Tomek Opublikowano 1 Października 2007 Opublikowano 1 Października 2007 W Radawcu latając Kataną doznałem kilkukrotnie doznałem szarpnięć modelem ,szczególnie objawy pojawiły się nisko nad ziemią. Moim modelem leciał też wytrawny pilot Maciek z Lublina i jemu też przytrafiło się szarpnięcie ,a przy lądowaniu model sam siadł na twardo , łamiąc jedną goleń. Jednak chęć latania była niesamowita i wykonałem kilka lotów (w każdym z nich coś szarpnęło ,ale nie było większych problemów) . W końcu w ostatnim locie kiedy już zbierałem się do lądowania ,po długim i łagodnym podejściu, tuż nad ziemią model szarpną 3 razy i niestety z wysokości 1-1,2 m nie było już panowania nad modelem. Katana przywaliła w ziemię w dość nietypowy sposób. Został urwany ster wysokości oraz odłamanie wcześniej popękanej goleni. Uff. ! Poza tym nie ma nawet ryski na modelu!!! Pierwsza diagnoza - BEC (Artur uprzedzał mi ,że na takim samym BEC-u miał kila szarpnięć w Sharku) Po przyjeździe do domu nie wytrzymałem i mimo ,że było późno to razem z córką sprawdziliśmy działanie instalacji RC. W komplecie z oryginalnym reglem i BEC-em zasięg max 15 kroków Julki a potem szaleństwo serw i silnika, na dodatek zbliżenie czegokolwiek do anteny zwiększyło te zakłócenia. drugi test ,odpięcie regla z BEC-em i podpięcie osobnego pakietu od spaliny. Test kroków ponad 45 i nadal nie było zakłóceń. Trzeci test polegał na podpięciu oryginalnego regla ,ale z odciętym BEC-em. Zasięg 50 kroków i nadal nic. Tak wygląda BEC ,którego absolutnie nie można wkładać do samolotów RC , może do łódek lub samochodów ,ale też bym uważał. Co do Katany to jutro już będzie nowy ster wysokości ,zostanie go tylko okleić i włożyć na swoje miejsce i Katana gotowa do lotu. Kraksa wyglądała strasznie ,ale jak to stwierdzili świadkowie "nawet iść się nie opłacało " :devil:
Marcin Opublikowano 1 Października 2007 Opublikowano 1 Października 2007 Mozesz dokladnie opisac co to za BEC? Rozumiem, ze to jeden z tych 'zewnętrznych'?
Tomek Opublikowano 1 Października 2007 Autor Opublikowano 1 Października 2007 Tak to zewnętrzny ,podpięty osobno ,bo regiel 60A nie ma wbudowanego takiego układu. (Po drugiej stronie jest napis FILER) Teraz wymienię też w Katanie regiel na 40A z bec-em wbudowanym. Przy okazji zyskam parę ładnych gramów.
armand Opublikowano 1 Października 2007 Opublikowano 1 Października 2007 Ktoś pytał na forum dlaczego "boxy" do gigantów tyle kosztują :wink:
hubert_tata Opublikowano 1 Października 2007 Opublikowano 1 Października 2007 Mozesz dokladnie opisac co to za BEC? Prawdopodobnie to może być ten model (brak zworki i podobny układ elementów na płytce): http://www.himodel.com/electric/Switch_Mode_UBEC_Unit.html PS Tomek i Artur mają je odemnie, a ja z HiModel :?
Flyer Opublikowano 1 Października 2007 Opublikowano 1 Października 2007 Hm, to bardzo ciekawe, niewykluczone ze u mnie bylo wlasnie tak samo, bo rozbilem sie w 1 locie z becem (wczesniej latalem na zwyklym pakiecie).
Marcin Opublikowano 1 Października 2007 Opublikowano 1 Października 2007 Kurde... czyli stosowanie zewn BEC i zasilania LiPo celem zmniejszenia wagi moze sie okazać zgubne :/
Tomek Opublikowano 1 Października 2007 Autor Opublikowano 1 Października 2007 W katanie ma już wypróbowane regiel ,które latał w Łosiu i nigdy nie było z nim problemów. Przy okazji zyskałem 30g na wadze. :wink: A jak znajdę wolną chwilę to pokaże na filmie jak to działa w praktyce. :twisted:
hubert_tata Opublikowano 2 Października 2007 Opublikowano 2 Października 2007 Kurde... czyli stosowanie zewn BEC i zasilania LiPo celem zmniejszenia wagi moze sie okazać zgubne :/ Jeżeli układ jest wadliwy i powoduje zakłócenia to na pewno skutki będą łatwe do przewidzenia. Prawie tak samo, jak start z nierozłożoną anteną nadajnika, rozładowanym pakietem odbiornika itd Po przyjeździe do domu nie wytrzymałem i mimo ,że było późno to razem z córką sprawdziliśmy działanie instalacji RC. W komplecie z oryginalnym reglem i BEC-em zasięg max 15 kroków Julki a potem szaleństwo serw i silnika, na dodatek zbliżenie czegokolwiek do anteny zwiększyło te zakłócenia. Taki test to powinien być nawyk przed każdym lotem, a już z pewnością przy nowym wyposażeniu. Tomek to oczywiście wie, ale przypomnieć nie zawadzi Co do samego konkretnego urządzenia, to ciekawi mnie jakie doświadzenia mają inni.
Tomek Opublikowano 2 Października 2007 Autor Opublikowano 2 Października 2007 Taki test to powinien być nawyk przed każdym lotem, a już z pewnością przy nowym wyposażeniu.Tomek to oczywiście wie, ale przypomnieć nie zawadzi Wie ,ale często wady charakteru biorą górę na d rozsądkiem. :oops: Np. ciągła i nienapasiona chęć latania ,czasami za wszelką cenę . Tym razem to tylko pęknięty kawałek ogona
Flyer Opublikowano 2 Października 2007 Opublikowano 2 Października 2007 No u mnie raczej nie byl wadliwy, bo dawal prawidlowe napiecie i to byl calkowicie nowy uklad - kupiony pare dni temu. Pierwszy jego lot... Antena byla wysunieta, baterie naladowane.
Brodaty Opublikowano 2 Października 2007 Opublikowano 2 Października 2007 ten układ do poprawnego działania potrzebuje minimum 7 V tak, że za niskie napięcie zasilania może być przyczyną kraksy, poza tym przy sporym obciążeniu na tym dławiczku powinno być dość ciekawe i skutecznie zagłuszające pole magnetyczne
Tomek Opublikowano 2 Października 2007 Autor Opublikowano 2 Października 2007 U mnie pakiet 14,8 V (4 cele lipo) więc raczej to nie za niskie napięcie wejściowe. Zasilanie też dawał dobre i też był nówka sztuka , tylko te zakłócenia !!! :twisted: W zimie go dokładnie przetestuje i pomyśle jak go wytłumić (nad jakimś lekkim ekranem ) albo go sprzedam z opcją " tylko pojazdy i łódki".
Brodaty Opublikowano 2 Października 2007 Opublikowano 2 Października 2007 Wsadzenie go do metalowej puszki podłączonej do masy powinno pomóc. Ja osobiście bym nie ryzykował z takim wynalazkiem. 5V 3A BEC można zrobić za 5zł, 5A do 10zł mając pewność, że nie będą wprowadzać zakłóceń
Tomek Opublikowano 2 Października 2007 Autor Opublikowano 2 Października 2007 BEC u mnie na pewno nie poleci ,ale sprawdzić go i tak muszę ,bo mnie to strasznie korci co chińczyk spaprał w BEC-u.
kadzbi Opublikowano 24 Listopada 2007 Opublikowano 24 Listopada 2007 Napiszcie na jakiej apce i jakiej czestotliwosci mieliscie te zaklucenia. Ten bec w sklepach wystepuje jako Ubec. Sproboj obciazyc go rezystorem mocy 2 omy i popatrz najlepiej na oscyloskopie co masz na wyjsciu. Moze spadalo ci napiecie pod obciazeniem i odbiornik sie restartowal. Przy najblizszej okazji zrobie test zasiegu, gdyz zrobilem identyczny bec ale samemu. Na pewno mam lepszy poziom filtracji u siebie, ale w jakim pasmie sieje zaklucenia na radiu to nie wiem. Musze to sprawdzic dopiero. Poprosze tez schemat beca za 10 zl ktory nie zakluca. Niedlugo zrobie bec na 260 khz. Ten o ktorym mowicie pracuje na 150 khz.
gregwait Opublikowano 24 Listopada 2007 Opublikowano 24 Listopada 2007 Ten bec w sklepach wystepuje jako Ubec Już sama nazwa źle się kojarzy :twisted:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.