Karolek Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Witam, jako, że w końcu zaczął padać śnieg, można się zabrać za jakąś zimową budowę Chciałbym jutro zamówić rdzenie do skrzydełka 1,20m, czym się różnią w praktyce styropianowe od styrodurowych? Co jest lepszym/lżejszym/wytrzymalszym materiałem? Będzie to moje 2 skrzydełko 1,20m, docelowo chciałbym na nim kamerkę mieć, ale to z czasem. Jakie wyposażenie do niego dobrać? Chciałbym uzyskać do 25-30min lotu na 1 pakiecie. Pakiet 3S 2200 starczy? Czy 3000 byłby lepszy? Jaki silnik? Chciałbym mieć zapas mocy, żebym jak już dołoże na górę kamerkę i nadajnik nie musiał zmieniać silnika, a zanim będzie FPV, to fajnie będzie poszaleć Jakie serwa? 9g plastiki nie będą za słabe do agresywnego latania? Może takie? http://allegro.pl/serwo-turnigy-mg90s-13-4g-1-8kg-metal-i2038399121.html Bo standardy będą chyba za duże/ciężkie do takiego skrzydła? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Serwa które podałeś są dobre, używałem ich w kilku modelach i nigdy się nic z nimi nie działo. Ja bym polecał rdzenie styropianowe. Według mnie mają lepszą wytrzymałość, a z masą to nie wiem jak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 ...Ja bym polecał rdzenie styropianowe. Według mnie mają lepszą wytrzymałość, a z masą to nie wiem jak jest Chyba coś pomięszałeś.. Styrodurowe rdzenie są bardziej wytrzymałe ale za to cięższe. Styropian jest natomiast mało wytrzymały ale ledziutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrik123 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Bierz z epp ;d Zaryzykował bym stwierdzenie, że jak przywalisz skrzydełkiem w glebę to ca i lecisz dalej, z styropianem i styrodurem prawdopodobnie było by już gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolek Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zamówione rdzenie styro u hornet20. W środę/czwartek zaczynamy zabawę Toretto, jaki masz zasięg na swoim FrSky? Na jakich antenach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Na razie latam na stockowych antenach i dalej niż 800 metrów nie odleciałem bo leciałem bez FPV. A jak mi dojdzie monitorek, antena kierunkowa do FrSky i żelówka do bazy to w tedy będę się mógł wypowiedzieć na temat zasięgu zasięgu. Z tego co widziałem na YouTube gość poleciał na 6 km , ale chyba miał jakąś dopałkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolek Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Co myślicie o tym wyposażeniu? Silnik: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/%5F%5F12919%5F%5FD2826%5F6%5F2200kv%5FOutrunner%5FMotor.html Serwa: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/%5F%5F9392%5F%5FTurnigy%5FMG90S%5FMetal%5FGear%5FServo%5F1%5F8kg%5F13%5F4g%5F0%5F10sec.html Pakiet: No właśnie nie wiem sam już, pogubiłem się z tymi C... Znalazłem kilka pakietów 2200, 20C, 25C, 40C itp, nie potrafie pojąć, jaki mi będzie potrzebny... Oczywiście 3S. Co wybrać? Regulator: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/%5F%5F6459%5F%5FHobbyking%5FSS%5FSeries%5F40%5F50A%5FESC.html Warto brać taką drobnicę z Chin, czy lepiej z DE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba007x Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Liczba C to wartość prądu rozładowania. Liczy się ze wzoru C*mAh/1000 co da nam prąd rozładowania w amperach. W Twoim przypadku spokojnie mogą być pakiety z C ratingiem 25. Natomiast regulator lepiej chyba trochę lepszy/droższy. Ja używam takiego i jestem zadowolony: :wink: Turnigy Trust 45A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolek Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 OK, żółci Panowie opłaceni, paczką idą: -silnik -serwa -śmigła -regulator Resztę kupię w PL. Wczoraj doszła również paczuszka z rdzeniami. Jakie to lekkie. Kilka zdjęć: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet20 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Silnik masz za ciezki... mocny ale ciezki, bedziesz mial problem z wywazeniem modelu jesli chcesz go podczepic jako pchajacy. Z regulatorem tez przesadziles... to tylko zagi. Jak ten moel do lotu wychodzi ponad 600-650g to robi sie cegla z silnikiem Proponowalbym schowac sobie te graty do jakiegos akrobatka malego. Do zagiego spokojnie wystarcza ci silniczek np http://rc.agtom.pl/index.php?route=product/product&path=54_173&product_id=2776 Smiglo 8x4 albo nawet 7x6, i w zupelnosci wystarcza. Do tego regler 20(25A) i pakiet jak najmniejszy zeby to wywazyc... niestety w realiach i tak mniejszy jak 3s 2,2Ah nie przewaza takiego skrzydla, wiec mniejszy pakiet wiaze sie z koniecznosci dolozenia ciezarkow. Chyba ze ratujesz sie wycinaniem splywu aby silnik byl blizej SC, niestety strasznie pogarsza to wlasnosci lotne modelu. ps. Styrodur jest mocniejszy, ale z reguly ciezszy okolo 2x od styropianu. Przykladowo noty katalogowe styrodurów rozowego i bialego podaja gestosc od 33kg/m3, natomiast styropian kupowany pod pseudonimem FASADA okolo 10kg/m3, DACH PODLOGA - 15kg/m3, przy czym ten ostatni nadaje sie juz pod oklejanie folia. Nietstey 10tka tylko pod fornir lub balse. Dodatkowo sa styropiany opisywane jako parking, czy wg przenoszonych naprezen eps200, gestosc jak styroduru, wlasnosci pomiedzy styrodurem a styro dach/podloga, tylko cena mniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi