spad Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 http://www.tvn24.pl/-1,1737425,0,1,latajace-oko-nad-gliwicami,wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Pomału stajemy się liczącą potęgą w bezzałogowcach. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Trochę niestabilny ten samolot :| . Lądowanie na tym drugim filmiku nie było zbyt staranne, albo ten model ma tak nawalone w okolicach dziobu :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Co z tego, że nie stabilny skoro obraz z kamery jest ładnie wystabilizowany. Jak dla mnie rewelacja no i rodzima produkcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Ale jak zobaczyłem jak tym lądują to zaniemogłem. To się nazywa dbanie o sprzęt :twisted: Jak oni w ogóle stabilizują obraz na żywo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Nie no to lądowanie mnie rozwalilo. Tak to ja ladowalem jak zaczynalem zabawe z modelami RC. Ciekawe czy kamera to przezyla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 A czy czasem lądowanie nie było na automacie? Automat nie wyczuje tak ziemi jak żywy pilot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 http://www.wb.com.pl/Rozwiazania,Systemy-C4ISR,Systemy-rozpoznania/Fly-Eye,46.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pysik100 Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 widziałem jak to lata na rzywo i za karzdym razem tak lądował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 .... na rzywo i za karzdym razem ... :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 no WAY !!!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: by the way na pirwszym filmie od Ledy przy starcie widac jak rozwiązana jest stabilizacja kamery, wydaje mi się, że jest na żyroskopie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pysik100 Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Way, byliśmy w tamtym roku pod koniec sezonu z naszą modelarnią na zawodach w gliwicah i wszyscy go widzieliśmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekB. Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Way, byliśmy w tamtym roku pod koniec sezonu z naszą modelarnią na zawodach w gliwicah i wszyscy go widzieliśmy Sęk w tym, że nie chodzi o prawdziwość Twojej wypowiedzi, ale o byki jakie w niej walnąłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Pomału stajemy się liczącą potęgą w bezzałogowcach. :wink: Witam Nooo jak na razie to w podawaniu informacji prasowych na ten temat :faja: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek556 Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 W Polsce jest co najmniej 4 ośrodki związane z bezpilotowcami. Mają spore osiągnięcia, ale niestety ta branża może się rozwijać tylko wtedy jak ma klientów. Dla tej branży w obecnej rzeczywistości jedynym realnym klientem jest wojsko, a wojsko polskie konstrukcje ma generalnie "gdzieś". Dodatkowym problemem jest prawo, które bardzo ogranicza budowę i latanie bezpilotowcami. Na budowę i prace badawcze nad bezpilotowcami trzeba mieć w Polsce koncesję taką samą jak na produkcję czołgów. Latać można w zasadzie tylko na obszarach niezabudowanych. Ośrodki mające osiągnięcia w tym zakresie to głównie instytuty badawcze przy politechnikach (Poznań, Rzeszów) które maja bardzo słabą siłę przebicia jeśli chodzi o wpływ na prawo. Nie za bardzo wychodzi im też działalność komercyjna - potrafią zbudować prototyp i zrobić jakiś pokaz ale na tym się to zazwyczaj kończy. Być może WB Elektronics da sobie z tym radę - nie wiem jakie maja doświadczenie i "plecy" w lobbowaniu w sejmie, ale bez tego ten rynek nie ruszy. Jakąś szansą mógłby być eksport, ale tu jest na świecie bardzo silna konkurencja - można by wejść tylko do krajów które nie lubią się z Izraelem i USA. Jest takich trochę. Niestety w tej branży trzeba mieć wsparcie rządowe, a nasz rząd za bardzo boi się wspierać nasze firmy w krajach które mają z USA na pieńku. Ogólnie fajnie że coś się dzieje, ale wielkiej przyszłości na razie nie widzę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi