marcel_Kaszëbë Opublikowano 20 Grudnia 2011 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Czy jest możliwość w DX7 ustawić wykładnicze wychylenia sterów? Chyba dobrze to nazwałem, w opticu 6 miałem coś takiego. Chodzi o to że na początku poruszenia drągiem serwo reaguje delikatnie, a im większe wychylenie to wzrasta wielkość wychylenia. coś takiego: Nie mogę zlokalizować tego w menu radia, a w instrukcji też się nie doszukałem. EDIT: Znalazłem można zamknąć temat. Dla zainteresowanych: W menu [D/R & EXP] zmieniamy EXP z wartości LIN (linear) i robimy z niego parabolę.
marcel_Kaszëbë Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2011 Ok, teraz z innej beczki :-0, bo znowu nie mogę odszukać w instrukcji. 1. Czy jest możliwość "zablokowania" drążka gazu przy włączonym nadajniku i odbiorniku w modelu np. do odpalania silnika. W poprzednim radiu to się chyba nazywało THROTLE HOLD albo LOCK (optic 6) i działało w ten sposób, że na lotnisku jak się grzebie przy samolocie (szczególnie jakieś spaliny ze śmigłem 16") to blokowałem gaz, tak że nawet przypadkowe popchnięcie drąga do przodu nie powodował żadnej reakcji. 2. Czy jest możliwe ustawienie "klap" na przełączniku FLAP w taki sposób żeby klapy wysuwały się powoli - proporcjonalnie, a nie na zasadzie: włącz - szybkie otwarcie serwa serwa i szarpnięcie, wyłącz- to samo szybkie szarpnięcie. Chciałbym żeby wyglądało to mniej więcej tak: mały błąd na rys poglądowym - oczywiście FLAP 0 - to pozycja wyłączonych klap z serwem na "0"
PlayerWithoutName Opublikowano 22 Grudnia 2011 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Z blokowaniem gazu nie wiem ale realistyczny ruch klap można uzyskać za pomocą takiego urządzenia : http://www.nastik.pl/spowalniacz-ruchu-serwa-nfsd2-brak-p-2085.html
Goodman Opublikowano 22 Grudnia 2011 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Spektrum DX8 ma już funkcję spowalniania serw co wyjątkowo fajnie wygląda i jest bardzo przydatne .
PlayerWithoutName Opublikowano 22 Grudnia 2011 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Hmm, fajna funkcja, szkoda że nie ma takiej w opticu 6 :cry:
marcel_Kaszëbë Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2011 Nikt nie rozkminił z tym THROTTLE HOLD ?? W innym poście na temat innego radia wyczytałem że można sobie zmiksować gaz => gaz i poustawiać na 0, włączając jakimś mikserem (dx7 ma 6 w pełni programowalnych, więc miejsce jest), ale może ma taką funkcję "fabrycznie".
psiwak Opublikowano 29 Grudnia 2011 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Jezeli nie ma fabrycznie to ustawiasz DUMMY-MIX (brak mi dobrego okreslenia tego miksu) Ja w FC-18 ustawilem tak THROTTLE HOLD i wlaczajac mikser (a w zasadzie 2 miksery o takim samym dzialniu) przelacznikiem mam caly czas gaz na minimum. Czyli master kanal to NPT(wirtualny) a slave to kanal przepustnicy +/-100% i po sprawie Odpowiada to przesunieciu punktu neutralnego o odpowiednia wartosc
Callab Opublikowano 29 Grudnia 2011 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Ustaw jeden z mikserów np tak: THRO->THRO RATE:........0% ..............+40% SW:MIX OFFSET: 0 Wtedy będziesz miał pod przełącznikiem HOLD-RUDDER D/R wyłączanie gazu - oczywiście RATE trzeba sobie dobrać odpowiednio do potrzeb. Tak jak powyżej, wyłącza mi silnik spalinowy - z elektrycznym nie próbowałem, ale pewnie też da się go odciąć całkowicie. EDIT: nie wiem jak zrobić, żeby utrzymywał zadaną wartość, tak jak "LOCK" w Opticu
marcel_Kaszëbë Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2011 Ok, trochę kombinacji i się udało. MIX2 THRO=>THRO RATE...- 103% ...........+125 OFFSET +125 MIX3 THRO=>THRO RATE...-125% ...........0% OFFSET -20 włączane tym samym przełącznikiem. Efekt taki że w całym wychyle gazu silnik nie reaguje. po wyłączeniu działa normalnie. Już nie będę się martwił o palce bo DX7 est strasznie marnie wyważone i na smyczy leci drągami na brzuch :-), teraz sobie radyjko puszczę i nawet jak moim brzuszyskiem zachaczę gaz to nic się nie zadzieje. THX i oczywiście "punkciki" :-0 Jeszcze jedno "durne" pytanie na które odpowiedzi nie znalazłem. Po włączeniu dx7 i uruchomieniu odbiornika w modelu, jednym razem odb w modelu "sprzęga się" z nadajnikiem i dioda świeci stale, innym razem odb "sprzęga się" (bo wszystko działa) a dioda mruga w odstępach ok 0,5 sek ??? Odb HK Orange 7 kanałów DSM2
