a_skot Posted October 7, 2007 Share Posted October 7, 2007 Aktualnie pracuję nad modelem hydroplanu. Silnik w tym modelu umieszczony jest nad skrzydłem na wieżyczce. O ile dobrze pamiętam, w tego typu konstrukcji wykłon silnika powinien być w górę - mam rację? Póki co, wręgę ustawiłem na 0. W razie czego korygował będę podkładkami Link to comment Share on other sites More sharing options...
meloow Posted October 7, 2007 Share Posted October 7, 2007 O ile dobrze pamiętam, w tego typu konstrukcji wykłon silnika powinien być w górę nie jestem super znawcą ale z tego co wiem to w wykłon w góre stosuje sie przy napędzie pchającym ?!. napisz czy masz napęd pchający czy ciągnący. Link to comment Share on other sites More sharing options...
a_skot Posted October 7, 2007 Author Share Posted October 7, 2007 Typowy, ciągnący. Link to comment Share on other sites More sharing options...
meloow Posted October 7, 2007 Share Posted October 7, 2007 A_Skot tu masz link https://shop.graupner.de/webuerp/servlet/AI?ARTN=9556 i w namualu pisze ze silnik na być 1-2 stopnie w dół. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubert_tata Posted October 7, 2007 Share Posted October 7, 2007 w tego typu konstrukcji wykłon silnika powinien być w górę Powinien kompensować moment od położenia silnika w stosunku do SC (może środka parcia, nie pamiętam :oops: ). W każdym razie im wyżej silnik, tym bardziej w górę. wykłon w góre stosuje sie przy napędzie pchającym Chyba na to samo wychodzi, kompenacja momentu od położenia silnika z tyłu (względem SC). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek M Posted October 7, 2007 Share Posted October 7, 2007 W moim modelu Aqua Star pochylenie silnika jest dodatnie czyli w górę mimo iż na planie było przeciwnie. Może to minusowe pochylenie byłoby OK ale model to łódż latająca. Przy minusowym pochyleniu zamiast wchodziś na redan przód był przytapiany i własnie zwiększanie kata w górę rozwiazało problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelarzkobi Posted October 7, 2007 Share Posted October 7, 2007 Miałem kiedyś silnik na wieżyczce i silnik miałem 2 stopnie w gore. Mój kolega mi tak doradził który kiedyś tak roił motoszybowce z napędem na wieżyczce. I gdzieś to także przeczytałem że tak ma być Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ładziak Posted October 7, 2007 Share Posted October 7, 2007 Ja w kwestii formalnej aproposem tematu: cały czas mówimy o SKŁONIE. Wykłon jest na boki . A jak silnik na wieżyczce to w górę, nieważne czy ciągnący, czy pchający. Link to comment Share on other sites More sharing options...
a_skot Posted October 8, 2007 Author Share Posted October 8, 2007 Mówimy o skłonie rzecz jasna :oops: Dziękuję za pomoc. Na wieżyczce ustawiony na 0 - w skrzydle ustawię na ok. 2 stopnie. W górę Link to comment Share on other sites More sharing options...
a_skot Posted October 9, 2007 Author Share Posted October 9, 2007 Zmiana koncepcji :wink: Sprawdziłem na planach kąt zaklinowania skrzydła. Wynosi ok. 2 stopnie. Wynika z tego, że skłon silnika względem skrzydła winien wynosić 0 stopni, co w konsekwencji da mi skłon silnika 2 stopnie w górę. Mam nadzieję, że dobrze kombinuję :?: Jest to mój pierwszy model tego typu stąd te pytania, a ponieważ oryginalne plany dotyczą spalinki to odczyt tych wartości z planów jest dość trudny :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ładziak Posted October 9, 2007 Share Posted October 9, 2007 Dobrze kombinujesz Skłon mierzymy względem osi podłużnej samolotu, więc skoro skrzydło ma jakiś kąt zaklinowania, to przeniesie się on na silnik na nim umieszczony. Jedna uwaga: pomyśl nad jakimś sposobem regulacji skłonu w gotowym modelu. Wydaje mi się, że 2° może być za mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
a_skot Posted October 9, 2007 Author Share Posted October 9, 2007 Wieżyczka jeszcze nie zainstalowana więc może dodam jeden stopień, a ewentualna regulacja na podkładkach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.