santana Opublikowano 19 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 No cóż zrobiłem model z depronu czyli początki mojej elektryfikacji. I dziś postanowiłem go oblatać ,niebardzo to wyszło sądze że przyczyna tkwi w złym ustawieniu silnika czyli skłon i odchylenie w poziomie ale to wszystko do naprawienia . Moje spostrzeżenia opieram na tym iż lot z ręki bez silnika przebiegał bez zakłuceń czyli model szybował i to bardzo statecznie (stabilnie ) no spróbował by nie z takim wzniosem płatów a to zdjecia tego modelu niestety z lotów niema bo i takowe niewyszły ale jest zdjęcie uszkodzeń . Następna próba w następny weekend pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 19 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 Baaardzo laddy modelik! Tylko po co czekac do nastepnego weekendu ? Przeciez mozna cos w ciagu tygodnia pomyslec i wyskoczyc na polanke polatac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santana Opublikowano 19 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 Jest mały problem z miejscem do oblatania, troszke daleko jesli chodzi o transport jestem skazany na syna.A młodzi wiadomo czasu maja mało. Mieszkam przy parku gdzie od biedy można polatac ale już po oblataniu co by kogoś nie uszkodzić .O ile uda mi sie oblatać wcześniej nieomieszkam pochwalić sie ta radosna nowina. pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 Bardzo fajny trenerek.A podobno z depronu nie mozna nic fajnego zbudowac. A ten wyglda jak klsyczny RTF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 19 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 NIe chce się czepiać, ale na moje oko masz za aleko dźwignie od osi obroty steru !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santana Opublikowano 19 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 Motylku tak przyznaje ze tak jest poprostu błąd ale niechciałem już kaleczyć tak kruchego materiału ważne ze stery wychylaja sie wystarczająco ale błąd jest błędem pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 19 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 przy takim umiejscowieniu masz nie jednakowe wychylanie w obie strony !! czyli różnicowość wychylania i EXPo w jednym. Dziwne odczucie i odrazu na początku !! Popraw to nim się zdziwisz że coś poszło nie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 19 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 Mnie sie tez podoba twój modelik A ktoś kiedyś powiedział że ze styropianu nie mozna zrobić ladnego modeliku ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 19 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 szczerze to ten styropianowy modelik ladny nie jest - przynajmniej na razie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 19 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 Zależy jak dla kogo Troche farby i taśmy przeźroczystej a bedzie gut a najlepsze jest to ze stawiasz płytke i wciskasz enter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 20 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 Mysle ze odrobina papieru scierngo i zamiast paskudnych kwadratowoasci wyszdl by piekny owalny kadlub . I to jest ta roznica pomiedzy ladnym a takim sobie modelikiem - szczegoly!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santana Opublikowano 20 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 Widze w tym styro ładny model ale jak narazie oczami wyobrazni ma naprawde zadatek na coś fajnego ale troszke pracy i wyobrażni czyni cuda ciekawy jestem efektu końcowego pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santana Opublikowano 9 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 Dziś korzystajac z ładnej pogody i powrotu do zdrowia postanowiłem oblatac mojego depronowego trenerka . Pierwszy start z reki jako ze podwozia niema i kraksa ja drążek do siebie a model w ziemie dobrze ze było to tuż nad ziemią . przestawienie ustawienia drążka i ponowny start ,już lepiej ale ciągnie go w prawo ,lądowanie przestawienie osi silnika lekko w lewo i start i ok to jest to . Nieobyło sie bez chwil grozy , a więc przedemną duża łaka a raczej teren pełen badyli za mną tak ok 50m jezdnia pas zieleni 10 m i trasa szybkiego ruchu ,wszystko by było ok zeby nie wiaterek chwilami pod wiatr model wisiał w powietrzu (stał w miejscu ) .Chwila dekoncentracij i złej oceny odległości model leci w kierunku jezdni wyłanczam silnik juz za mało czasu na jakiś zakręt nadjeżdza samochód juz słyszałem trzask rozwalanego modelu, uff model zdażył przelecieć wylądowałem metr przed trasą szybkiego ruchu serce na ramieniu uffffff udało sie . I to by było na tyle , oblot udany jeszcze tylko zwiekszyc wykłon (i tak jest duży) przy wiekszych obrotach za mocno zadziera w góre. Niestety niebyło komu zrobic zdjęc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 9 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 bardzo wazna jest kontrola sterow przed startem i dziwie sie ze tego nie zrobiles, ponadto trzeba uwazac podczas latania w miejscach gdzie chodza, jezdza inni ludzie. Moze to glupie ale przeciez mogles spowodowac wypadek- reakcja kierowcy na model ktory leci wprost na niego moze byc baardzo rozna dlatego uwazam ze powinienes lepiej wybierac miejsca do latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santana Opublikowano 9 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgadzam sie z Tobą ale człowiek jest tylko człowiekiem poprostu nieraz zapomina sie i tak zapomniałem ze przekładałem serwo po poprzedniej próbie nie zawsze można i jest czas na wybór miejsca na taki oblot jestem uzależniony od kogos sądziłem ze taka odległość wystarczy tym bardziej ze lot był w przeciwnym kierunku i gdyby wszyscy byli trak przezorni jak Ty wszystkie modele latały by po sto lat bez kraks i uszkodzeń człowiek to tylko człowiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 9 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 jeszcze tylko zwiekszyc wykłon (i tak jest duży) przy wiekszych obrotach za mocno zadziera w góre A może sprawdzić wyważenie i kąt aklinowania płata ?? nie koniecznie to wykłon silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santana Opublikowano 9 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 Na wolnych obrotach i w locie z wyłączonym silnikiem jest wszystko ok czy złe zaklinowanie płata przy wiekszych obrotach miało by sądzisz takie obiawy? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 9 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 Moze mixa w radiu zrobic zeby sie nie babrac w klejenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santana Opublikowano 9 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 Niewiem o jakim klejeniu mówisz ale aparatura moja już leciwa ,poprostu zabytek Focus-4 tak ze o żadnym miksowaniu niemoze być mowy pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santana Opublikowano 9 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 W temacie kąta zaklinowania niemam aż takiej praktyki co bym mógł stwierdzić co jest przyczyną takiego zadzierania modelu tak ze każdą sugestje co do ewentualnej przyczyny wezme pod uwage też w pierwszej chwili pomyślałęm i o ew,złym kącie ale ten płaski swobodny lot zbija mnie z tropu pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.