Wieczu Opublikowano 6 Października 2007 Opublikowano 6 Października 2007 Ja w swoim zawodniczym f3j/m mam skrzydlo mocowane na gumki z kilku powodow, jak sruba peknie to jest zle, jak jedna gumka to nietragedia bo jest ich tam kilkanascie. Nierozumiem. To niby śruba ma pęknąć podczas lotu?? Podczas ostrego schodzenia z wysokosci gdy jest np minuta lub 30sek. do londowania ;] (czyli mowa o wywrotach bojowych,korku czy petli na duzej szybkosci) raz mi jedno m4 peknelo (w mniejszym modelu 1,1m) no ale skrzydlo mialo dlugi kolek wchodzacy na scisk i naszczescie nieodpadlo... takze radze uwazac edit: PS. Mam nadzieje ze kiedys wspolnie polatamy Mieszkam w okolicach IKEA dzielnica bronowice, razem z kolega Pawlem (TEQ) mamy fajna miejscowke do latania, a pozatym latam jeszcze na smietniku (pychowice-ruczaj jak kto woli;p) i pobiednik wlk na lotnisku aeroklubu
Milko Opublikowano 7 Października 2007 Autor Opublikowano 7 Października 2007 Ja latałem na śmietniku do póki pakiet li-pol nie odmówił współpracy, jak będzie czym latać, to polatamy wspólnie.
TEQ Opublikowano 7 Października 2007 Opublikowano 7 Października 2007 No marcin ma racje. Łąki za ul.Conrada i IKEĄ są naprawdę fajne. Nie nadaje się to miejsce do latania spalinkami ,ale już szybowce ,elektroszybowce ,elektryki radzą sobie tam świetnie z racji 20-30 cm trawy -bardzo gęstej trawy. Zapraszamy na wspólne latanie
Milko Opublikowano 17 Listopada 2007 Autor Opublikowano 17 Listopada 2007 Przez znaczny brak czasu prace przeciągnęły się z tygodnia w ponad miesiąc :? , no cóż tak to jest. Udało mi się podłubać i skrzydełka gotowe .Jestem z wyniku zadowolony ,profil odwzorowany w ok.95% ,są dość sztywne więc z holem problemów być nie powinno. Chodzi za mną przeróbka na motoszybowiec-ale obawiam się że przy pierwszych lądowaniach-uszkodzę silnik-tym bardziej że zima i w śnieg się ląduje(zwarcie),ale zobaczymy :wink: . Kilka fotek jak to teraz wygląda. Pozostało zrobić kosmetykę,wsadzić wyposażenie, i czekać aż pogoda dopisze na oblot :wink: .
Milko Opublikowano 18 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2008 Prace znowu poszły do przodu i można powiedzieć zaszły tam gdzie miały dojść :wink: . Model skończony w 98% pozostała kosmetyka.Jednak zdecydowałem się na przeróbkę na moto gdyż po co ma się wyposażenie w szafce marnować.Niestety depron to depron i przy oklejaniu dziobu nie wyszło to tak jak bym do końca chciał ale cóż.Model gotowy do lotu z wyposażeniem: 3cele 1050mAh 2xES-05 Jeti ECO 25(niestety mniejszego nie mam) Silnik TP-12 waży 370g myślę że nieźle. Jeśli pogoda nie pokrzyżuje planów oblot w weekend .
profesorek92 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Mikko - model miękny, gratuluję ! Chciałbym go wykonać. Czy masz może jakieś plany do wydrukowania ? Jakieś wskazówki ? Z góry dziękuję
extream Opublikowano 20 Stycznia 2008 Opublikowano 20 Stycznia 2008 A co z wyszukiwarką ?! Plany są na profili wystarczy poszukać a nie klepać posty...
