artex007 Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Witam po długiej przerwie . Można powiedziec że wyszedłem na prostą i jestem stanie powróci do modelarstwa ponownie z tym że tylko tym razem spalinka. Zaczynam kompletnie od nowa i proszę o pomoc w dobraniu sprzętu to moje propozycje i zapytania : Ogólnie całośc zostanie zakupiona za coś około miesiąca najdalej ale musze oszacowa mniej więcej ile potrzebuje pieniążkow (musze uświadomic szefa) GRAUPNER - MX-12 649zł Zestaw Aparatury zawiera : 1 Aparaturę Graupner MX-12 z fabrycznie zainstalowanym (wymiennym) pakietem 9,6V NiMH 1700 mAh oraz kwarcem nadawczym. 1 Odbiornik Graupner R700 ze sparowanym kwarcem odbiorczym. 1 Serwomechanizm Graupner C 577 1 Włącznik/wyłącznik zasilania ON-OFF 1 Koszyk na 4 baterie R6 lub akumulatory AA do zasilenia odbiornika GRAUPNER - TRAINER 65 ARF http://modele.sklep.pl/product_info.php?cPath=1_7&products_id=4316 I teraz parę pytanek : 1 Jakie Serwa? 2 Czy odbiornik w zestawiku z aparaturą będzie się nadawał jeżeli nie to jaki inny? 3 Akku jakie? + ładowarka jaka? 4 Oczywiście silnik jaki? W tej kwestii jestem zupełnie zielony 5 Śmigła jakie? 6 Może jakaś skrzynka startowa + słyszałem cos o jakichś panelach ……… Wszelie porady mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Witm. 1. Serwa standard, mogą być takie jak masz to z zestawu aparatury lub podobne np. Hs 422,311 2. Odbiornik ok. 3. Zasilanie np. takie http://modele.sklep.pl/product_info.php?cPath=34_87&products_id=402 3. Silnik masz podany w opisie modelu dodam tylko, że jak wcześniej nie miałeś doczynienia z silnikami to raczej jakiegoś Os-a 7,5cm, powinien starczyć do trenerka. 4. zależy jakiej wielkości silnik wstawisz, jak 46 to może być Apc 11/6 5. jak masz czas i dostęp do podstawowych narzędzi to spokojnie sam coś wystrugasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Co do modelu może ten TRENEREK. Widzialem go i moge polecic, do niego serwa standardowe i silnik OS MAX 46LA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 21 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Jeżeli chodzi o trenerka to jestem nadal za graupnerkiem, a chgodzi tu głównie o firme a co za tym idzie jakośc wykonania zestawu ARF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Jeżeli chodzi o trenerka to jestem nadal za graupnerkiem, a chgodzi tu głównie o firme a co za tym idzie jakośc wykonania zestawu ARF Tja... http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=3162 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 21 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Wow a szukałem cos na forum na temat tego samolociku bez skutku. Czyli czekaja mnie poszukiwania ciekawych ofert trenerków spalinowych. Za wszelkie propozycje dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Ten model lata już od 2 lat u nas na lotnisku i spisuje sie świetnie http://majster-klepka.pl/product_info.php?cPath=102_103_104&products_id=117&osCsid=f5ecce27801829012a0aec27eb45a94a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Mój pierwszy spaliniak to taki ripmax http://riku.com.pl/produkty/RIPMAX_TRAINER_40,1057.html Nie miałem z nim żadnych problemów, latał z silnikiem Os-46la. Nova powinien być ok. też jest robiony przez ripmaxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Jeśli ma to być Twój pierwszy trenerek i w ogóle trenerek to po co wybierać wśród tak drogich modeli? Jest masa tego typu konstrukcji sporo tańszych a nadzieja że droższe jest lepsze... cóż - czasem to tylko nadzieja Tym bardziej jeśli nie masz zbytniego doświadczenia w pilotażu czas życia takiego modelu jest zadziwiająco krótki a i dodatkowe "setki" wywalone w model tego nie zmienią. Moim zdaniem możesz spokojnie wybierać pośród modeli tańszych. Choćby z tych. Różnica cenowa spora. Taki AT-40L pomimo że dolnopłat zbiera pozytywne opinie nawet jeśli chodzi o właściwości pilotażowe które są lepsze od niejednego typowego górnopłata. Do tego typu modeli serwa