kbhome Opublikowano 29 Grudnia 2011 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Jeszcze jedno "durne" pytanie na które odpowiedzi nie znalazłem. Po włączeniu dx7 i uruchomieniu odbiornika w modelu, jednym razem odb w modelu "sprzęga się" z nadajnikiem i dioda świeci stale, innym razem odb "sprzęga się" (bo wszystko działa) a dioda mruga w odstępach ok 0,5 sek ??? Odb HK Orange 7 kanałów DSM2 Wcale nie durne pytanie, ja tez sie z tym meczylem Odpowiedz jest prosta - SPEKTRUM tak ma mam dx8 i dx7, sprawdzalem tez na dx6 i to samo, po odlaczeniu zasilania albo od odbiornika albo wylaczeniu nadajnika, i ponownym polaczeniu urzadzen odbiornik miga bo sygnalizuje przerwe w polaczeniu radiowym miedzy nadajnikiem a odbiornikiem tak sie dzieje zarowno z odbiornikami Spektrum jak i Orange Trzeba po prostu przy kazdym odlaczeniu akumulatora w modelu wylaczac tez nadajnik a potem wlaczyc nadajnik i zasilanie modelu, wtedy dioda w odbiorniku swieci swiatlem ciaglym. Nawiasem mowiac ta funcja jest tez przydatna, ja tak sie przyzwyczilem ze po kazdym ladowaniu modelu sprawdzam czy dioda nie miga, jesli przy starcie swiecila ciaglym swiatlem a po powrocie miga swiadczy to o przerwie w polaczeniu i jest sygnalem zeby poszukac przyczyny tej przerwy Mozna czasem dzieki temu zrozumiec jakies dziwne zachowania modelu w powietrzu
marcel_Kaszëbë Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2011 Trzeba po prostu przy kazdym odlaczeniu akumulatora w modelu wylaczac tez nadajnik a potem wlaczyc nadajnik i zasilanie modelu, wtedy dioda w odbiorniku swieci swiatlem ciaglym. cenna uwaga Nawiasem mowiac ta funcja jest tez przydatna, ja tak sie przyzwyczilem ze po kazdym ladowaniu modelu sprawdzam czy dioda nie miga, jesli przy starcie swiecila ciaglym swiatlem a po powrocie miga swiadczy to o przerwie w polaczeniu i jest sygnalem zeby poszukac przyczyny tej przerwy Mozna czasem dzieki temu zrozumiec jakies dziwne zachowania modelu w powietrzu sprytne, proste a jakże przydatne, a ja się głowiłem, czemu raz mruga, raz świeci ciągle, w w instrukcji ani słowa na ten temat nie ma, chyba że nie doczytałem.
Goodman Opublikowano 29 Grudnia 2011 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Dioda też Panowie sygnalizuje rodzaj pracy!
marcel_Kaszëbë Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2011 Dioda też Panowie sygnalizuje rodzaj pracy! tzn? Nie podpinałem jeszcze odbiorników od Ciebie i nie wiem jak zachowa się AR, ale co oznacza miganie
Goodman Opublikowano 30 Grudnia 2011 Opublikowano 30 Grudnia 2011 u mnie w AR 8000 sygnalizuje pracę w rozdzielczości 2048. dopis: Opóźnienie: 11ms lub 22 ms
marcel_Kaszëbë Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2011 sygnalizuje pracę w rozdzielczości 2048 coś dokładniej mi powiedz, bo 2,4GHz to dla mnie nowość i nie łapię jeszcze do końca terminologi.
Goodman Opublikowano 30 Grudnia 2011 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Te małe odbiorniczki tego nie sygnalizują albowiem nie ma wyboru w aparaturze szybkości opóźnienienia : 11ms lub 22 ms.
d.a.r.o. Opublikowano 30 Grudnia 2011 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Miganie diody na odbiorniku w DX7 oznacza tylko i wyłącznie chwilowy brak połączenia z nadajnikiem, tzw "gubienie ramki".
marcel_Kaszëbë Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2011 oznacza tylko i wyłącznie chwilowy brak połączenia z nadajnikiem, tzw "gubienie ramki".Tak to rozkminiłem, rozpinałem pakiet, nadajnik był włączony cały czas, po wpięciu baterii odbiornik migał - nic dziwnego, nie dostawał przez jakiś czas prądu.
Rekomendowane odpowiedzi