człowiek Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Witam. Otóż ostatnio borykam się z pewnym problemem połączenia połówek steru wysokości. Próbowałem połączyć drutem, ale przy większych prędkościach połówki nie wychylały się symetrycznie . Pomyślałem, żeby połączyć ster listewką sosnową poprowadzoną przez cały ster wysokości, ale jak wtedy zrobić otwory na zawias ? Liczę na Wasze podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Otwory na zawiasy mozesz zrobiś własnie w tej listewce.Jaka jest wielkosc modelu, że drut nie wytrzymuje? Może wklej większej średnicy. Ja wklejam albo od strony natarcia - wtedy ma kształt litery "c", albo w spływ - wtedy przypomina litere "v" o płaskiej podstawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Można kupić specjalne nożyki modelarskie o płaskim ostrzu, do wycinania otworów pod zawiasy. Można miniszlifierką wyfrezować rowki. Sposobów jest wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Testowałem przeróżne łączenia połówek steru wysokości. Zdecydowanie najlepszym jest zastosowanie płytki laminatowej 2mm obustronnie. Ster jest nieziemsko sztywny, sztywność jest lepsza niż przy pręcie węglowym lub stalowym. U siebie zrobiłem wycięcie o głębokości 2mm w stateczniku z obu stron i wkleiłem wycięte kawałki płytki. (płytka jakieś 300x 1500 za 2zł na allegro). Zdjęcia poniżej, nota bene też z tej katany i też ultra lekkiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
człowiek Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Połówki łączyłem w modelu Energy 3D, drutem ze szprychy, wygięty w kształt litery C. Dziękuję za propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol p Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Kup sobie drut stalowy w sklepie modelarskim. Zobaczysz jaka różnica w jakości w porównaniu do np. szprychy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKC Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Kup sobie drut stalowy w sklepie modelarskim. Zobaczysz jaka różnica w jakości w porównaniu do np. szprychy Szczególnie jak trafi za bardzo zahartowany - tak, że przy wyginaniu pod kątem 90 stopni drut pęka - niestety znam z autopsji Pozdrawiam Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi