mazur Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) Witam. Chcę opisać jak sprawnie działa nasza Poczta Polska i jakie mamy prawa. List polecony priorytetowy wysłany 27 kwietnia ok. godz. 10 do adresata trafił 4 maja (za tydzień). Napisałem do Poczty Polskiej i dowiedziałem się, że wszystko zgodnie z regulaminem. Poczta Polska w przypadku listu priorytetowego nie gwarantuje terminu doręczenia. Jeżeli list "idzie" powyżej 4 dni możemy się tylko poskarżyć ale nie reklamować. Poniżej odpowiedź. Informuję, iż zgodnie z Art. 48a Ustawy z dnia 12 czerwca 2003r. Prawo pocztowe: 1. Operator publiczny obowiązany jest doręczać przesyłki listowe przyjęte do przemieszczenia i doręczenia w ramach powszechnej usługi pocztowej: 1) nie później niż w 4 dniu po dniu nadania - w przypadku przesyłki listowej najszybszej kategorii; (priorytetowe) 2) nie później niż w 6 dniu po dniu nadania - w przypadku przesyłki niebędącej przesyłką najszybszej kategorii (ekonomiczne). Przesyłki ekonomiczne i priorytetowe nie posiadają gwarantowanego terminu doręczenia. Usługą Poczty Polskiej z gwarantowanym terminem doręczenia jest usługa kurierska Pocztex w obrocie krajowym i zagranicznym oraz przesyłka biznesowa. Obowiązujące przepisy prawa krajowegonie przewidują możliwości składania reklamacji i dochodzenia w tym trybie roszczeń odszkodowawczych w odniesieniu do opóźnienia w doręczeniu Z tytułu opóźnienia w doręczeniu przesyłki listowej istnieje możliwość złożenia skargi. Skargę można wnieść nie wcześniej niż: - 5 dnia od dnia nadania przesyłki - w przypadku przesyłki najszybszej kategorii, - 7 dnia od dnia nadania przesyłki - w przypadku przesyłki niebędącej przesyłką najszybszej kategorii nie później jednak niż po upływie 30 dni od dnia nadania przesyłki. Po przeczytaniu odpowiedzi ręce opadły. Może to i dobrze, że w 2013 rynek otwarzy się dla innych pocztowców. Edytowane 7 Maja 2012 przez mazur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Niestety nigdzie nie jest napisane, że priorytet znaczy "następny dzień". W praktyce jednak jeśli wysyłałem list priorytetowy przed 15:00 to faktycznie był następnego dnia u odbiorcy na drugim końcu Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaneQopter Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Faktycznie, na stronie poczty jest tylko taki zapis. Takie przypadki są bardzo żadkie. Ja bardzo dużo wysyłam już od kilku lat i na prawdę opóźnienia są sporadyczne. W żadnym jednak razie nie twierdzę, że się od czasu do czasu nie pojawiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xader Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Nie że bronie poczty ale: 28,29.04, 01,03.05 to wolne dni pozostaje 27.04, 30.04 , 02.05 i 04.05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Nie że bronie poczty ale: 28,29.04, 01,03.05 to wolne dni pozostaje 27.04, 30.04 , 02.05 i 04.05 Z tej okazji ilość listów urosła nieźle, oczywiście też nie usiłuje bronić poczty, mimo iż jestem zadowolony z ich usług. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemomokry Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 (edytowane) Dodatkowo trzeba uwzględnić że list mógł zwyczajnie przez pomyłkę przy sortowaniu polecieć w drugi koniec polski. Ja tak miałem ostatnio że firma kurierska moją paczkę zamiast z Krakowa do Gorzowa wysłała do Białegostoku. I przesyłka kurierem trwała 4 dni. A "Priorytet" oznacza że ta przesyłka ma pierszeństwo przed innymi np przy transporcie najpierw ładują priorytety potem reszte. Jak wszystko nie wejdzie na auto to masz pewność że zostały listy ekonomiczne a priorytety pojechały. Edytowane 8 Maja 2012 przez przemomokry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi