Capo Opublikowano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Witam, Zbudowałem Toto0 i po wyważeniu przyszedł czas na oblot - model wtedy latał rewelacyjnie, na 1/3 gazu model sprawnie utrzymywał się na danej wysokości, a nawet mogłem leciutko się wnosić i wykonywał wszystkie rozkazy bardzo posłusznie, nawet przy niskich prędkościach, niestety tego samego dnia miałem kreta i musiałem naprawiać model. Po naprawie, i ustawieniu lotek i SW na nowo, model zaczął latać trochę inaczej - nie szczególnie chce latać, opada szybciej i żeby go utrzymać na danej wysokości potrzeba ponad połowę gazu, około 6/10 ( wcześniej potrzebowałem 1/3 gazu ) nie mówiąc już o wznoszeniu. Dodam, że nie jest to wina środka ciężkości, ustawiłem i testowałem różne ustawienia, wybrałem najlepszą opcję i model nadal nie zachowywał się tak jak przedtem. Model, po naprawie potrzebuje znacznie większych prędkości żeby w ogóle się utrzymać i niechętnie wykonuje rozkazy przy małych prędkościach - zachowuje się tak, jakby stracił sporo nośności. Dlaczego tak się dzieje? Wydaje mi się że winne są lotki, mają za mały wznos. Co o tym myślicie, jak ustawić model żeby latał dobrze? Dodam że wyposażenie to cf2822, pakiet 3s 2200mah, regulator 25A i do tego śmigło 9x5. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Może przestawił sie kąt zaklinowania płata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capo Opublikowano 10 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Czy to wpływa na model w taki sposób? Nie wydaje mi się, statecznik poziomy nie został ruszony, skrzydło chyba pozostało na tym samym miejscu, tylko lotki zmieniły swoje położenie. Czy zmiana położenia lotek, może wpłynąć w taki sposób na model? Czy lotki trzeba ustawiać pod kątem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastergame Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Lotki w położeniu neutralnym powinny być dopasowane do płata, więc albo poprzednio były wychylone lekko do dołu, co mogło działać jak klapy, albo poprzez naprawę mogłeś zmienić (albo samoczynnie się zmieniły) kąty przy silniku albo kąt zaklinowania płata. Postaraj się opisać dokładniej co naprawiałeś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capo Opublikowano 11 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Po kraksie pękła wręga silnika i dźwignia lotek. Silnik dostał taką samą ilość podkładek, a lotki zostały ustawione na nowo. W jaki sposób trzeba ustawić kąty w tym konkretnym modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemomokry Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Witam Myśle tak jak kolega mastergame że miałeś lotki ustawione lekko w doł przez co działały jak klapy i samolot się wznosił na mniejszym gazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Mogłeś też po naprawie zwiększyć po prostu masę modelu. Cięższy model wymaga większej prędkości lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capo Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Masa modelu wzrosła nieznacznie, 10-20g w porównaniu do 580 gramowego modelu to chyba nie dużo. Na razie czekam na koniec sesji, wtedy od razu zabieram się za naprawę model i wprowadzę kilka zmian - pobawię się lotkami i kątem zaklinowania płata. W każdym razie wątek jest wciąż aktywny i każdy pomysł będzie mile widziany Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Capo zapodaj jakieś zdjęcia labo film tych lotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capo Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Model jest niestety uziemiony, ustawienia lotek nie sposób teraz przedstawić bo dźwigienka jest złamana a lotki chodzą luźno. Niestety do 29.06 raczej nie będę miał czasu pobawić się modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi