Gość Galileo Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 <empty> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Porównaj kolego układ słojów na obrazku z linku dla poszczególnych klas balsy. Można powiedzieć że odpowiednio przekłada się to na twardość, ale bardziej chodzi o własności mechaniczne przy danym kierunku włókien. Występują trzy techniczne rodzaje balsy: miękka, średnio twarda, i twarda. Wszystko zależy kiedy drzewo balsowe było ścinane i suszone. Obróbka twardej balsy papierem ściernym przypomina obróbkę drzewo lipowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przytek Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 http://balsacabin.webs.com/index.html To jedyna znana mi firma w której można zamówić balsę o odpowiedniej wadze i kierunku słoi (A, B lub C) i nie ma z tym problemu. Jedynie czasami trzeba trochę poczekać na bardzo lekką balsę. Niestety zamówienia tylko poprzez maila ew. telefonicznie. Płatność czekiem lub kartą przez telefon . Jest to firma tnąca balsę polecona mi przez angielskich modelarzy która profesjonalnie zajmuje się m.in. balsą. Ja właśnie zamówiłem 30 płytek 0,8mm oraz 1,6mm. poniżej 100kg/m3. W Polsce niestety nie do zdobycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Gęstość drewna balsy ma bardzo duży rozrzut. Przerabiamy rocznie co nieco tego drewna. Przypływają belki od 80 do 400 kg na 1 metr sześcienny. Do tego mnogość struktur od bezsłojowej po belki pół na pół. Rozrzut kolorów od sinej po różową przez białe i żółte. Najgorsza jest tak zwana włochata balsa zaraz od kory, narzędzia tego skrawać nie chcą, włosy zostają. Mam na sprzedaż belki w długości 630mm, w każdej dostępnej gramaturze. Przekroje belek od 60 do 80mm na grubość, szerokość różna od 50 do 150mm. Gdyby ktoś był zainteresowany zakupem większej ilości , zapraszam, wystawię F vat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi