Tomek Opublikowano 1 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 W Radawcu latając Kataną doznałem kilkukrotnie doznałem szarpnięć modelem ,szczególnie objawy pojawiły się nisko nad ziemią. Moim modelem leciał też wytrawny pilot Maciek z Lublina i jemu też przytrafiło się szarpnięcie ,a przy lądowaniu model sam siadł na twardo , łamiąc jedną goleń. Jednak chęć latania była niesamowita i wykonałem kilka lotów (w każdym z nich coś szarpnęło ,ale nie było większych problemów) . W końcu w ostatnim locie kiedy już zbierałem się do lądowania ,po długim i łagodnym podejściu, tuż nad ziemią model szarpną 3 razy i niestety z wysokości 1-1,2 m nie było już panowania nad modelem. Katana przywaliła w ziemię w dość nietypowy sposób. Został urwany ster wysokości oraz odłamanie wcześniej popękanej goleni. Uff. ! Poza tym nie ma nawet ryski na modelu!!! Pierwsza diagnoza - BEC (Artur uprzedzał mi ,że na takim samym BEC-u miał kila szarpnięć w Sharku) Po przyjeździe do domu nie wytrzymałem i mimo ,że było późno to razem z córką sprawdziliśmy działanie instalacji RC. W komplecie z oryginalnym reglem i BEC-em zasięg max 15 kroków Julki a potem szaleństwo serw i silnika, na dodatek zbliżenie czegokolwiek do anteny zwiększyło te zakłócenia. drugi test ,odpięcie regla z BEC-em i podpięcie osobnego pakietu od spaliny. Test kroków ponad 45 i nadal nie było zakłóceń. Trzeci test polegał na podpięciu oryginalnego regla ,ale z odciętym BEC-em. Zasięg 50 kroków i nadal nic. Tak wygląda BEC ,którego absolutnie nie można wkładać do samolotów RC , może do łódek lub samochodów ,ale też bym uważał. Co do Katany to jutro już będzie nowy ster wysokości ,zostanie go tylko okleić i włożyć na swoje miejsce i Katana gotowa do lotu. Kraksa wyglądała strasznie ,ale jak to stwierdzili świadkowie "nawet iść się nie opłacało " :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 1 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 Mozesz dokladnie opisac co to za BEC? Rozumiem, ze to jeden z tych 'zewnętrznych'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 1 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 Tak to zewnętrzny ,podpięty osobno ,bo regiel 60A nie ma wbudowanego takiego układu. (Po drugiej stronie jest napis FILER) Teraz wymienię też w Katanie regiel na 40A z bec-em wbudowanym. Przy okazji zyskam parę ładnych gramów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 1 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 Ktoś pytał na forum dlaczego "boxy" do gigantów tyle kosztują :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 1 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 Mozesz dokladnie opisac co to za BEC? Prawdopodobnie to może być ten model (brak zworki i podobny układ elementów na płytce): http://www.himodel.com/electric/Switch_Mode_UBEC_Unit.html PS Tomek i Artur mają je odemnie, a ja z HiModel :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flyer Opublikowano 1 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 Hm, to bardzo ciekawe, niewykluczone ze u mnie bylo wlasnie tak samo, bo rozbilem sie w 1 locie z becem (wczesniej latalem na zwyklym pakiecie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 1 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 Kurde... czyli stosowanie zewn BEC i zasilania LiPo celem zmniejszenia wagi moze sie okazać zgubne :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 1 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 W katanie ma już wypróbowane regiel ,które latał w Łosiu i nigdy nie było z nim problemów. Przy okazji zyskałem 30g na wadze. :wink: A jak znajdę wolną chwilę to pokaże na filmie jak to działa w praktyce. :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 2 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 Kurde... czyli stosowanie zewn BEC i zasilania LiPo celem zmniejszenia wagi moze sie okazać zgubne :/ Jeżeli układ jest wadliwy i powoduje zakłócenia to na pewno skutki będą łatwe do przewidzenia. Prawie tak samo, jak start z nierozłożoną anteną nadajnika, rozładowanym pakietem odbiornika itd Po przyjeździe do domu nie wytrzymałem i mimo ,że było późno to razem z córką sprawdziliśmy działanie instalacji RC. W komplecie z oryginalnym reglem i BEC-em zasięg max 15 kroków Julki a potem szaleństwo serw i silnika, na dodatek zbliżenie czegokolwiek do anteny zwiększyło te zakłócenia. Taki test to powinien być nawyk przed każdym lotem, a już z pewnością przy nowym wyposażeniu. Tomek to oczywiście wie, ale przypomnieć nie zawadzi Co do samego konkretnego urządzenia, to ciekawi mnie jakie doświadzenia mają inni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 2 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 Taki test to powinien być nawyk przed każdym lotem, a już z pewnością przy nowym wyposażeniu.Tomek to oczywiście wie, ale przypomnieć nie zawadzi Wie ,ale często wady charakteru biorą górę na d rozsądkiem. :oops: Np. ciągła i nienapasiona chęć latania ,czasami za wszelką cenę . Tym razem to tylko pęknięty kawałek ogona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flyer Opublikowano 2 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 No u mnie raczej nie byl wadliwy, bo dawal prawidlowe napiecie i to byl calkowicie nowy uklad - kupiony pare dni temu. Pierwszy jego lot... Antena byla wysunieta, baterie naladowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brodaty Opublikowano 2 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 ten układ do poprawnego działania potrzebuje minimum 7 V tak, że za niskie napięcie zasilania może być przyczyną kraksy, poza tym przy sporym obciążeniu na tym dławiczku powinno być dość ciekawe i skutecznie zagłuszające pole magnetyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 2 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 U mnie pakiet 14,8 V (4 cele lipo) więc raczej to nie za niskie napięcie wejściowe. Zasilanie też dawał dobre i też był nówka sztuka , tylko te zakłócenia !!! :twisted: W zimie go dokładnie przetestuje i pomyśle jak go wytłumić (nad jakimś lekkim ekranem ) albo go sprzedam z opcją " tylko pojazdy i łódki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brodaty Opublikowano 2 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 Wsadzenie go do metalowej puszki podłączonej do masy powinno pomóc. Ja osobiście bym nie ryzykował z takim wynalazkiem. 5V 3A BEC można zrobić za 5zł, 5A do 10zł mając pewność, że nie będą wprowadzać zakłóceń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 2 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 BEC u mnie na pewno nie poleci ,ale sprawdzić go i tak muszę ,bo mnie to strasznie korci co chińczyk spaprał w BEC-u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadzbi Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Napiszcie na jakiej apce i jakiej czestotliwosci mieliscie te zaklucenia. Ten bec w sklepach wystepuje jako Ubec. Sproboj obciazyc go rezystorem mocy 2 omy i popatrz najlepiej na oscyloskopie co masz na wyjsciu. Moze spadalo ci napiecie pod obciazeniem i odbiornik sie restartowal. Przy najblizszej okazji zrobie test zasiegu, gdyz zrobilem identyczny bec ale samemu. Na pewno mam lepszy poziom filtracji u siebie, ale w jakim pasmie sieje zaklucenia na radiu to nie wiem. Musze to sprawdzic dopiero. Poprosze tez schemat beca za 10 zl ktory nie zakluca. Niedlugo zrobie bec na 260 khz. Ten o ktorym mowicie pracuje na 150 khz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregwait Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Ten bec w sklepach wystepuje jako Ubec Już sama nazwa źle się kojarzy :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.