Arek Pniewski Opublikowano 23 Października 2007 Opublikowano 23 Października 2007 Witam Kiedys Wieslaw Schier wydal plany Jak-12R redukcyjny na uwiezi ...moze ktos pamieta w jakiej skali byly te plany? rozpietosc chyba jak sie nie myle 865 mm i jeszcze jedno pytanko; jaka jest roznica miedzy Jak -12R a Jak -12A poza platowcem oczywiscie, chodzi mi o kadlub .....w 12A jest dluzszy ????? czy mi sie wydaje?
Ładziak Opublikowano 23 Października 2007 Opublikowano 23 Października 2007 Tak na szybko 12A w porównaniu do 12R: nieco krótszy i bardziej zwarty kadłub z nową osłoną silnika, mniejszy statecznik pionowy, skrzydła o obysie trapezowo prostokątnym z automatycznymi slotami podparte jednym zastrzałem zamiast prostokątnego ze stałymi slotami i podwójnym zastrzałem, statecznik poziomy trapezowy zamiast prostokątnego. Dzięki tym zabiegom aerodynamicznym, przy identycznym silniku, uzyskano zecydowaną poprawę osiągów Planów, niestety, nie mam i nie znam...
Arek Pniewski Opublikowano 24 Października 2007 Autor Opublikowano 24 Października 2007 Ładziak dzieki za sprecyzowana odpowiedz , ma moze ktos linka gdzie moznaby bylo jakies rysunki sciagnoc? na google niestety nic nie znalazlem ciekawego poza wikipedia i zdjeciami.... malo pomocne
Irek M Opublikowano 24 Października 2007 Opublikowano 24 Października 2007 Nie tak dawno na Allegro przewijał sie ten model. Nie pamiętam tylko czy jako plany czy laminatowy kadłub + dodatki. Jeśli się nie mylę to na fotce jest własnie Yak-12 (?!). Ciekawe czy domyślacie sie, z jakiego okresu pochodzi :?:
marcin133 Opublikowano 7 Listopada 2007 Opublikowano 7 Listopada 2007 Z lat 50 tych - fotka. Wersji jest wiele mnie interesuje ta wersja oznaczona jako Yak-12M Czy sloty akurat przy tym skrzydle były stałe czy ruchome (podpowiedź ładziaka sugeruje że stałe ale chcę się upewnić)? Wiem że było też inne skrzydło stosowane w Yak-12A - tam były mniejsze na pewno ruchome. Czy w modelu można by zastosować takie sloty na stałe?
Rob Mc Fly Opublikowano 15 Grudnia 2007 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Plany modelu JAK-12R autorstwa W. Schiera (na uwięzi) pokazały się na Alledrogo http://www.allegro.pl/item282960444_p_11c_c_104_jak_12r_plany_modelarskie_unikat_.html . Gdybyś Arku chciał je przechwycić to działaj szybko bo czasu zostało niewiele.
marcin133 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Czy ktoś posiada - lub ma namiar na plany modelarskie (lub samolotu) Yak-12M?
Rob Mc Fly Opublikowano 6 Lutego 2008 Opublikowano 6 Lutego 2008 Czy ktoś posiada - lub ma namiar na plany modelarskie (lub samolotu) Yak-12M? Gdyby Cię urządzały plany modelu samolotu JAK-12R (wydanie z 1956 r) to sprawa jest do załatwienia :roll: . Powiodło mi się na polowaniu :devil: . Więcej o tym samolocie jest w 38 numerze "Skrzydlatej Polski" z 1955 roku.
vidlak Opublikowano 10 Lutego 2008 Opublikowano 10 Lutego 2008 Czy ktoś posiada - lub ma namiar na plany modelarskie (lub samolotu) Yak-12M? Plany jaka 12m (rozp. 1,44m) były w modelarzu 1/2005 TBIU nr 90(Benedykt Kempski) U mnie ciągle w budowie. http://tomek.horaczko.pl/galeria/thumbnails.php?album=50 PS. Ten z Twojego zdjęcia to pierwsza M-ka jaka widzę z tym ostatnim okienkiem w kabinie.
Sparrow Opublikowano 24 Listopada 2010 Opublikowano 24 Listopada 2010 możesz podesłać skany planów tego jaczka? jacek@tempo.pc.pl
awiator Opublikowano 24 Listopada 2010 Opublikowano 24 Listopada 2010 Witam.Polecam ''kawał''histori. http://www.smil.org.pl/ptl/wyklady/31_PZL-101_Gawron.pdf
Sparrow Opublikowano 25 Listopada 2010 Opublikowano 25 Listopada 2010 dzięki i za to ale to już mam potrzebny mi chociaż przekrojowy rysunek jaka 12 wersja A
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.