julo Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 hej, czy zdarzylo sie komus wymieniac potencjometr (drazek) w 9x ? moze jakies propozycje konkretnego pasujacego bez wiekszych przerobek ? pozdrawiam j. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McRancor Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Co prawda nie wymieniałem, ale przymierzałem się. U mnie okazało się że zimne luty były winne. Tu znajdziesz nieco info: http://www.parkflyers.org.nz/modules/newbb/viewtopic.php?post_id=35242 http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1266162&page=733 Ja bym wymienił same ścieżki, a kupił na swapa jakiś porządny potencjometr audio. Cała naprawa powinna się zamknąć < 10zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolomeo Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Co prawda nie wymieniałem, ale przymierzałem się. U mnie okazało się że zimne luty były winne. Borykam się z potencjometrami w tej apce. Jakie są objawy zimnych lutów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Czasem działa czasem nie. Zimny lut z wyglądu jest nieco inny niż dobre. Nieco matowy, może odkleić się od ścieżki lub od elementu, więc się rusza. Przyciśniesz zapałką, działa, puścisz nie. Coś w ten deseń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Witam, temat odgrzewany, ale chyba warto zapytać. Moja TGY9X jak to w zwyczaju tanich aparatur, postanowiła zmusić mnie do zbierania funduszy na nową aparaturę. Jednak zanim się to stanie, chciało by się polatać jeszcze. Problem aparatury to "trzymanie wartości" przez potencjometry. Fakt, w ostatnim czasie sporo była używana i często odkładana wprost na ziemię (i kurz). Postanowiłem więc odświerzyć nieco potencjometry preparatem do czyszczenia potencjometrów. Po rozebraniu pierwszego potencjometru, okazało się że nie jest to nagromadzony brud, ale najzwyczajniej zużycie ścieżki oporowej (widoczne na fotografii). I stąd też słaba jakość utrzymywania ustawionej wartości. Potencjometry to BSK-600, i jak na razie nie trafiłem na możliwość ich zakupu-wymiany. Spotkaliście się już z tym ? Może jakiś zamiennik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi