wiatrak Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Macie rację. jeśli waga bez silnika wynosi 400g to 1 ccm będzie za słaby. Piotrek, bierz tego horneta, solidnie wzmocnij model i lataj :wink: Życzę Ci powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Bedzie pierwsze depro-spalinowe rwd-5:) Ja sie przymierzałem ale jakoś mocowanie silnika cylindrem w dól mi nie pasowało wiec powstał wicherek.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witajcie, Ale ja silnik zamierzam umocować cylindrem do góry. Wagę podam już taką dokładną jak kupię elektroniczną wagę bo takiej to nie wierzę. 1ccm ma ciąg 750g i może by wystarczył ale Radzicie większy to będzie większy! A ile w takim razie 1,5ccm ma ciągu? Ale na prawdę nikt wcześniej nie zbudował rwd 5 jako spalinowego? Nie bójcie się powstanie na 100%, dzisiaj zacząłem oklejać skrzydła. Nie ukrywam też, że budowa na pewno się przeciągnie bo przez następne dwa tygodnie mam sporo innej pracy, która jest ważniejsza od modeli! Nie odpowiedziałeś mi na pytanie co z mvvs -em ? Na emwryturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Silnik leży w pudełku i czeka na lepsze czasy... Ciąg według tego kalkulatora wychodzi coś koło 860g... http://www.gobrushless.com/testing/thrust_calculator.php?prop=41&rb1=1&Value=14000&Altitude=600&submit=Calculate+Now Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Lepsze czasy Będziesz go jeszcze do jakiegoś samolotu montował? Czyli decyzja podjęta, silnik 1,5ccm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Piotrek jak wyszło ci oklejenie skrzydła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Okleiłem już skrzydła w całości. Rozpuściłem trochę klej, ale bardzo mało. Ogólnie to całkiem dobrze ale w niektórych miejscach trochę się pomarszczyło ale bez problemu te pomarszczenia schodzą po przeszlifowaniu. A jak tobie poszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Nie do konca jestem zadowolony, ale trudno. Jeżeli jest ktoś zainteresowany wzrostem wagi po oklejanie tym sposobem modelu, to wiem ile model staje się cięższy. Na 1m2 przyrost wagi wynosi okolo 150g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 I jak oceniasz ten przyrost wagi? Duży czy mały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 No w moim modelu przyrost wagi samego skrzydła wynosi 300g dojdzie jeszcze kadłub więc bedzie pewnie gdzies pół kilo. Nie wiem czy czasem nie dawałem za dużo kleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 To czym ty to oklejałeś? tekturą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Papierem śniadaniowym. Cięzko wyszło, ale już tego nie zmienię. Piotrek szkoda ze ty tego nie sprawdziłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zdjęcia będą jutro, musiałem zrobić parę poprawek bo w trzech miejscach przeholowałem ze szlifowaniem. A czym nakładałeś klej? Ja dawałem taką cieniutką warstwę kleju i rozsmarowywałem palcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Ja klej nakladem takim piankowym wałkiem i nim tez rozcierałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Piotrek, rozcieńcz (koniecznie) dwie części wikolu i jedna część wody i maluj miękkim pędzlem, a potem na wierzch jeszcze ze dwa razy wikolem rozcieńczonym pół na pół z wodą. Ja tak robiłem w styropianowym skrzydle i było w sam raz. Tylko nie dawaj za dużo kleju tzn. tak żeby nie kapało. PS. Woda do malowania na wierzch może być lekko ciepła (ok.30*) to klej będzie miał lepsze właściwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Silniczek zamówiony??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Wiatrak, dzięki za rady! Mateusz, silniczek jeszcze nie zamówiłem w tym sklepie modele.sklep.pl ciągle jest chwilowo niedostęępny a chcę tam kupić bo potrzebuję innego osprzętu a tam mają bogatą ofertę. Napisze do nich z zapytaniem kiedy będzie ten silniczek dostępny. Chcesz coś ze sklepu, mówiłeś coś o śmigle. To napisz na PW albo wpadnij do mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Taaa bogatą ofertę. Stan ich magazynów zazwyczaj jest wielkim fiaskiem... Czyli na stronie jest,a tak na prawdę go nie mają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 O ten silnik chodzi? http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=11_12_237&products_id=2525 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Sm Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Climek, towaru mają dość duży wybór, to można przyznać. Ale jednak nie polecasz? Proton, tak o ten silnik mi chodzi. Dzięki za sklep, tańszy nawet jest bo 139zł a tam 156zł to praktycznie świeca albo zbiornik paliwa będę miał w cenie takiej jak w tamtym sam silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi