pandominox Opublikowano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Witam, Mam pytanko - czy regulator EMAX 40A (wersja z BEC lub UBEC 3A/5V) wytrzyma następującą konfigurację: - silnik EMAX GT2812/08 (ze śmigłem 10x6) - 4x serwa HS-55 (lotki + klapy) - 2x serwa HS-81 (SW+SK) - odbiornik Futaba R6208SB Wszystko zasilane pakietem Li-Po 3S 2250 mAh (30C). Czy BEC w regulatorze dostarczy odpowiednie zasilanie dla odbiornika i podpiętych serw czy jednak konieczny jest zewnętrzny BEC? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, pandominox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zapewne EGP ,czyż się nie mylę? Wystarczy w zupełności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pandominox Opublikowano 9 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zapewne EGP ,czyż się nie mylę?EPG już dawno złożony i oblatany w zeszłym sezonie Tym razem składa się coś większego... A wracając do głównego nurtu wątku o regulatorach, to czy lepiej wybrać wersję regulatora Emax 40A z BEC czy UBEC? Przeczytałam, że UBEC mniej się grzeje w porównaniu do BEC, a czy poza tym jest jeszcze jakaś praktyczna różnica (np. bardziej stabilne zasilanie, itp.) że warto właśnie wybrać UBEC aniżeli BEC? Latać FPV póki co nie będę, więc ewentualne zakłócenia z UBEC nie są dla mnie decydujące przy wyborze. Pozdrawiam, pandominox. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Jesli to regulator typu Budget to instrukcja przewiduje 5 serw na pakiet 3s i 4 serwa na 4s. Mam taki ale 50A i radziłbym się wstrzymać z zakupem. Z niewyjasnionych powodów odcina mi - i jeszcze komuś z forum - maxymalne obroty. Może to usterka bo programowaniem nie usunąłem tego mankamentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pandominox Opublikowano 9 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Rozglądam się za tym modelem: http://www.nastik.pl...bec-p-3332.html (czyli nie wersja Budget) A jaka jest zatem alternatywa? Osobny BEC dla zasilania odbiornika z serwami, więcej niż 3A? Bo ten z linka powyżej ma wbudowany 5V/3A i mocniejszych wbudowanych nie widziałam (domyślam się, że te 3A to prąd chwilowy?) Pozdrawiam, pandominox. PS. W zasadzie, te dwa dodatkowe serwa (nadmiarowe w stosunku do specyfikacji regulatora) to serwa klap a zatem nieużywane podczas lotu ciągle, a jedynie podczas lądowania. Skoro nie są wykorzystywane przez cały czas to czy należy się nimi przejmować aż tak bardzo (pod kątem możliwości BECa w regulatorze)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Ja nie przejmowałem sie w innych modelach; zwykły regulator 30A przewidziany na 3 serwa, a ja miałem 2 na lotki, wter kierunku i wysokości i to serwa mini mimo, iz instrukcja dopuszczała tylko 3 takie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubels Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Może oprzeć się na wzorach i danych. http://www.epheli.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=printview&t=20291&start=0 4x250mA (hs-55) + 2x450mA(hs-81) = 1,9A Sądzę, że odbiornik wśorbie około 250mA. Razem dostajemy około 2,15A. Oczywiście sporo w tym założeń, ale starałem się z górką liczyć. Jeśli masz te serwa + odbiornik (a pewnie tak jest) to weź jakikolwiek regler z BEC 3A. Zapnij całość i pomierz. Tylko pamiętaj o tym by zasymulować jakieś obciążenie np. na dźwignie serw podwiesić woreczki po 0,5Kg. Wtedy będziesz miał miarodajny test w tzw. stresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi