Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam pytanie do bywalców czy da się tam teraz dojechać ?

ostatnio tam często bywam w pobliżu a że mam sporo czasu chętnie bym się wybrał polatać.

tylko kwestia czy w obecnych warunkach dojadę tam samochodem nie topiąc się po drodze ;)

Opublikowano

Witam,

jak będziesz jechał od strony Katowic "1" ( góra jest pod wiarty z POŁUDNIA )

to skręcasz na wysokości Elektrowni Łagisza na swiatłach w Lewą stronę, a Elektrownię masz z tułu w lusteku z prawej strony, jedziesz teraz cały czas prosto , mijasz przejazd kolejowy, dalej prosto około 2 km, teraz uważaj wypatruj po prawej stronie "figury" po prawej stronie, skręcasz w tę drogę tj. w prawo jest ona asfaltowa, jedzisz caly czas prosto i docierasz do łuku ,ale pod kątem 90 stopni pod górę , jedziesz prosto pod górkę do znaku Stop i skręcasz w Lewą stronę, wyjeżdzasz z lasu i na łuku po lewej stronie masz drogę gruntową ( jestes teraz z tyłu na górce , ale przed granią) , pozostaje Tobie 200 m piszo to 5 minut. , teraz jak jest mokro to pozostaw samochów , lub skręcaj w rozwidlenie w Lewą stronę , ta droga jest trochę lepsza od tej na wprost.

Uwaga: wiatry tylko od południa , można latać też z wiatrem skręcającym na zachód, to są wiatry bardzo częste jak nie wieje z zachodu :D . Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Byłem ,widziałem i polatałem :)

Faktycznie górka jak dla mnie rewelacja ! spędziłem tam cały dzień a wiało nieźle :)

dopiero popołudniu jak się trochę uspokoiło to w powietrzu zrobiło się gęsto bo glajciarze ruszyli w powietrze.Do godziny 16 byłem sam w powietrzu wyciskając ze STORMA wszystko.Jest to moje pierwsze zbocze które umożliwiło mi latanie jak na klifie tzn na pełnym gazie na mojej wysokości i poniżej szczytu zbocza w niewielkiej odległości od siebie :))) czysty odlot :)

W sumie interesowało mnie czy to zbocze nadaje się do latania F1E i z tym juz jest gorzej ale do szybowców RC bajka.

Jedyny minus to glajciarze na których trzeba uważać przy wietrze poniżej 6m/s ale zbocze jest na tyle szerokie że nie ma problemu by się pomieścić :)

teraz tylko czekam na wiatr z południa i praktycznie w każdą środę (popołudniu ) oraz w sobotę ( od rana do 16) bedę tam stałym bywalcem

krótki filmik ukazujący to zbocze

http://youtu.be/2ejw-hXgMeU

Opublikowano

Witam

Potwierdzam, miejsce super dla "zboczeńców" :P, latamy tam z kolegami już od jakiegoś czasu, tylko jak są super warunki to właśnie jest pełno glajciarzy. Ale w Będzinie Grodzcu, niedaleko (koło Wzgórza Dorotki za starą cementownią) jest inna górka też nadająca się do latania na żaglu. Było tam nawet kiedyś szybowisko.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Sądząc po zdjęciach to bolały Cię nogi od latania od jednego glajciarza do drugiego. Teraz wiem, co faktycznie znaczy "nalatać się do bólu"...

- Jurek

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.