kazikfer Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Czesc Mam pytanie czy ktos w naszym pieknym kraju nad wisla (i odra) zbudowal taki silnik / model z takim silnikiem? jakie ma parametry ? ile ciagu ? ile wazy? jak szybko lata model z takim silnikiem? z boku na liscie Youtuba sa filmiki z modelami z tym silnikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Nie wiem czy w naszym , jak to ujołes pieknym kraju nad wisłą polatałbyś z tym silnikiem. Nie wiem czy nawet nie ma zakazu ze wzgledu na poziom halasu jaki wytwarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Dziś to juz i 2,5ccm przeszkadza jak warczysz w niedzielne popołudnie. Niedługo to świst z szybowcza bedzie przeszkadzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 a slyszales na wlasne uszy jak taki silnik halasuje? Zaden film na YT tego nie oddaje. Halas jest piekielny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 i to jest piekne w tym wszystkim... hałas;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeregowy Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Modelu raczej na tym na zbudujesz. Dlaczego ? A no dlatego że taki silnik ma bardzo mały ciąg statyczny, zwiększa się on wraz z wzrostem prędkości, np. w V-1 problem ten rozwiązali za pomocą startu z wyrzutni rakietowej. Modele na filmikach są bardzo lekkie co zresztą widać po ich zachowaniu, a silniki to nie tylko kilka odcinków rur zespawanych do kupy, jest tam trochę liczenia ale da się przeżyć. Nie wspominam już o tym że silniki te zwykle są tak gorące że świecą na biało co jest nie małym problemem i wytwarzają potworne wibracje, ale jak widać się da, jeśli masz dojście do odpowiednich narzędzi czemu nie, sam jestem bardzo ciekaw efektu, ale jak już koledzy powiedzieli, hałas jest niemiłosierny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 no silnik wyglada prosto ale pewnie prosty w budowie nie jest, do tego jeszcze znalazlem inny typ jeta tj pressure jet cokolwiek to jest w ogole silniki odrzutowe powinny powalac moca a wcale tak nie jest... jety zwykle maja po 20kg ciagu a zwykly silnik 50cc ma 28 kg.. mozesz powiedziec no tak ale jet wazy kilkakrotnie mniej niz 50cc i przez to ma lepszy stosunek mocy do masy ... jest to jakis argument.. ale mocniejszy argument jest taki ze jet kosztuje nowka 2000Euro + mega drogie paliwo a silnik 50 cc 300 pln + benzyna ze stacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 w ogole silniki odrzutowe powinny powalac moca a wcale tak nie jest... jety zwykle maja po 20kg ciagu a zwykly silnik 50cc ma 28 kg Mylisz pojecia. Moc a ciąg to zupelnie inne sprawy.A tak z innej beczki to: rozpędz taki model z silnikiem 50cc do 400km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Czesc Mam pytanie czy ktos w naszym pieknym kraju nad wisla (i odra) zbudowal taki silnik / model z takim silnikiem? Owszem. W latach 50-tych był produkowany silnik pulsacyjny konstrukcji Felicjana Gadomskiego (GADO-300). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip. Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 silnik 50 cc 300 pln Chyba zgubiło się zero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Tutaj macie ten silnik w użyciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeregowy Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Na dole strony jest ciekawa rzecz http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=527224&highlight= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeregowy Opublikowano 19 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Kurde, zacząłem czytać o tych silnikach i tak mnie wkręciło że w sobotę jadę do kumpla zbudować jednego, zobaczymy co z tego wyjdzie :DA Tu bardzo ciekawy poradnik wykonywania zaworów reed`a : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip. Opublikowano 19 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Kurde, zacząłem czytać o tych silnikach i tak mnie wkręciło że w sobotę jadę do kumpla zbudować jednego, zobaczymy co z tego wyjdzie Dużo macie wozów strażackich w mieście? Zauważyłeś,jaki oni mają sprzęt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 19 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Dużo macie wozów strażackich w mieście? Zauważyłeś,jaki oni mają sprzęt? Mozesz jasniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 20 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Kurde, zacząłem czytać o tych silnikach i tak mnie wkręciło że w sobotę jadę do kumpla zbudować jednego, zobaczymy co z tego wyjdzie Dwa od razu budujcie, mówię Ci , jak jeden wybuchnie zawsze drugi będzie w rezerwie Podpowiem , że puszka po dezodorancie wrzucona w ognisko daje podobny efekt do tego , który uzyskacie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeregowy Opublikowano 20 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Hm.. nie bardzo rozumiem co tam ma wybuchnąć zwłaszcza przy typie Valveless (bezzaworowym), paliwem ma być benzyna która wybuchową nie jest (przynajmniej w stanie ciekłym). Co do "ich sprzętu" siedziałem trochę na Jutube i niektórzy robili sprawnie działające silniki przy pomocy szlifierki,spawarki i nożyc do blachy Na internecie jest pełno planów i kalkulatorów do liczenia wymiarów których mamy zamiar się trzymać. A co do straży pożarnej, remiza jest jakieś 2 minuty spacerkiem od domu kumpla, zaraz obok mają staw tak więc z wodą problemu nie będzie Jak nie będzie działał mówi się trudno liczy się fajna zabawa podczas budowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 A no dlatego że taki silnik ma bardzo mały ciąg statyczny, zwiększa się on wraz z wzrostem prędkościSą dwa typy, z zaworem który zwiększa ciąg wraz z prędkością i bez zaworu (łatwiejszy do zbudowania) który zmniejsza ciąg wraz z prędkością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 a slyszales na wlasne uszy jak taki silnik halasuje? Zaden film na YT tego nie oddaje. Halas jest piekielny A słyszałeś jak chodzi amerykańska V8-mka na wyższych obrotach przy otwartym wydechu? Porównywalnie - mimo to jakoś nawet policja się nie czepia (nie żebym tak jeździł na codzień i w terenie zabudowanym). Po prostu nie należy tego używać blisko zabudowań czy rezerwatu przyrody i nie widzę problemu, żeby sobie nie polatać Silniki pulsacyjne z zaworami jak najbardziej w zastosowaniach modelarskich są używane (i nawet powiedziałbym, że dość popularne). Ale zasadnicza ich wada jest taka, że nie ma w zasadzie żadnej regulacji ciągu takiego silnika. Dlatego bardziej interesujący mógłby być bezzaworowy silnik pulsacyjny Z tego co czytałem, w tych silnikach można bez problemu operować przepustnicą, wadą natomiast jest ich kształt bardzo utrudniający montaż w modelu... Co do paliwa - o ile wiem najbardziej popularny jest ciekły propan... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 To takie latanie na Full gazie............ i weź tu zawis zrób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi