mdg95 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Witam. Jako że jestem fanem rajdów KJS dostałem pod choinkę Subaru Imprezę RC. Jest to zabawka firmy ZAPTOYS. Wygląda ono tak: Jak na zabawkę jestem mile zaskoczony osiągami na asfalcie i panelach podłogowych. Jednakowoż chciałbym ją w jakiś skuteczny i bezpieczny sposób ulepszyć (moc itp.) Zabawka jest napędzana silnikiem (chyba) Mabuchi 130 z przekładnią. Czy jest taka możliwość? Czy może lepiej nie zawracać sobie głowy i zainwestować w Himoto Nascada? Dodam jeszcze że posiadam elektronikę z motoszybowca- silnik 380, aku 8,4V Ni-MH 600mAh. Może dałoby radę jakiegoś swapa zrobić... Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
militariusz Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Cześć Osobiście nie zawracał bym sobie tym głowy, na przeróbki możesz wydać prawie tyle co na goły model himoto nascada. Ale jeśli bardzo chcesz to pozostaje zmiana silniczka na wysokoobrotowy jeśli to mabuchi 130 to poszukaj silniczków tuningowych np od xmods-ów i ewentualna zmiana zasilania na li-po albo ten twój pakiecik ni-mh jeżeli tylko standardowa elektronika wytrzyma albo wymiana na "normalną'' elektronikę [regulator odbiornik serwo itp.] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Akurat w przypadku samochodów, LIPO nie są dobrą opcją. Są zbyt delikatne i wymagają dodatkowej ochrony (tzw. hard case). A niewiele się daje z nich uzyskać wiecej niż już mamy. Tu NIMH mają zdecydowaną przewagę w typowych modelach rozrywkowych. Jeżeli już to warto wymienić ogniwa na większej pojemności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdg95 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Ok, a czy silnik xmods-a jest mocniejszy od Mabuchi 130? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Są zbyt delikatne i wymagają dodatkowej ochrony (tzw. hard case). A niewiele się daje z nich uzyskać wiecej niż już mamyTrzecia góralska prawda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi