razor Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 tak z nudów go zrobiłem może będzie prototypem na którym będę testował Arduino itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przytek Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Czy mógłbyś wrzucić więcej zdjęć? jak zamontowałeś aparaturę i serwo? Fajny )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 odbiornik luźno siedzi w modelu. silnik został jakoś tam obudowany klockami, żeby się nie ruszał. serwo do sterowania też obudowane klockami, w sumie mogłem zamiast jednego klocka dociskającego, dać na jedną stronę grubą taśmę dwustronną (taką z gąbką) to tak na szybko budowałem i raczej bez przyszłości. mam jakieś dwa stare silniki lego, wystarczyłoby kupić regulator do silników szczotkowych i cały problem z montażem silnika by uciekł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linean Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 mam pytanie jak zbudowales ta przekladnie pion poziom bo nie moge do tego dojsc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 http://allegro.pl/zebatki-lego-technic-gear-8-szt-nowe-i1983551385.html Takie zębatki lub podobne, tryby są wystarczająco długie, aby na siebie nachodzić, kiedy obie zębatki znajdują się pod kątem 90 stopni wobec siebie, dzialł to jak przekładnia 1:1, przy obrocie zębatki "przeskakuje" ząbek za ząbkiem. Nic trudnego, jeśli w dzieciństwie bawiłeś się zestawami Lego Technic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przytek Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Aaaaaa to taaaka zabawa )) Dzięki w imieniu swoim i syna Młody już buduje przekładnię a ja szukam wolnego silnika i regulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 dokładnie te tryby zostały użyte niestety to stare klocki (sprzed ~20 lat), teraz widzę jest znacznie więcej wymyślnych przekładni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 niestety to stare klocki (sprzed ~20 lat), teraz widzę jest znacznie więcej wymyślnych przekładniJeszcze 5-6 lat temu też były tylko takie przekładni jak u ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeventhSon Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 I to jest pomysłowość! Niestety, z powodu posiadania (właściwie moi synowie) jakichś 10 kg lego nie pokaże tego tematu moim synom :rotfl: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Ja mam jeszcze 5kg w szafie z czasów podstawówki i przedszkola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 I to jest pomysłowość! Niestety, z powodu posiadania (właściwie moi synowie) jakichś 10 kg lego nie pokaże tego tematu moim synom :rotfl: :wink:nie chcesz ich zarazić modelarstwem? czy nie chcesz im dać swoich klocków ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chriss Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Fajne, aczkolwiek w miejsce wału, na którym jest żółty bęben dał bym już wał z kołami, chyba że zastosowałeś dyferencjał, choć są już gotowe dyferencjały z LEGO. poprostu pasek może się ślizgać. Sam budowałem takie machiny przez wiele lat ;P W ferie jak będę się nudził to wymyślę coś równie kreatywnego, choć, zastosuję silnik do samochodzików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 dyferencjał jest przy samych kołach, właśnie ten pasek z żółtego kółka go napędza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chriss Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 A nie masz za dużych strat (energii,mocy, obrotów) poprzez to przeniesienie przez pasek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 nie mam jak inaczej mógłbym 'poświęcić' jeszcze jeden tryb i wywiercić mu dziurę (pozbyć się mocowania na oś lego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 A nie masz za dużych strat (energii,mocy, obrotów) poprzez to przeniesienie przez pasek? Ja bym nie przesadzał z tym. Taki samochód nie może jechać zbyt szybko. Tzn szybko kręcąca się oś w klocku zaczyna wytwarzać ciepło, to ciepło później stopi oś i "łożysko". Miałem tak już dwukrotnie. Obecnie szukam taniego regulatora do szczotki by zastosować silniki z klocków. I najważniejsza rzecz. Dzięki paskom masz element bezpieczeństwa. Chronisz układ napędowy przed stratą zębów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 jedna ośka jest już wytarta mocno, a tylko przecież kilka razy dla testu samochodzikiem jeździłem. Nowa wersja, Android, Bluetooth, Arduino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi