toferrek Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witam wszystkich mam pytanie jak rozwiązać napęd i sterowanie w modelu RC trimaranu USS Independence? Z tego co wiem w oryginale stosowane są cztery pędniki strugowodne. Zrobiłem taki pędnik w miniaturze i działa poprawnie, więc następne moje pytanie brzmi: Czy nie obciążę zbytnio elektroniki montując 4 silniczki elektryczne? i czy jest sposób aby bez żadnych przekładni zasilić 4 pędniki dwoma silniczkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Jeden silnik, jeden regulator. Cztery silniki, cztery regulatory. Jedyny problem, to znaleźć pakiet, który da radę zasilić naraz 4 silniki. Ich maksymalny prąd mnożony przez 4 + zapas ze 20%. Trzeba tylko odłączyć "plusy" od przewodów sterujących z regulatora, a sam odbiornik zasilić z osobnego układu BEC i najlepiej, osobnego pakietu. Ale tak naprawdę, możesz po prostu "oszukać" i dać jedną, lub dwie śruby i zwykły ster. Znacznie to uprości konstrukcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moriq Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Jedyny problem, to znaleźć pakiet, który da radę zasilić naraz 4 silniki. To może zapytać użytkowników quadów jak sobie radzą z tym "problemem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Tak piszesz jakbyś nie miał planów tego okrętu. Jaki duży ma być model? O jakich silnikach mowa? Szczotkowych czy bezszczotkowych? Jak szybko ma pływać? Można zrobić 2 napędy i 2 atrapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Jedyny problem, to znaleźć pakiet, który da radę zasilić naraz 4 silniki.To może zapytać użytkowników quadów jak sobie radzą z tym "problemem" a to ta fregata ma mieć moc rzędu 3-4kW ? do prądu 80A wystarczy przecież pakiet 2Ah 40C (a są przecież wydajniejsze i większe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Są. tylko trzeba umieć je dobrać, a nie pakować np. 480mAh 10C "bo tani był". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toferrek Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Tak piszesz jakbyś nie miał planów tego okrętu. Niestety planów okrętu jeszcze nie spotkałem pracuje jak narazie tylko na rzutach i innych rysunkach które znalazłem uzupełnionych zdjęciami Jaki duży ma być model? Model będzie w skali 1:155 czyli ok 80cm długości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toferrek Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zrobię tak taj polecił mi Madrian czyli będę oszukiwał :twisted: a co do silniczków i elektroniki to będzie wszystko pochodzić z tej łodzi: http://www.gimmik.pl/cyclone-p-196.html tyle że pakiet jest wymieniony na 9,6 V 3300 mAh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 w tej łódeczce silnik pewno jest szczotkowy i nie ma 100W, więc z zasilaniem i mocą nie będzie problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Jak dobrze pamiętam są tam 2 szczotki 380 lub 400, nie ma steru tylko skręt zrealizowany jest na zasadzie przerywania pracy jednego silnika-przekaźnika. Akumulator kiepskiej pojemności, małej mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie 2 silników bezszczotkowych i 2 regulatorów zasilanych Lipolem 3S min.20C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi