eptita Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Mam kilka pytań i porad do autora, proszę odpowiedz, będę miał lepszy obraz całego projektu: 1. Jaki dokładnie silnik planowany jest do zamontowania, bo trzeba uwzględnić jego sposób mocowania przy pracach-projekcie ramy. 2. Moja sugestia, odnośnie samej ramy, rurki aluminiowe łączenie ich na luty twarde. Link lub Link To nada realizmu pojazdowi. 3. Łańcuch metalowy, nie będzie za hałaśliwy i za ciężki?. Ale jeśli posiadasz ploter skusiłbym się o wykonanie takiego z aluminium, jako całego modułu gąsienicowego. Albo wykonanie samych płytek łopatek-gąsienicy w aluminium i znitowanie ich na dwóch-trzech paskach klinowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Z gąsienicą może nie będzie tak źle. Podpatrz sposób z tych zdjęć gąsienic ratraka To oryginał a tu modelarska podróba. Kształtownik aluminiowy pełny, rurka o przekroju prostokątnym lub kątowniczek aluminiowy od zewnętrznej strony gąsienicy. Od wewnętrznej blaszane elementy o kształcie "hokej" żeby było prowadzenia na kołach. Elementem nośnym są pasy gumowanej tkaniny lub innej zbrojonej gumy. Wszystko spinają nity zrywkowe łącząc dwie blaszki aluminiowe z gumą w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Łańcuch moze być zbyt cięzki i halasliwy tak jak napisales. Zanitowanie płytek łopatek-gąsienicy na dwóch-trzech paskach klinowych może byś dobrym pomysłem, zresztą taki pomysł podsunał krankor, Nie bardzo rozumiem co to znaczy blaszane elementy o kształcie hokej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Wydaje mi się, że Kolega ma na myśli, te kute, bądź odlewane elementy z aluminium, zanitowane do pasów bieżni. Tzw. grzebienie, lub zęby. By całość była torowana na linii pracy kół jezdnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Nie umiałem poprawnie nazwać tych elementów wewnętrznych. Tak jak napisał eptita, chodzi o te elementy nakierowywujące gąsienicę. Tu w dużym wykonaniu - jakieś odlewy czy kute. W modelu trzeba by je z grubszej blaszki ugiąć jako dwie takie leżące L _____] [_____ jak w ratrakach albo krótsze _] _____ [_ lub jedno takie rozciągnięte U l_______l gdy proporcje szerokości koła do szerokości gąsienicy będą jak np. w skuterach. Tu inne ujęcie modelarskiej gąsienicy nitowanej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 http://letsmakerobots.com/node/21908 http://hackaday.com/2010/10/26/tanks-treads-for-your-next-robot/ http://www.rctankcombat.com/articles/track-systems/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi