radek_lodz Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Mam problem ze skrzydłem małego szybowca. Chcę nakleić kesony, ale z racji małej cięciwy (120mm) i grubego kesonu (1.5mm) ciężko jest go dopasować do dosyć dużej krzywizny. Czy w takiej sytuacji należy najpierw wygiąć (dopasować do kształtu) keson, czy kleić "na siłę" odpowiednio mocno dociskając??? Zastanawiam się czy jakbym delikatnie zwilżył kesony i przyprasował żelazkiem na czymś zaokrąglonym to zachowana zostanie krzywizna i co najważniejsze, czy nie będzie tworzyć naprężeń już po naklejeniu na żebra..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Jak najbardziej wystarczy zwilżyć keson. Wystarczy od góry, żeby powierzchnia klejona była sucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Możesz na mokro ukształtować na jakiejś rurce, poczekać do wyschnięcia i kleić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Ja przypinałem keson do dźwigaru, po czym spryskiwałem płynem do mycia szyb z alkoholem. Gdy "zwiotczał" wykładałem na kształt, spinałem szpilkami i szybko suszyłem suszarką do włosów. Po wyschnięciu zachowywał kształt nawet po zdjęciu z płata. Lepiej go jednak nie odpinać i po ukształtowaniu zabrać się za klejenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Pisaliśmy wielokrotnie, że najlepszym płynem do formowania balsy jest płyn do szyb Mr Masyl. Własnie uformowałem pierścienie z balsy 1,5 i 2mm. Wychodzi idealnie. EDIT - pisze się Mr Muscle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi