czajnior Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Witajcie mam problem z ustawieniem lotek i klap na aparaturze Hitec Optic lotki są na dwóch serwach podpiętych przez kabel Y do kanału 1 klapy są też na dwóch serwach przez Y na kanał 6 Problem mam taki że niby klapy działają ale ruszają się w przeciwne strony zamiast w te same Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Ruszają się w te same strony - klapy - bo serwa ułożyłeś tak jak dla lotek :rotfl: Więc obróć jedno serwo o 180st i po kłopocie. Ja też wsciekałem sie strasznie, że nie mogę tego ustawić do momentu gdy zwróciłem uwagę na żle zamocowane serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czajnior Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Ruszają się w te same strony - klapy - bo serwa ułożyłeś tak jak dla lotek :rotfl: Więc obróć jedno serwo o 180st i po kłopocie. Ja też wsciekałem sie strasznie, że nie mogę tego ustawić do momentu gdy zwróciłem uwagę na żle zamocowane serwa. nie ma innej opcji żeby ustawić to z poziomu aparatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Przez kabel Y nie da rady, tak to działa. Albo pod osobne kanały, albo odwrócić serwo, tak żeby nie było lustrzanym odbiciem z serwem na drugim skrzydle. Ew. można jakoś odwrócić działanie serwa, ale to już bawienie się z potencjometrem i silnikiem w serwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PlayerWithoutName Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 A ja mam inny problem, poniewaz mam lotki w lewym drazku a klapolotki mozna ustawic tylko na kanalach 1 i 5, macie jakies pomysly poza podmiana potencjometrow? Przepraszam za brak polskich znakow, pisze z psp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czajnior Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Przez kabel Y nie da rady, tak to działa. Albo pod osobne kanały, albo odwrócić serwo, tak żeby nie było lustrzanym odbiciem z serwem na drugim skrzydle. Ew. można jakoś odwrócić działanie serwa, ale to już bawienie się z potencjometrem i silnikiem w serwie. ok już odwróciłem serwo . Jakie to proste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gmeracz Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 macie jakies pomysly poza podmiana potencjometrow?Jeżeli masz apkę z kompem robisz miksa i po sprawie.Jeżeli nie masz komputera pozostaje zrobić mikser mechaniczny. Ale podejrzewam że to przerasta twoje możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PlayerWithoutName Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 No dobra, wszystko fajnie, ale jaki mikser tak jakby "podmieni kanały", ponieważ mam na kanale 1 SK a klapolotki musiałyby być na kanale 4 i 5, mam aparaturę Hitec Optic 6, stąd pomysł zamiany kanałów i potencjometrów w drągach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 W Opticu na kanale 1 są lotki, niezależnie od mode. SK to kanał 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Włącz programowalne miksery. Na tej apce można zrobić nawet lotki( z funkcją klap) i v-taila działającego jako wysokość i kierunek na 4ch odbiorniku więc to na pewno się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PlayerWithoutName Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 W Opticu na kanale 1 są lotki, niezależnie od mode. SK to kanał 4.No fajnie ale jak wtedy ustawić lotki na lewy drąg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Może najpierw napisz jaki masz mode ustawiony w aparaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PlayerWithoutName Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Mam ustawiony chyba mode 2 (gaz i kierunek po prawej a wysokosc i lotki po lewej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Mode 2 to gaz i kierunek po lewej, a lotki i wysokość po prawej. Czyli po prostu masz podłączony ster kierunki pod gniazdo lotek, w dodatku tak się nauczyłeś latać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Mam ustawiony chyba mode 2Tu nie ma czegoś takiego, jak ,,chyba". Z Twojego opisu wynika, że masz Mode 1 tylko jak pisze Bartek, masz w odbiorniku włączone lotki w gniazdo 4 a kierunek w gniazdo 1. Tak się włącza kierunek jak nie ma lotek. Po przejściu na latanie z lotkami nawyk jest jak znalazł. Popatrz w instrukcji do nadajnika, jak jest to pokazane i tak podłącz i dopiero używaj mikserów i innych funkcji a będzie jak w książce. PS. Jeśli chcesz koniecznie lotki na lewym drążku, musisz w nadajniku programowo, według instrukcji, zmienić moda a wtedy miksery będą widzieć lotki na odpowiednim gnieździe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PlayerWithoutName Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 To może inaczej, mam aparaturę w mode 2 a chciałbym mieć w mode 3 ponieważ u mnie na modelarni wszyscy tak latali a poza tym tak nauczyłem się na symulatorze, z tym że w instrukcji znalazłem tylko o zmianie z mode 1 do 2 i odwrotnie a o mode 3 i 4 nic :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Mode 3 to Mode 1, a Mode 4 to Mode 3 - tylko w odbiorniku zamieniasz kanał lotek z kanałem steru kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PlayerWithoutName Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 To wiem, ale jak wtedy domiksowac klapolotki ktore musza byc wtedy na kanalach 4 i 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Nie znam Hiteca, ale jeżeli nie miałbym możliwości zmiany programowej, to przelutowałbym potencjometry w drążkach (poziome) lewy i prawy (i trymery, jeżeli są elektroniczne). Nie wiem, jak Twoje zaawansowanie w elektronice, ale chyba Tobie tego nie polecam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PlayerWithoutName Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 No przecież o tym pisałem stronę wcześniej A potencjometry zamienić umiem :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi