Maciej Ritmann Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Siemano, koledzy odnawiam niedawno zakupiony model 3metrowego szybowca Ka8B. Kadłub laminat, skrzydło dzielone styro i balsa. Póki co wyszlifowałem kadłub i przygotowałem do malowania, ze starego białego już tylko żółty został. Skrzydła rozebrałem z folii i wyszlifowałem. Planuję Kapon i biały motip. pytania: 1. Czy muszę malować kaponem 4 razy i szlifować zanim położę lakier? 2. Skrzydła są dzielone, mocuje się je na dwa pręty, między nimi są haczyki, pręty wchodzą w kadłłub i haczyki też, w taką dziurę, może mi ktoś podpowiedzieć po jaką ciężką są te haczyki? jak ja mam je połączyć czy cuś 3. chyba tyle Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Pomiędzy haczykami rozpinasz gumkę o odpowiedniej mocy, może być kilkakrotnie przewinięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 gumka, super myślałem, że ma być jakaś sprężynka, tok myślenia miałem ok, a co do pozostałych pytań? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Proponuję przenieść pytanie do działu 'warsztat' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrK. Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 mocowanie skrzydła: sprężynka też może być, oczywiście odpowiednio dobrana do obciążeń jeżeli chcesz malować balsę, to najpierw oklej ją japonką na nitrocellonie, a potem kilkakrotnie maluj lakierem nitro, szlifując drobnym papierem po każdym malowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 no dobrze ale czy jak pomaluję tę balsę kaponem, szlifując, a potem pomaluję nie będzie podobnego efektu? Już kurcze zakupiłem kapon itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 no to pierwsza warstwa kaponu schnie, nie kładłem japonki zobaczymy co mi z tego wyjdzie. PS.: BOŻE JAK TO ŚMIERDZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapitanemo Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Balsy się bezpośrednio nie maluje,bo chłonie farbę, a po wyschnięciu staje się bardzo krucha. Dlatego najpierw japonka ,a dopiero potem farba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 jedna warstwa cienka, balsa wchłonęła farbę fakt, ale nie czuję by była krucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 cholera jakoś nie moge się przekonać czy aby dobrze polakierowalem skrzydła w moim modelu. jest tak: 4* Capon 4*biały spray 4*lakier bezbarwny spray i kurde nie błyszczy się tak ładnie jak u innych modelarzy. HELP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Bo inni modelarze malują swoje szybowce lakierem akrylowym chemoutwardzalnym , szlifuja na mokro papierem 500,1000,2000 i 2500 potem polerują pastą G3 i ciesza się błyszczącym modelem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 ahaaaa. No widzisz. To mi teraz już nie zostaje nic jak sobie wyobrazić, że błyszczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi