hubert_tata Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 mógłbym zacząć teraz ale kupiłem balsę do robienia samolotu, parę części wyciętych ale nożyk się złamał i jakoś nie miałem okazji kupić nowegoSkoro złamany nożyk jest problemem, to chyba masz za mało zapału, do tak poważnego wyzwania (nawet biorąc pod uwagę, że miałby to być jakikolwiek silnik, silnik dla samego silnika, albo cokolwiek podobnego do silnika, wychodzące poza klepanie w klawiaturę). Czyli pokaż, że nasze gderanie Cię motywuje i nie przyznawaj się do takich problemów jak brak nożyka Może jakiś szkic, ogólne założenia => dyskusja będzie bardziej konkretna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Trzynastolatek pisze o wyprawie na księżyc i wszyscy się uzewnętrzniają jak to sobie da albo nie da rady. :wall: Taki temat powinien być usuwany ze względu na zerową wartość merytoryczną na tym forum, ewentualnie przenoszony do HP :!: 10 postów, żaden pomocny. :roll: żart? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Nie. Mimo , że to nie jest wykonalne moim zdaniem lepiej sie nie odzywać niż krytykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Nie. Mimo , że to nie jest wykonalne moim zdaniem lepiej sie nie odzywać niż krytykować. Jest wykonalne. Tu masz przykład: http-~~-//www.youtube.com/watch?v=mutb7KgA9NM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Mariusz, owszem wykonalne, ale nie przez 13 latka, który naoglądał się filmików na YouTube i teraz chcę zbudować coś, bez niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 http://www.5bears.com/curproj.htm polecam, powodzenia nie życzę bo to czysta abstrakcja -wykonanie takiego silnika jest możliwe ale doświadczenie, wiedza i obrabiarki to podstawa, bez tego to "lot na marsa" rakietą wyklepaną w garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byqq Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Oj Panowie. A ja myślę że to jest jakieś beznadziejne podpuszczanie. Jak nie tłoki z ołowiu to zawory. No bez jaj - tłoki jeszcze na parze by pochodziły, choć nie wiem jak długo, a zawory... No cóż. Na filmiku jest silnik spalinowy ale nie gwiazdowy i nie z ołowiu. "modelarz" bedway ma bujną wyobraźnie i brak pojęcia jakie temperatury i siły działają na poszczególne elementy w silniku. Uważam że temat nie ma najmniejszego sensu i szkoda w niego brnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Mariusz, owszem wykonalne, ale nie przez 13 latka, który naoglądał się filmików na YouTube i teraz chcę zbudować coś, bez niczego. Zgadza się, ale może znajdzie u siebie tyle wytrwałości że zbuduje silnik za 13 lat, jak posiądzie odpowiednią wiedzę i zacznie zarabiać. A jak zacznie robić silnik i nawet jak nie uda się go uruchomić to się czegoś nauczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 bez tego to "lot na marsa" rakietą wyklepaną w garażu. phi też mi coś :wink: Wszyscy nasi politycy potrafią nawet bez rakiety polecieć w swoich obietnicach to co się dziwić że narodowi też sie udzieliło :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byqq Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Mariusz, owszem wykonalne, ale nie przez 13 latka, który naoglądał się filmików na YouTube i teraz chcę zbudować coś, bez niczego. Zgadza się, ale może znajdzie u siebie tyle wytrwałości że zbuduje silnik za 13 lat, jak posiądzie odpowiednią wiedzę i zacznie zarabiać. A jak zacznie robić silnik i nawet jak nie uda się go uruchomić to się czegoś nauczy. Tak. Jeśli traktować to jako wyzwanie mające na celu mobilizować do nauki i szukania informacji. A w konsekwencji kształtować umysł człowieka i nastawiać go na twórcze myślenie. To w takim wypadku warto próbować, choć nie koniecznie budować a zbierać informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Bedway- zycze powodzenia ,ale dlaczego silnik gwiazdowy i do tego z olowianymi czesciami ? ... Tu juz bylo kilku ktorzy budowali silniki ,nawet mieli sprzet i narzedzia oraz odpowiednie materialy ...no niestety buduja do dzis ... Jezeli chcesz sie wykazac to idz na zlomowisko poszukaj ,pogrzeb ,pomajstruj i sklec jakis "skladak " ze starych silnikow ale nie zaczynaj od samodzielnego wykonywania czesci z blachy pretow i olowiu - no chyba ze chcesz zrobic Pomnik silnikowi spalinowo-parowemu o wysokosci 90 cm ... mimo wszystko powodzenia ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bedway Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 do zaworów z ołowiu to chodzi o te malutkie części a te na które będzie działała wysoka temperatura będą z aluminium, silnik będzie 3 albo 5 tłokowy, mam bardzo dużą wiedzę o silnikach i szybko uczę się nowych rzeczy np. w wieku 7 lat nauczyłem się wszystkich kości człowieka na pamięć, wiem wszystko c trzeba o silnikach, a nawet o silnikach jądrowych sam opracowałem jeden nie wiedząc o tym że już takie istnieją, wiem wszystko o budowie bomb jądrowych i zasadzie ich działania jak i też o syntezie jądrowej, wiem też o zasadzie działania czarnych dziur i dlaczego tunele czasoprzestrzenie zamykają się przy niekorzystnych warunkach tworząc czarną dziurę przykład to zapadanie gwiazd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Panowie i panie ,mamy na forum terrorystę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Fajnie, ale ołów w silniku spalinowym to nieporozumienie. Administracja powinna wrzucić temat do Hyde Parku albo zrobić nowy dział na forum pt. :" Forumowe Science fiction " i tam go umieścić. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafvader Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Ale tego że ołów jest zbyt elastyczny (plastyczny) i bardzo szybko zmienia swoje właściwości fizyczne wraz ze zmianą temperatury już nie. W sumie gdybyś zamiast ołowiu zastosował utwardzony silikon miałbyś większe szanse chociaż o promil, ale zawsze to bliżej celu. Chociaż może plastelina byłaby lepsza :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Koledzy może wiedzą gdzie można zgłaszać nominacje do nagrody Nobla, bo tutaj ewidentnie się ona należy. :twisted: Dałeś radę skonstruować silnik jądrowy, a ze spalinowym gwiazdowym 2-taktam nie możesz sobie poradzić, wstyd! PS. I że ty jeszcze w NASA nie pracujesz :twisted: slawekmod, Z tym działem Science Fiction co całkiem niegłupi pomysł, wiele "ciekawych" projektów byłoby na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Przerażające... aż styd. Trzy strony i prawie wszyscy sądzą, że to nie jest prowokacja. Karmią, karmią, karmią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Adam, daj sobie humor poprawić, coby się lepiej spało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byqq Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Oj bedway. Próbujesz nam wmówić że masz wiedzę, Podajesz abstrakcyjne przykłady. A jak coś piszesz to widać że nie wyszedłeś poza "monitor". Skoro się tak szybko uczysz to poczytaj coś o silnikach. Nie internet - lepiej dobra książka. To w niej znajdziesz więcej wartościowej wiedzy o silnikach niż bezużytecznej, w twoim projekcie, wiedzy o kosmosie i zastosowaniu pierwiastków promieniotwórczych. A tu wiem co mówię bo pisałem pracę dyplomową o energetyce jądrowej. Więc zamiast się chwalić weź się za lekturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayo Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Karmienie trola i tyle Z drugiej jednak strony człowiek to taka jednostka, która widząc jawne podpuszczanie i sianie zamętu, mimo wszystko stara się dotrzeć do ów trola racjonalnymi argumentami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi