Piotr_Sm Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Czyli podaję wymiary, RWD 5 robiłem ściśle według planów skazoo. Oczywiście ten przód rwd całkowicie zmienię, zastanawiam się nas zrobieniem całego przodu ze sklejki. Aktualna waga w tym stanie co jest teraz ok. 400g Rozpiętość taka jak z planów 1,30m Długość: 0.83m Powierzchnia skrzydła: 24.9 dm2 Może to coś pomoże. PS. Dzisiaj zaczynam oklejanie skrzydeł! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Pomoże! Piotrek zmienie zdanie co o Ciebie, jak będzie film z oblotu tego RWD! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Ja jeszcze mam pytanie co oklejania modeli z papierem z i wikolem. W moim PIPERZE jest takie dosc skomplikowane zakonczenie skrzydel, ciezko to okleic, wiec mam pytanie czy mozna to wykonczyc bez papieru, nakladajac kilka warstw wikolu? Czy pozniejsza farba to przegryzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Oczywiście będzie film, tylko Musisz poczekać z 3, 4 tygodnie. I jaki ten silniczek kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 rozbiłem sporo silników elektrycznych i ani jednego spalinowego, mimo że niektóre trzeba było wykopywać z ziemi oczywiście przywalenie w asfalt czy beton załatwi każdy silnik bez względu na to czy sapaliniak czy elektryk Nie wiem dlaczego u mnie jest zupełnie odwrotnie model z silnikiem 3,5cm uderza w łąkę i pęka obudowa silnika, a elektrykiem tyle kretów ubitych że wykarmił by nimi czteroosobową rodzinę przez miesiąc i silnik do dziś działa.Ale teraz znów bawię się w elektryki więc może jeszcze nie wszystko stracone ;D ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 To czekamy na filmik z oblotu . O silniku to już ci pisałem jak nie masz kasy to wylicytuj coś z allegro.. Czasem trafia sie okazja, ja tak nabyłem swoje 2,5ccm os maxa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 To tak jak pisałem, oblot pewno za miesiąc. Co do silnika to nie chodzi o pieniądze, bo różnice w cenach pomiędzy 1ccm a 1,5ccm czy 2,5ccm to kwestia 50zł w tą czy w tą. Chodzi mi o wagę tych silników i niepotrzebne zużycie paliwa. Taki 1ccm spali połowę tego co 2,5ccm i w tym ja zauważam oszczędności. Trochę też nie widzę takiego dużego silnika w rwd, po poniekąd to delikatny samolot. Pewnie padnie na 1,5ccm ale to jeszcze przemyślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Spalanie nie bedzie sie duzo roznilo, poniewaz 1ccm bedziesz trzymal na calym gazie, a wiekszym silnikiem mozesz delikatnie latac. Inna sprawa jest waga tych silnikow tak jak napisales wyzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Ja chcesz tańszy w exploatacji silnik to szukaj mvvs bo on chodzi na paliwie bez nitro... Co do wagi to sama bateria 2,2 waży 200gramów do tego regiel silnik, wiec różnica jest minimalna. Rwd jest delikatny? To mój wicherek w takim razie jest bardzo delikatny, lżęjszy i mniejszy a jakoś lata, po zmiane silnika z 1,5 na 2,5 różnicy w locie nie zauważyłem, prócz tego że predkość maxymalna wzrosła 2razy :rotfl: , dalej można latać bardzo wolno, wreszcie można wystartować z kół na krótkim rozbiegu..... Spalanie wzrosło bo i predkość przelotowa zwzorsła, ale mysle że gdyby latać tak jak z silnikiem 1,5 wyszło by na to samo...silnik 2,5 60ml na 10minut z 1,5 było pewnie z 15minut lotu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Może i tak Mateusz. Ale waga to jednak dla mnie kluczowy argument przemawiający za małym silnikiem. Ale w jakimś stopniu i tak 1ccm spali mniej od 2,5ccm W zasadzie prosty przykład, z życia wzięty: Są sobie dwa Audi a4 Jedno ma diesla 1.9 i 130KM pali około 6l / 100km Drugie ma diesla 2.5 i 163KM pali około 10l / 100km Obojga da się jechać, tylko ten 2.5 będzie miał większe przyspieszenie ale cos za coś! No widzisz, różnica 5min Ale na tym 1,5 nigdy nie osiągniesz takiej prędkości jak na 2,5 więc nie spalisz więcej. A i jestem ciekawy, silniczek 1,5ccm odszedł już na emeryturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Jak chcesz latać jak emeryt to spoko . Ja wychodzę z założenia że model saplinowy ma być mocny i ma zap****lać zeby sie nie nudzić :rotfl: Poza tym ze słabym silnikiem nie wystartujesz z kół, pętla to ledwo ledwo, lekki wiaterek i już nie polatasz.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Ja właśnie założyłem sobie, żeby ten samolot latał właśnie jak emeryt. Nie chcę takiej torpedy na początek bo zwyczajnie sobie z nim nie poradzę. Musi być wolny i przewidywalny bo nie opanuję go! W ogóle zastanawiam się czy robić do niego podwozie, jak myślisz? Chodzi mi tylko o to, żebyś potwierdził czy z tym 1ccm będzie latał? Oczywiście następne samoloty będą już z większymi silnikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Będzie latał ale cały czas na granicy przeciągnięcia i na pewno jako że jesteś nie doświadczonym pilotem przeciągniesz i KRET.weź ten większy silnik lekki zapas mocy zawsze się przyda a i cały czas nie musisz latać na pełnym gazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Dobrze raczej wezmę 1,5ccm a on ma 0,48 czyli to daje 360W więc dla rwd to już wystarczająco. Czyli ten: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=1569&osCsid=ae865f7b844af012bae1ddb3888b5155 Jaka do niego świeca pasuje? I co zrobić z tym tłumikiem, jest na dół? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Bardzo fajny silniczek, przynajmniej ja miałem taki egzemplarz. Świeca gorąca OS A3 i paliwo 5%nitro, chodzi jak złoto i jest bardzo oszczędny. A taki tłumik to same zalety, zakładasz wężyk silikonowy, cały śluz zasuwa pod samolot i uwalony ma tylko brzuch :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Jak zrobisz ładną owiewjkę silnika to nawet nie bedzie widać ze jest silnik spalinowy, zazwyczaj niestety wystaje brzydki tłumik na bok. Prawdopodobnie da się okręcić ten tłumki o 180 stopni po to żebyś mogł zamontować ten silnik cylindrem w dół....może kolega bzik sie wypowie bo miał ten silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Jeżeli 1ccm miałby zbyt mało mocy to wolę kupić tego 1,5ccm Tylko różnica w wadze duża jak na moje oko, 100g a tu jeszcze zbiornik z paliwem. Przód będzie ciężki bo jeszcze trzeba solidną konstrukcję mocowania silnika wykonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Bedzie dobrze zbiornik daj 90-100ml, zasilanie możesz zrobić 4xAAA jak sie boisz o wagę albo model oklej taśmą :rotfl: ... Wręgę zrób ze sklejki 4mm i daj 2 podłużnice z listewek przynajmniej do półki z serwami i wystarczy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Czyli silnik wstępnie wybrany. Bzik4 byłeś użytkownikiem tego silnika to napisz coś o spalaniu, jak palił i ogólnie o użytkowaniu. Capriman, właśnie tak zrobię. Miałem się ciebie zapytać co z twoim silnikiem 1,5 odszedł na emeryturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Prawdopodobnie da się okręcić ten tłumki o 180 stopni po to żebyś mogł zamontować ten silnik cylindrem w dół....może kolega bzik sie wypowie bo miał ten silnik. ja miałem tłumik dorabiany bo silnik z drugiej ręki go nie posiadał. Niemniej jednak jest on mocowany do cylindra na gwint, po prostu wkręcony w blok więc na pewno nie będzie problemu z przekręceniem go o 180*. Tu jest o moim http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=40113 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi