Senior Opublikowano 18 Stycznia 2012 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Witam. Mam pytanie w związki z kompletowaniem wypożenia do elektroszybowca o rozpiętości 4 metrów. Do lotek mam serwa Hitec 125MG. Niestety każe z nich ma tendencję do praktycznie ciągłego poszukiwania netrum ("warczą") podobnie jak w przypadku serw cyfrowych. Czy to jest ich taka natura czy wada? Czas "poszukiwania neutrum jest różny ale niestety powoduje to minimalne zróżnicowanie wychylenia lotek (wymaga korekty drążkiem nadajnika). W mechanice lotek (dźwignie i popychacze) nie ma większych oporów. Wasze sugestie?
alyan Opublikowano 19 Stycznia 2012 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zwykle czyściłem potencjometr jakimś preparatem i pomagało.
bubu2 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Opublikowano 19 Stycznia 2012 To nie brudne potencjometry. Te serwa tak mają. Posiadają one wewnątrz bardzo dużo kół zębatych (więcej niż zazwyczaj w innych serwach) i w związku z tym robią im się bardzo szybko duże luzy. Jeśli na dodatek masz duze, ciężkie lub ciężko chodzące lotki, to będą warczeć. Z powodu luzów serwa ciągle szukają neutrum (bo go de`facto nie ma). Stąd ten warkot. Po prostu, to nie są zbyt dobre serwa.
Senior Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2012 Wielkie dzięki za informacje - czy znacie zamienniki do tych serw Hiteca? Są podobne Turningy (płaskie) - co o nich sądzicie? Płaty mojego szybowca mają bardzo cienki profil stąd i miejsca na serwa niewiele.
alyan Opublikowano 19 Stycznia 2012 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Używam tych serw od kilku lat i nigdy się nie zawiodłem. Dla mnie są idealne chociaż kilka razy orałem nimi pole. To są nowe serwa ?
Sidey Opublikowano 19 Stycznia 2012 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Jeżeli chodzi o Turnigy 555MG to odradzam.
mike217 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Turnigy 555 wsadzone eksperymentalnie do modelu wyczynowego Mono 1, ścigane cały sezon z kolizjami, połamaniem steru, zerwaniem popychacza na gwincie. Serwo przeżyło. Dokładne szybkie i tanie. Ja polecam. Ps przeżyło tez 2 krotne całkowite utopienie.
Sidey Opublikowano 19 Stycznia 2012 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Możliwe że poprzednia seria. Moje trzy 555MG zginęły w motoszybowcu, jedno na klapach nagle zaczęło wariować, jedno spaliło się po paru lotach a jeszcze inne przy pierwszym podłączeniu.
Senior Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2012 Alyan - tak są nowe - nie śmigane (zarówno 125 MG jak i Turnigy). Piękne dzięki za Wasze opinie. Jak zwykle można liczyć na Brać modelarską. Biorę się za prace przy modelu...wiosna się zbliża (nad morzem mamy totalną późną jesień lub wszesną wiosnę - pora roku do wyboru).
Rekomendowane odpowiedzi