Skocz do zawartości

Tricopter z gyro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś rano dostałem paczkę z chinolandii i od razu zabrałem się do roboty. Miałem już przygotowaną ramę więc nie trwało to długo bo już ok 12 poszedłem oblatać swje dzieło. Lata aż miło :) dawno już nie miałem takiego banana na twarzy po lataniu. Dziękuję wszystkim za pomoc!

a oto moja maszyna

post-825-0-92238700-1345807238_thumb.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Najpierw musisz skonfigurować regulatory (wyłączyć ochronę LiPo, hamulec itd).

Konfigurowanie płytki KK sprowadza się do wgrania odpowiedniego softu (jest do tego prosty programik):

http://lazyzero.de/e...copterflashtool

Ostatnia czynność to skalibrowanie płytki, odwrócenie kierunku działania żyroskopów o ile jest taka potrzeba, sprawdzenie wszystkiego...

http://www.kkmultico...ml?modea=manual

Do sflashowania płytki musisz mieć programator taki jak wkleiłem powyżej (lepszy) lub taki jak zlinkował Paweł (tańszy i prostszy w obsłudze, ale dużo mniej funkcjonalny). Do tego programatora od SFaRa potrzebne jest też AVRStudio (oprogramowanie do pobrania ze strony Atmela). Alternatywnie możesz kupić po prostu płytkę KK2 (ta z wyświetlaczem) albo z dipswitchami: http://www.hobbyking...trol_Board.html

Wtedy obejdzie się bez programatora...

Zamiast X-coptera warto pomyśleć o H-copterze - dużo prostsza konstrukcja, pojemniejsza rama (FPV!), niektórzy twierdzą też, że stabilniej się zachowuje.

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=nJWwXA5cHJc

Minusem jest to, że konstrukcja musi być dość sztywna - przy mocnych silnikach mają tendencję do skręcania się w osi podłużnej.

Opublikowano

Trudno się go robiło? Jak z konfiguracją płytki?

Bardzo łatwo.

Polutowałem zasilanie regulatorów i przewody silników, podłączyłem pięcioma kabelkami odbiornik z płytką, podłączyłem przewody regulatorów do płytki.

Następnie wszedłem w menu KK2.0 i przestawiłem z Quadcopteta "+" na Quadcoptera "X"

Naładowałem pakiet poszedłem na dwór i... poleciałem :D

Dodam jeszcze że jedyny śmigłowiec jakim latałem to Lama V3.

Pakiet znów w ładowarce - jeszcze będzie latane:)

edit

było latane :)

pakiet znów się ładuje...

Opublikowano

W przypadku KK2 nie ma potrzeby używania programatora bo wszystkie konfiguracje są juz wgrane i wybierane z menu. Inna sprawa ze można zaktualizować firmware do nowej wersji i wtedy przydaje się programator i flashtool.

KK2 jest super bo jest właściwie gotowy do lotu po wyjęciu z pudełka ;) super produkt ;)

A odnośnie twojego quada Bzik4 to przydało by się żebyś na swoje regulatorki wgrał firmware SimonK .... i będzie cud miód ;)

Opublikowano

A odnośnie twojego quada Bzik4 to przydało by się żebyś na swoje regulatorki wgrał firmware SimonK .... i będzie cud miód ;)

a powiesz mi jak to zrobić, no i jaki potrzebny do tego programator?.

i co mi to da? :D

Opublikowano

hehe potrzebny ci jest np taki programator jak w HK sprzedają do płytek KK .... a najwięcej powie ci temat na rc-groups :) ... http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1513678 niemniej wiąże się to z lutowaniem cieniutkich kabelków w pobliżu procka ESC ;) wymaga nieco skila..... a co daje? Daje tyle ze silniki reagują dużo szybciej dzięki czemu quad może być jeszcze stabilniejszy i reagować szybciej na podawane mu sygnały.

Opublikowano

No i jestem po pierwszym poważnym krecie :( Padła płyta główna, nic się nie wyświetla, grzeje się procesor i BEC w regulatorze zasilającym. Prawdopodobnie doszło po krecie do zwarcia na płytce i upalił się procek - taka moja diagnoza ;) . Nie mam żadnego doświadczenia w SMD i nie jestem elektronikiem ale postanowiłem się nie poddawać i spróbować to naprawić. Na dzień dzisiejszy wylutowałem Atmegę a nową zamówiłem w TME, dziś ma przyjść. Jak wlutuję i nie będzie się dymiło to już będzie sukces :D

• 1 rok później...
Opublikowano

Czy płytką KK2 mogę zrobić tricopter w układzie T, ale tak aby wszystkie silniki były nieruchome a sterownie kierunkiem odbywało się przez kierowanie strugi powietrza dwóch silników. Oraz żeby przód był tam, gdzie jest jeden silnik (w nóżce od T)?

Opublikowano

Czy płytką KK2 mogę zrobić tricopter w układzie T, ale tak aby wszystkie silniki były nieruchome a sterownie kierunkiem odbywało się przez kierowanie strugi powietrza dwóch silników. Oraz żeby przód był tam, gdzie jest jeden silnik (w nóżce od T)?

Z takim sterowaniem jeszcze się nie spotkałem zresztą w instrukcji płytki masz opisane wszystko - przeglądnij w zakładce - Files

Opublikowano

Nie polecam tej płytki! Mojego H–Quada nie da się ustawić, prawdopodobnie była uszkodzona.

Poza tym gyro i acc nie trzyma ustawień..

BTW. Też buduje tri.

Pozdro

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

nie polecasz bo masz uszkodzoną???

odeślij chińczykowi i dostaniesz nową

robertus a w jaki sposób miałby działać obrót wokół własnej osi Twojego T-coptera?

Opublikowano

Pewnie nieczytelnie napisałem. Obrót wokół własnej osi miałby być na zasadzie kierowania strugi powietrza z pod silnika do tyłu lub do przodu na obu silnikach tylnych. Taki obrót w miejscu.

A z resztą co ja wam tu będę gadać :) Chiałbym się zmierzyć z tym.

oczywiście najpier zrobic patyczak i nauczyć się latać.:)

Na forum rosyjskim native118 pisze, że to jest zmodyfikowana konfiguracja T. Ja widziałem, że w konfiguracj T, przód jest tam gdzie dwa silniki a silnik na ogonie ma mozliwość przechyłów na boki. A tu wszystkie silniki są na sztywno a obrót wokół własnej osi jest za pomocą kierownic strugi w tunelach głównych silników.

No i chciałbym zrobić coś podobnego ale nie znam się na copterach a tym bardziej na ustawieniach płytek i konfiguracjach lotu.

Opublikowano

Moze zrobisz klasycznego tri coptera - tylko serwo zamiast pochylac wirnik bedzie poruszalo powierzchnia sterowa pod tym przednim wirnikiem.

Do tego rewersy na w aparturze ustawic na AIL i ELEV i latac " do tylu" ;-)

A najlepiej zarejestruj sie na rc-fpv i tam napisz ze chcesz takie cos zrobic - tam sporo fachowcow - pewnie cos Ci poleca - zobaczysz czy to trudne do zrobienia czy latwe...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.