Lukasz Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Cześć, Od pewnego czasu bawię się w modelarstwo RC. Trochę modeli zlożyłem, trochę rozbiłem - jak każdy. Dziś czytając forum trafiłem na wątek o kupowaniu planów. Wszedłem na stronę sklepu no i ceny zaczynają się od 10Ł i sięgają 75Ł za model 1400mm. Czy na prawdę warto kupować takie plany? Za cenę 75Ł mam porządny model z elektroniką i dodatkowy pakiet Lipol. Dlaczego warto - o ile warto - kupować plany modelarskie za taką cenę? W ineternecie jest pełno planów za free... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Po pierwsze primo Łukaszu, legalny plan jest towarem , jak każda inna rzecz na sprzedaż i jeśli tylko jest chętny, który tę cenę zapłaci, nie ma żadnego problemu. Po drugie primo: plan planowi nie równy i ponieważ udało mi się już jakąś maleńką kolekcję interesujących mnie planów uzbierać, wydaje mi się, że tak jest, jak przypuszczam. Po trzecie primo: plany z netu nie zawsze są planami legalnymi, tzn. takimi, które nie naruszają praw autorskich ich twórcy. Zresztą dużo tutaj już było na ten temat pisane i nie będę się na ten temat rozwodził. Po czwarte primo: skoro są gotowce od razu do latania, to po co sobie głowę zawracać planami? Są tacy, których to właśnie zadowala w pełni i nie w głowie im jakieś plany, a co za tym pózniej idzie, jakieś ślęczenie przy desce, dłubanie, lepienie i końca nie widać.... Nie wiem, czy mój głos w tym temacie coś Ci wyjaśnił, ale to taki mój lużny głos i tak właśnie sobie na ten temat myślę. A te kolejne prima to oczywiście: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz Opublikowano 19 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Rozumiem - po prostu są chętni na taką formę modelarstwa to są i sprzedawcy od tej dziedziny - myslalem ze to bardziej zawiłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Bo to Łukasz nie jest wcale takie proste. Kupuję plany tylko dlatego, że zestawy modeli interesujących mnie są niedostępne dla mnie, lub dostęp do nich jest bardzo utrudniony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.