standardowe - każde będzie dobre i te za 20zł i te za 200zł -> taka prawda. Na temat silników powiedziane już było sporo. Pojemność taka jaką podaje producent lub większa. Jeżeli oczekujesz prostoty w obsłudze - To OS LA Jeśli oczekujesz całej reszty - każdy inny. Jaki jest sens dyskusji czy lepszy jest ASP, Super Tigre czy MVVS skoro wszystkie te silniki to dobre silniki? Aparatura i odbiornik wybrałeś dobry. Koszyk - nie tylko zbyteczna sprawa ale i potencjalnie niebezpieczna. Potrzebujesz jeszcze ładowarki, klips do świecy i rozrusznik. Panel to bardzo dobry wynalazek chodź oczywiście nie jest konieczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 30 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 Poogladałem, poogladałem i wybór padł na sprawdzonego przez pana Marka wraz ze swoim synem model trenerka CANARY i teraz pytanko do pana Marka jakie serwa znalały sie w pana kanarku?? i co zawiera zestaw a raczej co trzeba dokupic ... chodzi mi tu bardziej o galanterię modelu . I pytanko do wszystkich wiadomo ze cała elektronika musi byc zasilana jakie akku i do tego ładowarke i odrazu wspomne ze na razie niechce ładowarek typu shark za 300 zł tylko jakąś prostą do ładowania nawet jednego typu akku.(oszczedzam bo mam ochote na ciut lepszą aparaturke ) Z góry dziękuje !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 30 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 w zestawie z aparaturą powinna byc od razu ładowarka jak bedziesz kupował aparaturę w sklepie. Aku do trenerka w zupełnosci powinno Ci wystarczyc NiCd 800mA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 30 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 I teraz co do aparaturki wyliczyłem i zostało mi na aparaturke tysiąc z kawałkiem myśle nad: Graupner MX-16s 35MHz / 35MHz B ,a ECLIPSE 7 Q-PCM a moze jeszcze cos innego pomóżcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 30 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 brałbym Graupnera MX-16s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 30 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 Ja bym brał Graupnera mx 16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 30 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 Ok chłopaki "ja bymbrał..." ale moze dlaczego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 30 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 Może to nie jest odkrywcze, ale ja bym brał jr pcm 9xII. Zalet radia chyba nie trzeba omawiać, a powodem dlaczego ja sie zdecydowałem była cena. 1500 za komplet z którego po sprzedaniu serw i odbiornika odzyskałem 700zł, więc wyszła mi jedna z najlepszych aparatur za 800zł.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 30 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 Możesz napisać gdzie kupiłeś to radio za 1500pln z serwami i odbiornikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 30 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 z himodel sie za tyle sciagnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 1 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 Dokładnie tak - z HiModel za 1497 zł. Co ciekawsze - celnik zaglądnął do paczki i nie uznał za dziwne, że paczka ma zadeklarowaną wartość 50$, a ubezpieczenie na 475$ . Nie dopłacałem ani złotówki vatu/cła. Niestety aparaturka jest bez aku, więc trzeba sobie doliczyć za pakiet nadajnika, ale w united za 25$ są fajne i pasujące lipolki (z tym, że od 2 tygodni backorder...). Gdyby ktoś potrzebował pomocy przy takich zakupach to chętnie pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 1 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 No to miałeś farta z tym celnikiem :shock: Ja nie zdecydowałem się na zakup za granicą właśnie dlatego, że cena radyjka po doliczeniu vatu i cła wyszła mi porównywalna do tej w naszym kraju. Ale jak widać opłaci się ryzykować, akumulator do swojej też musiałem dokupić :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.