F16 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Buduje wicherka 25 i chcę dorobic mu lotki. Zastanawiam się czy zastosować profil skrzydła dwuwypukły, czy zostawic ten z planów bez lotek? Może ktoś latał wicherkiem z lotkami na jednym z tych profili- jak sie sprawował? 1
PROTON Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Ja właśnie buduję Wicherka 25, mam zamiar zastosować profil Clark Y. Podobno dobrze się sprawuje w tym modelu.
olo Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Ja właśnie buduję Wicherka 25, mam zamiar zastosować profil Clark Y. Zanim zaczniesz budowę to planuj z jakim profilem skrzydło bo chyba na tym polega planowanie ? W Wicherku można zrobić i dorobić prawie wszystko. Zresztą do jednego kadłuba możesz zrobić dwa komplety skrzydeł z różnym profilem. Do czego będzie wam potrzebny Wicherek zaczynacie latać czy na imprezę? Wicherek to historia
PROTON Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Ja zaczynam latać, mam RWD 5 z depronu, będzie Wicherek 25. Górnopłaty dla początkujących. A o imprezie też myślę wiec dlatego Wicherek.
olo Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Na imprezie masz ocenę za loty+ocenę za wykonanie wg planów Schiera im dokładniej tym więcej punktów. Ale zrobić można każdą wersję jaką tylko się wymyśli i potrafi zrobić.Na zlocie Wicherków widziałem chyba wszystkie rodzaje Wicherków. Ja u siebie zrobiłem skrzydło z profilem Naca 2415,klapy,lotki,silnik 4-suw,skrzydła mocowane na rurze a zastrzały to tylko imitacja i jak ich zapomnę to też polecę Mamy zimę a ja mam do niego też narty.Oczywiście nie na tę zimę bo śniegu to chyba nie będzie Stary filmik a w nim jak mi gasło Magnum w czasie jego palenia Jak pali i kopci Krótki start na klapach I kreci ale malutki
PROTON Opublikowano 23 Stycznia 2012 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Jaki silnik spalinowy powinien być do wicherka 25? Chodzi o moc i wagę. Silniki których producentów są dobre dla początkujących? Dla początkującego leszy jest 2-takt czy 4-takt?
F16 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2012 Dla wicherka 25 silnki od 2,5 do 5 cm sześciennych. Ja na początek biorę dwutakta są dużo lżejsze i tańsze Mi na początek doradzano O.S. MAXA
PROTON Opublikowano 23 Stycznia 2012 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Pewnie OS-MAX 25LA będzie optymalny? Da radę go z palca bez problemu odpalić?
F16 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2012 Pewnie OS-MAX 25LA będzie optymalny?Tak, też mam zamiar go kupić
Callab Opublikowano 24 Stycznia 2012 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Pewnie OS-MAX 25LA będzie optymalny? Da radę go z palca bez problemu odpalić? Zobacz tu (ok. 14 sekundy): http://vimeo.com/3308510
PROTON Opublikowano 27 Stycznia 2012 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Do wicherka 25 jakie serwa będą dobre? HXT900 wystarczą? czy coś mocniejszego?
Luki17 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Cześć. Ja zrobiłem takiego Wicherka, z lotkami bez zmiany profilu. Model wyszedł mi bardzo ciężki 3.3kg z paliwem. Silnik jaki miałem to ASP 38 2T. ze śmigłem 11/6. Model startował z opuszczonymi lotkami. Co do właściwości lotu i reakcji na lotki, to latał świetnie, dla mnie lepiej jak kupny Piperek 1.7m. P.S. Popychacze do SW i SK zrób na sztywno. Ja tego nie zrobiłem i niestety rozbiłem Wicherka. Serwa zastosuj z metalowymi trybami. To jest model spalinowy. Drgania itp. Na lotkach miałem Turnigy MG90, na SW i SK Corona 939MG Digital.
F16 Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Opublikowano 7 Lutego 2012 A mam jeszcze jedno pytanie bo zastanawiam się między silnikiem ASP S25 a ASP S32 Wiem że S25 wystarczy do wicherka ale póżniej będę chział budować lepsze modele a na ponowny zakup silnika mi jeż pieniędzy nie starczy, ale z kolei zastanawiam się cz ASP S32 nie będzie zamocny do wicherka
Marcin K. Opublikowano 7 Lutego 2012 Opublikowano 7 Lutego 2012 Lepiej jest mieć zapas mocy niż niedobór. Nic ci się nie stanie jak będziesz latał na pół gazu. Asp poniżej .46 bywają kapryśne tak więc uważaj. W25 to nadal mały model tak więc serwa z metalowymi trybami to chyba przesada. Daj zwykłe standardy np hs300, hs322(HD).
Rekomendowane odpowiedzi