Milko Opublikowano 20 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2008 http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=539755 Tu jest link do budowy balsowego, plany są na profili(jak byś nie znalazł wyślę na maila), polecam jednak wykonanie go w balsie gdyż w praniu wyszło że jednak w wypadku pokrycia taśmą model jest dość podatny na wgniecenia itp. Pokrycie takie jest dość trudne szczególnie na "okrągłościach" ciężko ponaciągać taśmę.Można oczywiście pokryć na papier i wikol efekt będzie zapewne lepszy .Jakbyś miał jakieś pytania-pytaj :wink: . Pisałem razem z Irckiem :wink:
Milko Opublikowano 3 Lutego 2008 Autor Opublikowano 3 Lutego 2008 I nadszedł ten długo wyczekiwany dzień, słonko świeciło, delikatny wiaterek, i Guppy został oblatany :jupi: . Muszę przyznać że lata lepiej niż zakładałem, na tym napędzie szedł pionowo do góry, a po wyłączeniu silnika pięknie szybował, w dzisiejszych warunkach ok. 40 sekund myślę że nieźle jak na pierwszy raz i a'termiczne warunki :wink: . Oblot odbył się niestety na błoniach, zajęty transport :wink: , nie obeszło się bez "pani z pieskiem" ale na szczęście interwencja mojego wujka pogoniła pieska wraz z właścicielką .Co do depronowych skrzydeł , jestem zadowolony- kręciłem pętle i i nawet się nie uginały Film jest ale kiepskiej jakości(aparat) ,za niedługo nakręcę w lepszej. Jeszcze nigdy nie wrzucałem filmów ,więc jeśli ktoś mógłby to zrobić byłbym wdzięczny(podeślę na mail). Kilka fotek:(niestety w paru przypadkach należy nacisnąć na zdjęcie aby uzyskać pełną jakość :| ) Przygotowania- Ostatnia chwila przed oblotem :wink: - I poleciał :jupi: - Po oblocie mogę stwierdzić że jednak da się zrobić dobrze latający motoszybowiec z depronu :wink: .
Rafal B. Opublikowano 3 Lutego 2008 Opublikowano 3 Lutego 2008 a'termiczne warunki :wink: A skąd wiesz że była atermika : Gratuluje oblotu :-D
Milko Opublikowano 3 Lutego 2008 Autor Opublikowano 3 Lutego 2008 Pewności nie mam ,ale było dość zimno więc noszeń praktycznie być nie powinno :wink: .
krzysiek w Opublikowano 3 Lutego 2008 Opublikowano 3 Lutego 2008 ejeje Jakie atermiczne warunki.... :? Bylem dzis z kolega od 12 do 13.30 na czyzynach porzucac rakietoplanami i ciagle termika kopała. Do 50s z rzutu sie robiło 8) A co do zimowej termiki to chyba w zimie powinna byc najmocniejsza,w koncu ona sie bieze z róznic temperatur,a jak sie cos w zimie nagrzeje to powinno ładnie ssać
Rafal B. Opublikowano 3 Lutego 2008 Opublikowano 3 Lutego 2008 Bylem dzis z kolega od 12 do 13.30 na czyzynach porzucac rakietoplanami i ciagle termika kopała. Do 50s z rzutu sie robiło 8) Gdzie wy to rzucaliście ja byłem na spacerku o 13, to na pasie zero modelarzy było :-(
krzysiek w Opublikowano 3 Lutego 2008 Opublikowano 3 Lutego 2008 nie na pasie łaczka miedzy parkiem wodnym a pasem
Milko Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Opublikowano 4 Lutego 2008 Jest już film.Podziękowania dla użytkownika Rogi23 za wstawienie filmu :wink: ,widać taką muzykę lubi rogi http://pl.youtube.com/watch?v=YcOdMpJy6kk Lądowanie takie sobie ,pies mnie nieco rozproszył . Nowy film- http://s001.wyslijto.pl/?file_id=78016325444018860097
rogi23 Opublikowano 4 Lutego 2008 Opublikowano 4 Lutego 2008 Modelik fajny widać taką muzykę lubi rogi A co do muzyki to mogę zmienić jak chcesz Podeślij tylko na maila i wstawimy. Pod ręką innej nutki nie miałem więc jest to
tomu Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Cześć, oto mój guppy z depronu, co prawda nie ma jeszcze płata nośnego ( Plat zrobię dopiero jak przejadę z Norwegii do Polski ) ale elektronika już jest i pomysł na budowę drugiego w wersji moto.
Milko Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Odkopuje wątek, Guppy teraz wozi aparacik ,udało się ostatnio trochę pośmigać-tu można zobaczyć film z pokładu edit: choć nie wiem co lepsze :wink:
Piotrek_F3J Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 tomu, jak tam twój guppy? czym malowałeś/oklejałeś?Bardzo ładnie ci to wyszło
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.