem, ale teraz mogę polatać dłuzej jak 20s! Dzisiaj latałem ponad 30 min i nie wylatałem nawet pakietu!

Opublikowano

przydaloby sie obciac dziubek, wkleic dodatkowa wrege pod silnik i zamontowa glebiej silnik a do tego wszystkiego smigielko skladane :)

ladna kompozycja na statecznikach :) zolte z czerwonym :)

Opublikowano

Nie musi wcale obcinać kadłuba... Wystarczy że zrobisz maskę z balsy i śmigło składane odpowiednie do silnika kupisz. Przydało by się przód od sporu delikatnie zalaminatować i masz model którym możesz latać nawet jak nie ma warunków :)

Opublikowano

Dziób już jest ucięty! ale chyba za mało! Jak dotnę trochę więcej to się silnik bardziej schowa! Teraz musiałem dowazyc tył modelu około 50gr! i całość wazy 600gr! A śmigiełko składane to by się przydało! Jeszcze będe musiał dorobić nową pokrywę! bo sprzet się nie mieści :D

Opublikowano

Jesli ci sie uda mozesz lipola dac pod SC wiec wtedy tyl sie odciazy i waga spadnie, a serwa mozna cofnac pod skrzydlem... przynajmniej tak mi sie wydaje niewiem ile tam masz miejsca dokladnie.

Fajnie jest jak silnik sie chowa do srodka modelu :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Serwa mogę przesunąć bardziej na tył, bo miejsca jest wystarczająco duzo. A silnik chyba schowam bo o wiele estetyczniej to wygląda. A co do składanych smigieł to gdzie mozna tanio kupić? Oglądałem w modele sklep i ich cena mnie przeraziła.

Opublikowano

Pozwolę sobie kontynuować OT :mrgreen:

Gregorian bez tych wykrzykników o niebo lepiej!

Jak czytałem Twoje posty to aż wzdrygałem się przy każdym wykrzykniku :twisted:

Ale nie chciałem ich pomijać bo wg mnie robisz ciekawe modele i zazwyczaj masz coś ciekawego do powiedzenia :wink:

Opublikowano

Co ja tam mam ciekawego do powiedzenie jak tylko zadaje pytania :D Jak znajde jutro kamerzyste to nagram filmik z lotów. Ale muszę przed tym zwiększyć wykłon silnika w dół bo ostro zadziera

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Obawiam się ,że te silniki już tak mają :) Niestety zazwyczaj jest tak że za co płacimy ,to dostajemy. Może lepiej by było zainwestować w lepszy silnik ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.