spider103 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Witam przeglądałem forum i mam małe niejasnosci: ARC = almost ready to cover ARF = almost ready to fly RTR = ready to run RTF= ready to fly RTF-model z całym osprzętem potrzebnym do lotu tj. (model+nadajnik) RTR- to samo tylko w świecie modeli pojazdów ARF- model sam bez aparatury ARC-?????? No właśnie co oznacza ARC? z dedukcji to (prawie gotowy do pokrycia) ale co to konkretnie oznacza w samolotach? Jak są jakieś błędy proszę o poprawkę pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 ARF to model kupiony w zestawie, niemal cały złożony bez osprzętu. RTF to niekoniecznie od razu z aparaturą, po prostu złożony model gotowy do lotu. ARC? Dla mnie istnieją tylko dwie powyższe opcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Almost ready to cover, gotowy do pokrycia np. folią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Od początku. KIT = zestaw - wiadomo. Szczególnie, jak się zaczynało w latach 70-tych . ARC = almost ready to cover - prawie gotowy do pokrycia. ARF = almost ready to fly - prawie gotowy do lotu ( przeważnie nie zawiera: zasilania, silnika, serw, innej elektroniki, większości osprzętu) RTR = ready to radio (możliwe, że w modelarstwie samochodowym, przyjęło się "ready to run", nie wiem, ale dla latających oznacza model gotowy, jedynie bez nadajnika i odbiornika) . RTF= ready to fly (wszystko jest, no może poza dobrymi chęciami, które trzeba dołożyć od siebie , a czasem oprócz chęci także i baterie/akumulatorki do nadajnika, których w modelach RTF brak. Tyle teorii. Z praktyki wiadomo, że producenci czasem lekko mylą (świadomie w pogoni za zyskiem ?) oznaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Jeszcze Hobbykingowe Bind&Fly - model z kompletnym wyposażeniem i odbiornikiem, bez nadajnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Jeszcze PNP, czyli Plug&Play, model prawie kompletny, bez odbiornika i nadajnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi