Skocz do zawartości

Zlot Gigantów - Bednary 2012

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem dziś. Latało przynajmniej dwóch naszych kolegów z forum. Krzysztof Kilian i Skazoo. Krzysztof latał swoją żółtą Wilgą, rolniczym Piper'em i elektrycznym Pilatus'em. Skazoo swoim, żółtym Piper Cub z elektrownią na pokładzie.

Krzysztof po raz pierwszy w kraju wyholował 3 szybowce jednym holownikiem (Wilga), jednym z szybowców leciał Skazoo.

Po 15-tej jeden ze starszych modelarzy wystartował spalinowym Piper Cub nie w strefę lotów, a w kierinku publiczności i zaparkowanych samochodów. Przeciągnął go i rozbił taksówkarzowi samochód. Dobrze, że nie trafił w widzów:-(. Mam nadzieję, że miał OC, bo długo będzie pamiętać zlot.

Oprócz tego bardzo ładne pokazy modeli Ekstra 300 ponad 3 metrowej rozpiętości z silnikami powyżej 150 ccm.

Opublikowano

Dziękuję Mariuszu, mam nadzieję że ktoś to uwiecznił na zdjęciach lub filmie, ja w stresie zapomniałem założyć kamerę do Wilgi aby to nakręcić .

Składam serdeczne podziękowania organizatorom z Aeroklubu Poznańskiego za przygotowanie tak sympatycznej imprezy którą często będziemy bardzo mile wspominali.

Opublikowano

Gratuluję kolejnej udanej edycji zlotu !!! Sobota ze względu na porywisty wiatr i mniejszą frekwencję była rozgrzewką, dopiero niedziela pozwoliła polatać do woli. W trakcie zawodów w locie po ósemce przy podejściu do lądowania udało mi się nawet poskładać podwozie w piperku (super zdjęcie Robercie !!!). Na szczęście okazało się, że puściły tylko mocno wyeksploatowane oringi. Mechanik naziemny w postaci Kryńka dokonał szybkiej wymiany elementów :D

Jeszcze w kwestii wyjaśnienia, Piperem Pawne latał Bartek a nie Kryniek. Z kolei po jednym z holi Kryńka udało mi się doczłapać z 500m do 1399,4m ;), warunki pozwalały na więcej, ale 4,5m szybowiec to troszkę za mało by lecieć wyżej.

Opublikowano

przy podejściu do lądowania udało mi się nawet poskładać podwozie w piperku

ale lądowanie w centrum strefy bezcenne, nawet kosztem śmigła ;):) o nagrodzie z tego tytułu skromnie nie wspominasz :D . Gratuluję tego i holu w trójkę. Swoją drogą Piper Cub mimo tego, że "opatrzony" pięknie wygląda w powietrzu. Nawet jako elektryk :) .
  • 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.